1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW Alpina B4 Gran Coupe kao pojačanje game bavarskog modela M4
BMW Alpina B4 Gran Coupe kao pojačanje game bavarskog modela M4
2

BMW Alpina B4 Gran Coupe kao pojačanje game bavarskog modela M4

327
2
Podelite sa prijateljima:

Vlasnici marke Alpina su svoje blago nedavno prodali velikoj grupaciji BMW, ali će novi život pridošlice u nemački koncern, realno započeti tek 2026. godine. U međuvremenu, privatna kompanija Alpina Burkard Bovensiepen iz germanskog mesta zvanog Buhloe nastavlja s onim što najbolje radi i lansira ozbiljno modifikovane verzije serijskih modela BMW-a. Ali, novi pristup je redefinisan, pa kompanija pokušava da optimizuje gamu, trudeći se da izbegne promociju takozvanih duplikat verzija performantih BMW-a, onih koje kroz svoje ruke propusti ekipa iz odeljenja M.

Na primer, u gami Alpine nema nijednog automobila sa samo jednim parom vrata, iako je to nekada bila osnova biznisa marke! Čak i model BMW Alpina B8 stiže samo kao Gran Coupe, što će reći s dva para vrata, iako BMW M8 takođe stiže u tom obličju. Uz promociju modela BMW Alpina B4 zasnovanom na „civilnoj“ verziji Serije 4, gama divizije postaje kompletna. U fabričkoj paleti modela BMW M4 imamo kupe i kabriolet, ali nema liftbeka s oznakom Gran Coupe. Upravo tu u igru uskače nova Alpina B4 i dolazi u obliku vozila s petoro vrata.

Novitet je utemeljen na liftbeku s oznakom BMW M440i Gran Coupe xDrive, ali umesto standardnog motora kodne oznake B58, a koji se oslanja samo na jedan turbo punjač (doduše s dvostrukim tokom vazduha), i usled čega razvija 374 konjske snage i 500 Nm najvišeg obrtnog momenta, ugrađena je modifikovana verzija starog agregata s šifrom N54. Ta jedinica računa na dva zasebna natpunjača.

Inženjeri marke Alpina su ostali verni ovom pogonskom bloku jer je najpre kraći, zida obrtni moment s više lakoće, a između ostalih stvari, i bolje vuče bri niskom broju obrtaja kolenastog vratila. Dakle, Alpina tvrdi da je kriva obrtnog momenta starog motora poželjnija.

BMW ALPINA B4 Gran Coupe G26 (2022.)

Međutim, brojna su unapređenja instalirana. Hod klipa je povećan sa 89,6 milimetara na 90 mm (iako je i to manje od 94,6 mm koliko krasi blok B58), pa je zapremina skočila s nekadašnjih 2.979 kubnih centimetara na 2.993 „kubika“.

Kompresioni odnos je snižen sa 10,2:1 na 9,3:1, a instalirani su i efikasniji turbo punjač, kao i novi sistem za izduvne gasove. Dodatno, ako su u sedanima i karavanima zvanim BMW Alpina B3 ovi motori razvijali 462 konjske snage i 700 Nm obrtnog momenta, ona je to kod liftebeka B4 puno bolje: 495 konjskih sanaga i 730 Nm. Primera radi, model BMW M4 Competition (s dvoja vrata), i biturbo motorom S58 razvija 510 „konjića“ i 650 Nm.

BMW Alpina B4 Gran Coupe AWD nudi modifikovani osmostepeni automatik, sistem prenosa snage na sva četiri točka i ojačanu spojnicu prednje osovine, kao i elektronski kontrolisano zaključavanje zadnjeg diferencijala. Što se tiče sistema oslanjanja, montirani su adaptivni amortizeri, drugačije opruge i stabilizatori uvećane debljine.

Kako bi se dobila impresivnija krutost karoserije, jednostavne „strije (tragovi istezanja)“ ispod haube (fiksirane na dva vijka) zamenjene su originalnim pojačavačima sa četiri tačke pričvršćivanja.

Nov liftbek je standardno opremljen sistemom adaptivnog upravljanja. Originalni BMW M440i takođe poseduje četvoroklipne prednje kočne čeljusti, ali je Alpina ugradila veće diskove, pa umesto „civilnih“ prečnika 348 milimetara, njen proizvod nudi one promera 395 milimetara. Zadnji diskovi su zato identičnog formata kao u „običnom“ primerku M440i, i njihov prečnik iznosi 345 mm.

Uz doplatu je moguće dobiti i kočnice proizvedne uz upotrebu ugljenika i keramike, baš kao i kod minhenskog aduta s nalepnicom M4.

Neto masa Gran Coupea iznosi 1.965 kilograma, ali ga to ne sprečava da ubrzava iz mesta do „stotke“ za 3,7 sekundi, naspram 3,5 sekundi koliko je nužno za model BMW M4 Competition, a da bi uradio istu stvar. Međutim, verzija sa značom M je celih stotinu kilograma lakša.

S druge strane, verzije marke Alpina nisu „oplemenjene“ elektronskom blokadom brzine kretanja, pa je tako najviša brzina na nivou od 301 km/h, dok je fabrička verzija „uštrojena“ na 250 km/h (ili 290 km/h ako doplatite ovu stavku s liste opcionala).

Posmatran od spolja, nov BMW Alpina B4 Gran Coupe se razlikuje od osnovnog liftbeka sa znakom M440i po dodatnim jastučićima za branike (prednji i zadnji difuzor), izduvnim sistemom sa četiri završetka izduvnih cevi i točkovima od 20 inča koji su doneti u duhu poznatog korporativnog dizajna.

Obavezna lista poboljšanja uključuje „prilagođenu“ grafiku instrument table (promenjena je boja pozadine i fontovi) i onemogućavanje dodirne table na kontrolnom modulu multimedijalnog sistema, što je odraz principijelnog stava Alpine. Možete birati između polugica za menjač ili tradicionalnih tastera kompanije, poznatih kao Switch-Tronic na zadnjoj strani volana.

Kao i uvek, nudi se i kompletna presvlaka enterijera nežnom kožom koja nosi naziv Lavalina, ali će to skupo koštati kicoša koji štiklira tu opciju: 7.300 evra.

Model BMW Alpina B4 Gran Coupe je već moguće poručiti. Početna cena u Nemačkoj iznosi 91.800 evra, dok fabrička verzija performantnog vozila s oznakom BMW M4 Competition xDrive nosi cenovnu nalepnicu na kojoj piše 98.300 evra, ili neka viša naknada od te.

AutoRepublika

(327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Jedini bmw koji bih kupio.😊

Matija

BMW sa ovim smesnim grilom napred? Nikada! Ovo je medjunarodna ocena BMW dizajna:

comment image