1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Land Cruiser 70 ponovo osvežena
Toyota Land Cruiser 70 ponovo osvežena
3

Toyota Land Cruiser 70 ponovo osvežena

343
3
Podelite sa prijateljima:

Dugogodišnje i uporne glasine da će Toyota ukinuti drevne „sedamdesetice“ mogu se potpuno zaboraviti. SUV Land Cruiser 70, koji se proizvodi u Japanu od 1984. godine, ne samo da je ostao na proizvodnoj traci, već je stekao još jednu mladost!

Istovremeno sa novim Land Cruiserom, o kojem smo sinoć pisali, predstavljen je i unapređeni Land Cruiser 70.

Ako govorimo o izgledu, onda je ovo drugi restajling za „sedamdesetku“. Prvi je urađen 2007. godine, a tada je napravljeno klasično terensko vozilo slično Land Cruiseru 200. Sada se vratio tradicionalni izgled – sa okruglim farovima (sada su LED), bočnim „čičak“ pokazivačima pravca i veliki natpis „TOYOTA“ umesto amblema. Prednji deo je potpuno precrtan, nos je ponovo postao uzak da bi se istakla prednja krila, skoro kao početkom „sedamdesetih“. Zadnja svetla su u potpunosti pomerena na branik, a umesto njih u karoseriju su ugrađeni čepovi.

Grbava hauba se pojavila s razlogom, jer ispod nje leži druga najvažnija nova stvar. Land Cruiser 70 je dobio 2,8-litarski četvorocilindrični turbodizel 1GD-FTV, poznat po modelima Land Cruiser Prado i Hilux. Motor proizvodi 204 KS i 500 Nm, a naknadno će biti i „blago hibridizovan“ sa 48-voltnim starter-alternatorom. A ovaj dizel je povezan sa šestostepenim automatikom: Land Cruiser 70 je ponovo dobio automatski menjač posle skoro dvadeset godina pauze!

U isto vreme, stari V8 turbodizel 4.5 (205 KS, 430 Nm) će ostati u upotrebi, uparen sa petostepenim ručnim menjačem. Bez obzira na pogonsku jedinicu, Land Cruiser 70 ima tradicionalni prenos sa pogonom na sva četiri točka (koji se kontroliše mehaničkom polugom).

Ali unutrašnjost je ažurirana, iako ne u potpunosti. Pojavila se još jedna kombinacija instrumenata: prvi put je ekran putnog računara dijagonale 4,2 inča činio društvo od šest skala sa strelicama. Novi multimedijski sistem (nudi se uz doplatu) ima ekran od 6,7 inča, interfejse Apple CarPlay i Android Auto. Na centralnoj konzoli pojavio se blok sa dodatnim tasterima i USB konektorima, a prvi put novi volan sa dugmadima.

Godine 2016. „sedamdesetke“ su modernizovane kako bi se uklopile u savremene bezbednosne standarde: tada se pojavila ojačana karoserija, dodatni vazdušni jastuci i ESP. Sada je lista bezbednosnih sistema ponovo proširena – uz pomoć prednje kamere, Land Cruiser 70 može da prati oznake (ali ne i da upravlja), prepoznaje znakove ograničenja brzine i automatski menja duga svetla. .

„Sedamdeset” će se i dalje nuditi u četiri verzije. Ovo je uobičajeni terenac sa petoro vrata (dužine 4.890 mm), Troop Carrier sa troja vrata (sa bočnim klupama), kao i kamioni sa jednorednom ili dvorednom kabinom. Modernizacija ih je sve podjednako dotakla.

Automobili će se i dalje proizvoditi u Japanu, a Land Cruiser 70 se nakon duže pauze vraća na domaće tržište. Istina, Japanci će moći da kupe samo model sa petoro vrata sa dizel motorom i automatikom: prodaja će početi zimi. Australija ostaje glavno tržište za ovaj model: tamo je dostupan ceo asortiman, a isporuke ažuriranih automobila se očekuju u četvrtom kvartalu ove godine.

AutoRepublika

(343)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Ne menjaj konja koji pobedjuje“ – kazu Englezi pa su zato drzali Defendera u proizvodnji jos od 1948 godine. Isto vazi za ovu Tojotu: tu sve funkcionise kako treba, vec decenijama provereno. Da li je lep? Nije ni bitno, ruzan nije, odgovara svojoj nameni. U svim filmovima o Africi mogu se videti samo Tojote i Defenderi. Drugih nema. Bolja reklama nije im potrebna.

Jedinu zamerku upucujem poziciji zadnjih svetala:
– lako se prljaju
– izlozena su udarcima
– suvise su nisko ispod ravni pogleda vozaca iza.

s mile

isto i u svim izveštajima sa bliskog istoka, ratne teme….;-)

MRN

„uparen sa petostepenim ručnim menjačem.“