1. Home
  2. Vesti
  3. Moskvič od 2026. godine dobija ruske motore i baterije
Moskvič od 2026. godine dobija ruske motore i baterije
26

Moskvič od 2026. godine dobija ruske motore i baterije

633
26
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač automobila iz Rusije, kompanija Moskvič teži tome da obezbedi što veći stepen lokalizacije procesa montaže vozila. U tom duhu stiže i najava iz najveće države na svetu da bi krosoveri te marke, zapravo preimenovani modeli kineskog JAC-a, trebalo da dobiju ruske agregate i baterijske ćelije, počev od 2026. godine.

Tvrdnja iz uvodnog pasusa je sadržana u objavi Ministartstva privrede i trgovine Ruske Federacije, i odnosi se na električna vozila brenda. Proizvodnja istih je upriličena u moskovskoj fabrici koja je donedavno (uslovno rečeno) poslovala u sastavu francuske grupacije Renault. U ovom trenutku, oblik proizvodne aktivnosti koji se odvija u tim pogonima je tipa SKD, što će reći da se radi o takozvanoj šrafciger industriji, gde se po receptu iz Kine montiraju primerci Moskviča.

Predstavnici pomenutog ministarstva ruske vlade obećavaju da će stepen lokalizacije proizvodnje u pomenutom fabričkom kompleksu biti produbljen tokom sledeće godine. Inače, to bi značilo da će počev od sledeće, 2024. godine, komponente karoserije Moskviča u toj fabirici biti zavarivane, a potom i farbane. Tada će za te potrebe biti masivnije korišćene usluge ruskih dobavljača, navode iz nadležnog ministarstva.

“Glavne komponente Moskviča će od 2026. godine biti ruske. Električna vozila te marke će se oslanjati na trakcione elektromotore i baterije, kao i ostale elemente domaće proizvodnje,” stoji o objavi lokalnog ministarstva. Takva politika će omogućiti kompaniji da učestvuje u programu državne pomoći podsticanju tražnje za lokalno proizvedenom robom. Kada se to dogodi, kupci će moći da računaju na popust od 25% prilikom kupovine Moskviča 3e (ali sve do granice od 625 hiljada rubalja). Takođe, popuste će koristiti i ugovorači lizinga i oni će ići od 10 do 25%.

U ovom trentuku se u fabrici samo sklapaju vozila, dok se za električni Moskvič 3e sa 193 konjske snage traži suma od 34.870 evra. Benzinski Moskvič košta najmanje 19,3 hiljade evra.

AutoRepublika

(633)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Grabe Rusi polako ali sigurno.

s mile

da, ali pitanje je ko će biti vlasnik tih fabrika za baterije / motore,ponovo kinezi… made in RU, ali design in china

Renault Terminator🇷🇺Z

Koliko ja pratim njihove medije,sve će biti Rusko.Ulažu se ogromne pare da se ovlada tehnologijama kojima nisu raspolagali i veoma brzo to osvajaju. Isto su imali problem sa razvojem novog putničkog aviona Irkut MS-21,motori su bili zapadni i krilo se pravilo od polimernih kompozitnih materijala koje je takođe uvoženo sa zapada.Kada su Rusi krenuli u denacifikaciju Ukrajine,zapad je uveo sankcije na sve to,tako da se bilo stalo sa proizvodnjom i ispitivanjima aviona. Međutim Rusi su se spremali za takav scenario i krajem 2018 su napravili prvi turboventilacioni motor PD-14 za civilnu avijaciju nakon raspada SSSR.I potpuno su ovladali tehnologijom polimernih… Pročitaj više »

Dragan

Rusi su sada 100% vlasnici Lade, pa im ne vredi mnogo jer nemaju lokalizovanu proizvodnju za sve delove.

