1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debi nove Toyote Land Cruiser
Debi nove Toyote Land Cruiser
8

Debi nove Toyote Land Cruiser

3.39K
8
Podelite sa prijateljima:

Premijer novog Land Cruisera je redak i veoma važan događaj u celokupnoj automobilskoj industiji, posebno imajući u vid da se model odlazećeg naraštaja J150 održao na proizvodnoj traci punih četrnaest godina. Na nekim tržištima će se novica nazivati i Toyota Land Cruiser Prado J250, ali neće biti svuda tako.

Batalimo glamur! Novi Land Cruiser je postao brutalniji i masivniji od prethodnika. Iako to nije iznenađenje, još pre dva meseca smo videli u kom smeru će se kretati razvoj i ovog vozila jer je u najbliskijoj vezi s modelom po imenu Lexus GX.

S njim deli šasiju, karoseriju i opemu. Vetrobransko staklo noviteta je više uspravno, pa umesto elegantnih kontura imamo posla s oštrim uglovima i ravnim površinama.

Dizajneri Toyote su se nedvosmislenu ugledali na kolege koje su osmislile čuvene terence nazvane Land Rover Defender i Ford Bronco, ali bez da se odreknu bogate istorije samog Land Cruisera. Na primer, potpuno je jasna veza s modelom po imenu Land Cruiser 60 (1980. – 1992), posebno kada se porede njuška i stražnjica dva vozila o kojim pišemo.

Povrh toga, dve stilske opcije su pripemane za Land Cruiser, s pravougaonim i nostalgičnim ovalnim farovima! Druga opcija će biti korišećna ne samo kod skuplje uvodne serije zvane First Edition, već i kod bazične retro alternative Land Cruisera iz 1958. godine.

Naravski, Land Cruiser J250 je zadržao koncept karoserije na šasiji, ali je sada utemeljen na istoj platformi GA-F na kojoj je i stariji model Toyota Land Cruiser 300. Pride, čak je i međuosovinski razmak skoro identičan i kod novajlije iznosi 2.850 milimetara, dok je kod odlazećeg 2.790 mm.

Novi okvir je za polovinu više krut od onog kod prethodnika, dok je sveukupna čvrstoća cele strukture, uključujući i školjku, uvećana za nekih 30%. Uzgred budi rečeno, konstruktori su dali sve od sebe da zamena panela karoserije ne bude previše zahtevna, što je danas prosto fenomen.

Terenac je značajno porastao, ali je sada ipak i dalje samo malo inferioniji od verzije 300. Dužina je uvećana za 100 mm (do 4.925 mm), širina je veća za 95 mm (do 1.980 mm). I visina je impresivnija za 20 mm (1.870 mm). Peta vrata više nisu nakačena na šarke, već se podižu uz pomoć elektromotora i imaju mogućnost da pruže zasebno otvaranje zadnjeg prozora, kao i ranije. Prečnik točkova, odnosno felni iznosi od 18 do 20 cola (zavisno od modifikacije).

Ovaj terenac može imati tri reda sedišta, za pet ili sedam putnika. Instrumentacija je virtuelna, dok multimedijalni sistem poseduje ekran dijagonale od 8 ili 12,3 inča. Ali, očuvana je i analogna estetika i tome je pristupljeno brižno. Prednji deo je gusto prošaran dugmićima i prekidačima, a ugrađena je i tradicionalna ručica menjača.

Bazična modifikacija pretpostavlja upotrebu presvlaka od tekstila i ta verzija je relativno skromno napakovana. Čak i u tim uslovima je ugrađen volan s grejanjem, baš kao što je to slučaj i na prednjim sedištima. Ali, na listi dodatne opeme se nalaze kožni enterijer, električno podešavanje prednjih sedišta, klima uređaj u tri zone, audio sistem marke JBL, a koji integriše čak četrnaest zvučnika.

Tu je i projekcioni ekran, čuveni HUD (head-up display), panoramski krovni otvor i unutrašnje ogledalo – retrovizor s integrisanim prikazom beleški koje generiše kamera na stražnjici terenca. Još da napomenemo da smo pobrojali samo deo ponude, da ne ispadne da je ovu prezentaciju pisao neki ruski autor klasične književnosti.

Konstrukcija šasije je ista: nezavisna dvostruka poprečna ramena napred, čvrsta osovina nazad, ali je vertikalan hod točkova uvećan. Land Cruiser poseduje vešanje na temelju opruga s pasivnim amortizerima (Lexus GX može posedovati adaptivne amortizere), dok je sistem KDSS s aktivnim stabilizatoima uklonjen iz pondude.

