1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Blazer EV je, šokantno, dosta skuplji nego što je najavljeno
Chevrolet Blazer EV je, šokantno, dosta skuplji nego što je najavljeno
2

Chevrolet Blazer EV je, šokantno, dosta skuplji nego što je najavljeno

191
2
Podelite sa prijateljima:

Čini nam se da automobilski proizvođači, barem oni u Sjedinjenim Američkim Državama, na težak i skup način dolaze do saznanja da je još uvek nemoguće generisati veliki profit na električnim četvorotočkašima. Kada kažemo „veliki profit“, upamtite da pričamo o General Motorsu ili Fordu koji su navikli da zarađuju po petnaest hiljada dolara, pa i više, na svakom prodatom pikap kamionetu i terencu.

Sećate se Forda F-150 Lightninga? Kamioneta na struju koji je originalno reklamiran sa cenom od 39.974 američkih dolara pre svega godinu dana, a danas košta 59.014 najmanjih zelenih novčanica?


Lightning nije jedini pošto je obećanje prekršio i Chevrolet. Najveća divizija General Motorsa želi da prestigne Teslu i postane najveći proizvođač vozila na struju, pa su tokom prethodnih godinu dana debitovali s velikim brojem takvih modela. Jedan od njih je Blazer EV i, iako deli ime s relativno uspešnim krosoverom pokretanim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, dva modela zapravo nemaju baš nikakve povezanosti.

Blazer EV je predstavljen pre oko godinu dana i njegova najavljena cena je tada bila 51.995 dolara. Ali sada, kada se približavamo zvaničnom početku prodaje, Chevrolet nam kaže da će ona zapravo iznositi 60.215 najmanjih zelenih novčanica. To ga čini skupljim nego što je Tesla Model Y Performance iako Blazer EV zapravo zaostaje po snazi, autonomiji i opremi.

Zašto je cena toliko visoka? Chevrolet kaže medijima da u početku neće biti dostupna ona najjeftinija konfiguracija već samo srednje opremljena pod oznakom 2LT. Ali čak i kada se to desi naredne godine, cena će iznositi 56.715 dolara umesto najavljenih 47.595 „zelembaća“. Štaviše, Blazer SS je tek nešto jeftiniji nego luksuzni Cadillac Lyriq (58.590 dolara) koji nam takođe stiže iz General Motorsa.

I šta onda kupac dobija za takvu sumu novca? Snaga je za sada nepoznata, ali nam je rečeno da je krosover u stanju da pređe 517 kilometara sa jednim punjenjem baterija. Brojka je zapravo bolja za 64 kilometra u poređenju sa ranije reklamiranom autonomijom. Pogon je na sva četiri točka, a konfiguracija sa pogonom na prednju osovinu će stići nešto kasnije. U budućnosti ćemo videti i izdanje visokih performansi nazvano SS sa čak 557 „grla“.


Bilo kako bilo, prvi Blazer SS će početi pristizati u izložbeno-prodajne salone posle Nove godine, a proizvodiće se u Meksiku. A do tada mnogo toga može da se promeni… Kao što se recimo bojimo da će cena poraste u još većoj meri.

AutoRepublika

(191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nije lose! Izgleda bolje od Mitsubisija. 🙂

'79 DeVille

A tek od Tesle Model Y…