1. Home
  2. Vesti
  3. Grčka počinje sa subvencionisanjem kupovine električnih automobila
Grčka počinje sa subvencionisanjem kupovine električnih automobila
1

Grčka počinje sa subvencionisanjem kupovine električnih automobila

143
1
Podelite sa prijateljima:

Grčka vlada usvojila je novu strategiju u vezi sa podsticanjem stanovništva na kupovinu EV modela. 

Vlasti u zemlji Helena predstavile su desetogodišnji plan koji bi trebalo značajno da snizi emisiju štetnih gasova u državi na jugu Balkanskog poluostrva. Centralni deo strategije su subvencionisanje kupovine električnih automobila i motocikala, kao i gašenje termoelektrana koje za stvaranje električne energije koriste lignit.

Baterijski četvorotočkaši nisu popularni među Grcima. Tamo ih je trenutno registrovano jedva oko 1.000, odnosno daleko manje od lidera u ovom segmentu među evropskim državama. Premijer te zemlje, Kirjakos Micokakis, navodi da je želja da jedan od tri kupljena vozila do 2030. godine koristi alternativne pogonske sklopove.

Micokakis je najavio da će u prvoj fazi plana biti raspoloživo 100 miliona evra za podsticanje kupovine novih električnih automobila. Prema procenama grčke vlade u tom inicijalnom delu plana biće kupljeno oko 15.000 baterijskih vozila.

Predsednik grčke vlade istakao je da će se dodatno podsticati kupovina električnih automobila za taksije, ali i da će biti predviđene subvencije za električne motocikle. Osim predviđenih podsticaja za one koji budu želeli novi EV, biće i dodatnih pogodnosti – pa će tako vlasnici baterijskih četvorotočkaša u prve dve godine otkako prvi put registruju automobil imati besplatan parking u celoj zemlji.

Kirjakos Micokakis potvrdio je da će vlada uložiti u razvoj infrastrukture neophodne za EV modele, misleći naravno na što veću mrežu punjača i brzih punjača.

Pored najava u vezi sa električnim vozilima, Micokakis je kazao da je Grčka posvećena transformaciji proizvodnje električne energije, te će do 2030. godine u toj zemlji opstati samo jedna termoelektrana.

Nedavne studije urađene tokom epidemije COVID-19 u omiljenoj letnjoj destinaciji Srba ukazale su na veliki pad emisije ugljen-dioksida. U Atini je ubeležena 40% manja emisija CO2, usred izolacije građana. Grčki premijer ističe da je ta zemlja posvećena ekološkim ciljevima zarad boljeg zdravlja stanovništva.

AutoRepublika 

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Da nisu pod okupacijom globalista, kao i mi, pa da subvencionišu solarne panele i time poprave energetsku sliku a automatski stvore uslove za jeftinu vožnju električnim vozilima.
Oni bar imaju sunčanih dana. Zanimljivost je da ih Rodos ima 300 i 3000 sunčanih sati godišnje.
Srbija, Beograd oko 1800, prosek za poslednjih 20 godina.