1. Home
  2. Vesti
  3. Oshkosh debitovao s novim kamionima za američku vojsku
Oshkosh debitovao s novim kamionima za američku vojsku
2

Oshkosh debitovao s novim kamionima za američku vojsku

585
2
Podelite sa prijateljima:

Firma Oshkosh Defense iz istoimenog grada u američkoj saveznoj državi Viskonsin je često bila predmet rasprave prethodnih meseci. Najčešća tema je ona koja se tiče pitanja novih vozila poštanske službe ove države, o čemu smo detaljno pisali u prethodnih izdanjima, a preporučejmo da pročitate ovu priču. Oshkosh je ponovo u medijima, i to ovaj put zahvaljujući novoj generaciji takozvanih HET kamiona, koji će biti dostupni u pet različitih verzija za američku vojsku.

HET je inače skraćenica za Heavy Equipment Transport ili u prevodu na „naški“, ta kovanica znači „prevoznik teške opreme“. Od firme koja je uspela da penzioniše legendarni Humvee/Hummer sa svojom modernijim modelom se ništa manje nije ni očekivalo, a plan je zahtevao napraviti kamion koji će moći da savlada uslove na svim podlogama, i tu ne mislimo samo zemlju, već i na pesak, vodu, sneg i kamenje.

Pritom mora da bude u moći da povuče prikolicu s najvećim oklopnih vozilima dostupnim američkoj vojsci. HET se zapravo proizvodi još od ranih godina 21. veka, ali je ovaj put čuveni Caterpillarov turbodizel pod kodnom opremom C18 podigao snagu na preko 700 „konja“, što je za oko 200 „grla“ više nego što je bio slučaj pre dve decenije.

Mehanika je unapređenja i sa novim menjačem, razvijenim od strane čuvene firme Allison, a ona je već duži niz godina lider u ovoj industrijskoj grani i veliki je saradnjik General Motorsa.

Snaga motora se prenosi na svih šest točkova, a HET je u stanju da povuče terete mase do 72 tone. Oshkosh takođe proizvodi i sopstvene prikolice, ali je težina tereta na njima limitirana na „samo“ 25 tona. Navedene brojke su veoma bitne iz razloga što je tenk M1 Abrams, inače glavno borbeno oklopno vozilo „Jenkija“ teško čak 72 tone, pa je HET u stanju da ga dostavi na teškim terenima u rekordnom roku umesto tradicionalnog prevoza preko želenice.

 

Pretpostavlja se da je kamion napucan tehnologijom, ali pošto je vojno vozilo u pitanju, većina informacija, tačnije tehničke specifikacije nisu dostupne javnosti iz bezbednosnih razloga. Možemo se samo pomoliti da nikada ne dobijemo priliku da ga vidimo uživo, pošto ništa dobro od toga ne može da ispadne, zar ne?

AutoRepublika

(585)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ovih dana se vrzmaju po BiH, na vježbi (starije verzije). Ne volim ih vidjeti…

Bungi

Da, omiljeni su kao turski porez.