Umesto njega se javnlja otvorivi prednji stabilizator, što je od koristi samo u terenskoj vožnji. Deklarisani klirens iznosi 220 milimetara, dok je ulazni ugao 30 ili 31 stepen (zavisno od konfiguracije), dok je odlazni ugao na nivou od 22 stepeni.

Prenos snage na točkove je permanentan i uključuje sva četiri kraja školjke. Instaliran je unakrsni samozaključavajući diferencijal, dok je očuvan i redukcioni prenos. Land Cruiser poseduje centralno zaključavanje i zadnji unakrsni diferencijal.

Terenski tempomat koji se zove Crawl Control nije ispario iz ponude, a sistem Multi-Terrain Select ima proširen set režima vožnje, a sada rade i sa nižim stepenom prenosa. Ključna razlika u odnosu na prethodni model je električni servo upravljač umesto hidrauličnog, što je omogućilo integraciju sistema za zadržavanje pravca unutar saobraćajne trake.

Set dostupnih pogonskih sklopova je temeljniji no ikad, iako su različite kombinacije namenjene drugim prodajnim destinacijama. Međutim, nema više ručne transmisije, kao ni motora V6 (a on ostaje samo u ponudi Lexusa). Dakle, Land Cruiser će moći da računa samo na četvorocilindraše.

Bazični agregat je benzinski atmosferac zapremine 2,7 litara. Nosi kodnu oznaku 2TR-FE (163 konjskih snaga i 246 Nm najvišeg obrtnog momenta). Radi u sadejstv sa šestostepenim automatikom, ali takvi primerci s uglavnom namenjeni Japanu i istočnoj Evropi.

Poznati turbodizel s oznakom 1GD-FTV i zapeminom od 2,8 litara (204 KS i 500 Nm) će ostati glavna pogonska sila Land Cruisera u Evropi, Japanu i na Bliskom istok. paren je s automatikom koji može raspolagati sa šest ili osam brzina (opet zavisno od tržišta).

Dizel motor će u 2025. godini dobiti ispomoć sistema lakog hibrida na naponu od 48 volti. Takve verzije će na zapad Starog kontinenta i  u Australiju. Dizel verzija noviteta će moći da povuče terete koji nisu teži od 3,5 tona.

U istočnoj Evropi i na Bliskom istoku će biti ponuđena varijanta sa 2,4-litarskom turbo četvorocilindarskom jedinicom iz serije T24A-FTS. Taj blok proizvodi 281 konjsku snagu i 430 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a za prenos snage do točkova je zadužen osmostepeni „automatik“.

A za Severnu Ameriku i Kinu je predviđen „punomasni“ hibrid i-Force Max, a koji je zasnovan na istom tom turbo motoru. U osmostepeni menjač je integrisan elektromotor od 49 KS, ukupna snaga sistema je 330 KS i 630 Nm. Nikl-metal hidridna trakciona baterija ima kapacitet od samo 1,87 kWh, tako da se ne bi trebalo, a ni moglo puniti iz zidne utičnice.

U Sjedinjenim Državama će takav Land Cruiser (bez prefiksa Prado) samo zauzeti mesto otišle „dvestotke“ i nestale „tristotke“, dok se tamo obećava početna cena od oko 55 hiljada dolara. Nažalost, u pogledu cenovne pozicioniranosti još uvek nema drugih smernica niti kakvih indicija, jer će se J250 pojaviti na svetskom tržištu tek u prvoj polovini 2024. godine. Automobili će se proizvoditi u dve fabrike u Japanu, i to  Toyotinom kompleksu sa sedištem u Takhari i u fabrici ćerka firme po imenu Hino.

AutoRepublika

(3394)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Nisam bas siguran koja je svrha imati ovaj model + 4Runner u ponudi …

Zoca

Zbilja.

Izmenjeno 8 meseci pre od strane Zoca
MRN

Zašto se na kraju teksta govori o „nestaloj“ tristotki ?

s mile

Mogu samo reći da odlično izgleda.

Andrej

Kopija Forda Bronco… a malo i novog Defendera…

Matija

Pre bih rekao da je kopija Tojote Land Kruzer. 🙂

Matija

Tojota Land Kruzer je auto sa dugim i jakim terenskim pedigreom – od 1951. Ovde sve funkcionise kako treba tako da dosadasnji i novi kupci nece imati ni jednu dilemu sta ovaj auto moze i cemu sluzi. Moje postovanje prema doslednosti ovog modela!

Hercegovac

Ima li boljeg terenca kada se uporedi plaćeno – dobijeno? My respect!