1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Povratak BMW-a u društvo velikih igrača
AR pijaca klasika: Povratak BMW-a u društvo velikih igrača

AR pijaca klasika: Povratak BMW-a u društvo velikih igrača

179
1
Podelite sa prijateljima:

Verovatno prevrćete očima i pitate se, „pa kad je to napustio takvo društvo?“. Istina, BMW je uvek proizvodio vrhunske modele, ali je u periodu posle Drugog svetskog rata bio na ivici odlaska u stečaj najviše zbog političkih razloga.

Razrušena Evropa takođe nije bila preterano zainteresovana za skupocene modele, pa se BMW vratio proizvodnji jeftinih četvorotočkaša kao što su 700 i Isetta, a onda popunio i onu „zlatnu“ sredinu između Opela/Forda i Mercedesa sa modelom Nova Klasa. Kako se približavao kraj sedamdesetih godina tako se odjednom otvorila i pozicija da se BMW vrati na puteve stare slave.

Jedan od takvih modela je bio prva generacija Serije 7 ili kako je poznatiji pod kod kodnom oznakom E23. Pojavio se u prodaji 1977. godine kao zamena za model Novi Šest (E3) i proizvodiće se čak devet godina. U tom periodu će pronaći 285.029 kupaca i ostvariti veliki komercijalni uspeh za nemačkog giganta.

Kao većinu modela BMW-a iz navedenog perioda, za stil se postarao čuveni francuski dizajner po imenu Pol Brak. Sam dizajn je bio evolucija ranijeg E3, ali sa većim i čistijim linijama i generalno elegantnijim stilom. Iznenadiće vas da E23 zapravo i nije bio preterano veliki automobil pošto je njegova dužina iznosila „tek“ 4,8 metara. Verzije za američko tržište su bile nešto duže (5.014 mm) zbog većih branika da se zadovolje bezbednosni zakoni.

E23 će postati prvi BMW sa opcijama kao što su ABS i vazdušni jastuci, a većina modela se mogla pohvaliti i sa elektronskim ubrizgavanjem goriva. E23 se mogao pohvaliti sa motorima sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Vrhunac ponude je činila verzija 745i sa evropska tržišta, a tamo smo ispod haube mogli da vidimo 3,2-litarski (kasnije 3,4-litarski) turbobenzinac sa 252 konjske snage.

Primerak iz današnje priče je iz 1983. godine i nalazi se u gradu Koral Gables unutar američke savezne države Floride. Do sada je prešao tek 22.400 kilometara i nosi značku 733i. To nam govori da ga pokreće 3,2-litarski benzinac sa 181 „grlom“ ili za šesnaest „konja“ manje nego evropski rođak zbog strožijih zakona na račun izduvnih gasova.

BMW je nudio manuelne menjače sa četiri i pet stepeni prenosa kao i automatike sa tri i četiri stepena prenosa, a ovaj konkretni model ima verovatno onaj najmanje poželjan. Pogađate sigurno, reč je o trostepenom automatiku. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 8,1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 208 km/h.

O samom automobilu ne znamo mnogo osim da je pre Floride bio registrovan u saveznim državama Njujor i Kalifornija kao i da je kilometraža originalna. Vozilo ranije nije bilo u sudaru, a od opreme poseduje sve ono šta se smatralo za „high tech“ pre četiri decenije.

Aukcija je donela 35 ponude, a najviša je iznosila 34 hiljade dolara.

Zoran Tomasović

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Ova 7 ica je „harala“ u svoje vrijeme još ako su „TRX“ gume u igri onda nema dalje!Ameri su zadržali 733 nakon restilizacije dok je EU model dobio 732.Rezervoar od 100 litara je šokirao radnika na pumpi koji je prekinuo točenje na 70 da se uvjeri jel sve ok sa autom.