Dezon

Fabrika baterija je u kaljingradu

Tomislav

A onda je mrmot zamotao cokoladu…

Renault Terminator🇷🇺Z

Mrmote,pa ti reče da se nećeš javljati ovde do jeseni😁.Šta je reći,đe zapelo🤣…

Renault Terminator🇷🇺Z

Evo ti Mrmote,sijedi i plači od muke.Moj ti je savjet da pod hitno učiš ruski jezik..da bi sutra mogao da zaradiš za koru hljeba😎🇷🇺Z
https://rutube.ru/video/577cf5a34013b258a15f562e1aecccae/?r=a

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Renault Terminator🇷🇺Z
Tomislav

Ma ne mogu da ne reagujem na Ruske izmisljotine… Jel ti nije problem da pogledas u kakvom stanju se nalazila, nalazi, Ruska privreda, pre rata u Ukrajini, njihova ekonomija je bila u rangu Italijanske, valjda malo bolja od Spanske. I Italijanski Fiat i Spanski Seat su propali, jednostavno, nemaju dovoljno novca a kamoli znanja da naprave nesto dobro u bilo kojoj sveri. Jednostavno, znanje je ono koje vlada svetom, imali su ga Kinezi, posle se razvila Evropa, zahvaljujuci Engleskoj parnoj masini na primer, pa jos gomila izuma, ukljucujuci Nemacko inzenjerstvo itd, posle svetskih ratova, znanje je preslo preko bare, gomila… Pročitaj više »

BB

A kako ti znaš kakvo je stanje u Rusiji? Živiš tamo? Ili dok piješ kavu i odmotavaš tu čokoladicu što je mrmot zamotao i čitaš iz Jutarnjeg?

Renault Terminator🇷🇺Z

Ne,on ne zna kako je u Rusiji,ali zna da je bajka i da je sve Ruska propaganda.A to zna tako što je eto pročitao u Jutarnjem😂.

Renault Terminator🇷🇺Z

A šta je to izmišljotina? I eto tako slaba,mala,jadna i bijedna Ruska ekonomija koja je možda za dlaku jača od Italijanske nikako da propadne već evo godinu dana i šest mjeseci pod zapadnim sankcijama,šta je reći na to?Zašto nikakao da propadne ili će uskoro🤣… Pa Italija nije samo Fiat a i nije tačno da je Fiat propao i da ne zna da napravi ništa.Fiat pravi kamione,jako dobre kamione,Fiat pravi autobuse,dobre autobuse,gle čuda kada je Fiatov autobus najbrojniji autobus u Austriji koji obavlja regionalni i prigradski prevoz.Drugo,Italija ima Ferrari,hoćeš reći da ni Ferrari ne zna ništa napraviti,pa Piaggio,Austrija je puna njihovih… Pročitaj više »

Tomislav

Ti radis za sluzbu ??

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja radim samo za sebe.

Tomislav

Analizirati trenutnu privrednu situaciju u Rusiji postaje sve teže. Od početka invazije na Ukrajinu, Kremlj je ograničio pristup statističkim podacima, uključujući one koji se tiču ​​spoljne trgovine. Vlada Ruske Federacije je 26. travnja odlučila da više neće izvještavati o proizvodnji nafte i gasa u zemlji do 1. aprila 2024. Zbog toga je nemoguće ispitati statistiku sektora koji stvara više od 20% ruskog BDP-a. Ova je odluka donesena na temelju akta donesenog u februaru ove godine kojim se Kremlju omogućuje privremena obustava objave bilo kakvih ekonomskih pokazatelja…. Od pocetka rata, smenili su nekoliko direktora Ruskog zavoda za statistiku Rosstat… Kraljevi su… Pročitaj više »

Renault Terminator🇷🇺Z

Jel tako kažu u Jutarnjem😁? Kako sam ja došao do svih mogućih podataka o stanju u Ruskoj privredi i to bez po muke a ne mogu do toga doći zapadni „stručnjaci“!? Pa stvarno moraš biti slijep ili mrzitelj Rusiji da to ne možeš ili ne želiš da vidiš.Misliš da na zapadu to ne znaju,znaju odlično,perfektno znaju samo ih boli ćošak što im narod sve gore živi jer oni dobijaju sve veće uplate na svoje privatne račune da što duže lažu i obmanjuju svoju javnost kako je sve bajno i sjajno a Rusija samo što nije kleknula al nikako da klekne,naprotiv… Pročitaj više »

Dezon

Treba da znas da ni jedna zemlja na svetu ne bi mogla da gura sve ovo koliko vec traje sa 11.000 sankcija i vise verovatno. Tako da te statisticke price u ekonomiji ne piju vodu. Italija je zadužena 150% pogledaj koliki je ruski javno dug.

Renault Terminator🇷🇺Z

Tako je,nivo spoljnog duga Rusije,u poređenju sa njenim BDP prema rezultatina prvog kvartala ove godine,pao је na istorijiski minimum од 15%,proilazi iz podataka centralne banke Rusije.Spoljni dug zemlje,kako državnj,tako i korporativni izražen u novcu iznosi 354,8 milijardi dolara.Maksimalan nivo spoljnog duga u cijeloj istoriji Rusije u odnosu na BDP dostignut je 1999 godine kada je iznosio 91%.I gle čuda,baš tada demokratski zapad bez odobrenja saveta bezbjednosti UN odlučuje da izvršavi agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju svjesni da Ruska Federacija ni na koji nači ne može fizički a ni materijalno da pomogne SRJ da odbrani svoj narod i teritoriju od agresije… Pročitaj više »

Dezon

Treba napomenuti da su prosle godine proizveli samostalnu prvu gasnu turbinu,a to je za njih ozbiljna prica bas. Bas kmalo kompanija ih radi u svetu „siemens“ naravno br 1 sli taj Siemens radi servis istih u Ontariju.. pa su tako i ruske ostale tamo.

Renault Terminator🇷🇺Z

Apsolutno tačno a evo i dokaza za to.
https://youtu.be/v4JSMuYM7pk

BB

Nije prva, nego prva te veličine. Inače prave odavno gasne turbine a to su u stvari mlazni motori sa aviona sa vratilom za pogon pumpe, ima ih na milion mjesta u Rusiji na gasovodima i naftovodima. Sjeverni tok nije bio samo ruski projekat već i Njenačkii i drugih zemalja pa su svi gledali da svoju robu prodaju u projekat, kasnije je ta linjenica došla pod udar sankcija dok „demokratski nastrojene snage“ obog svijeta nisu odlučili da je dobro po ekologiju a i ekonomije, malo se poigrati eksplozivom…

Renault Terminator🇷🇺Z

😎
comment image

garbage

Meni je prosto nevjerojatno da se na portalu o automobilima veliča Rusija ? Kakav su to faktor rusi u autoindustriji ?? Niti znaju konstruirati niti napraviti auto (čak tamo 70’tih su morali kupovati licence od FIATA) za napraviti Ladu, tamo ranih 90 svi na našim prostorima jedva čekali da se riješe se Lade, Yuga, Stojadina i kupe zapadni automobil. Drugo – može svatko imati svoje mišljenje i preference, ali Rusi su ti koji su napali vojskom Ukrajinu i silom anektirali ukrajinske pokrajine, nakon što je putin sredinom FEB 2022 kazao da neće biti invazije. Ne shvaćam kako ikome normalnom to… Pročitaj više »

garbage

Isto tako ne mislim da su amerikanci cvijeće, daleko do toga. Ali se ne događa da ameri gdje god su i započeli rat (barem zadnjih 100 godina) da su osvojene teritorije proglasili amerikom.

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa šta su uradili sa kontinentom koji su osvojili i izvršili najveći genocid i pomor nad Indijancima i ostalim domorocima koji su tu živjeli i to danas zovu Amerika?

Renault Terminator🇷🇺Z

A jel de..a ok je ako se pljuje i blati po Rusiji na osnovu ničega,to je ok i normalno ali strašno ne da se veliča Rusija,nego samo da se demantuju te gluposti koje se napišu,znači čiste činjenice.Susjed,ovo nije Jutarnji gdje vlada cenzura i gdje može da se čuje samo jedna strana gdje pljuje i na osnovu ničega blati onu drugu stranu,probajte to susjedi da shvatite kada već dolazite na Srpsku stranu medijskog etra,kada shvatite,manje će te se onda čuditi.A ako vam to smeta,niko vas ne vuče za rukav da iz lijepe vaše dolazite na naše sajtove kao što niko iz… Pročitaj više »