1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chevrolet Equinox je sada bogatiji za električno izdanje
Chevrolet Equinox je sada bogatiji za električno izdanje
2

Chevrolet Equinox je sada bogatiji za električno izdanje

120
2
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste pratili seriju “Mućke“, onda se sigurno sećate one čuvene rečenice Dereka Delboja Trotera koju je uvek ponavljao, a ona je glasila “Sledeće godine u ovo doba ćemo biti milioneri“. Takva tvrdnja nam često padne na pamet kada General Motors kreće s javnim pričama o tome kako će jednog dana da prestigne Teslu, i da postane najveći proizvođač električnih automobila na struju.

Jedno je davati obećanja, a sasvim drugo ih ispuniti. Najveći američki proizvođač vozila je prethodnih godina bio “sitna riba“ u ovoj kategoriji. Štaviše, često se sramotio sa modelom Chevrolet Bolt nakon javno upućenih molbi da ih vlasnici nikako ne parkiraju u garažama, jer u protivnom cela kuća može da strada u plamenu.

Malo po malo, General Motors nam je doneo nekoliko novih modela na struju, kao što su GMC Hummer i Cadillac Lyriq, mada su oni toliko skupoceni da svakako nisu za šire naredne mase. Ali je zatim usledio Chevrolet Silverado EV i do sada je privukao preko 200 hiljada narudžbi iako u izložbeno-prodajne salone treba da stigne tek za tri godine.

Chevrolet sada u javnost stiže i s električnim izdanjem kompaktnog krosovera Equinox i on bi trebalo da predvodi napad ove firme protiv Tesle. Equinox je već izuzetno poznat i popularan model. Proizvodi se od 2004. godine i do sada je prošao kroz tri generacije. Posebno je bio popularan 2019. godine kada su 346.048 kupca odlučila da potroše novac na njega, što ga je stavilo na odlično treće mesto u svojoj kategoriji – odmah iza velikana kao što su Toyota RAV4 i Honda CR-V.

Ne čudi nas što je Chevrolet odlučio da iskoristi uspravo Equinox kao bazu za svoj masovno proizvedeni električni model, kao što što ćemo videti u ostatku ove priče – slično sa njim i onim Equinoxom sa motorom SUS praktično i ne postoji.

Detalj koji nam privlači najviše pažnje jeste onaj na račun cene. Američki gigant nam obećava da će ona iznositi “samo“ 30 hiljada dolara u baznom izdanju, a za navedenu sumu novca, kupac dobija autonomiju od 480 kilometara i opcioni pogon na sva četiri točka.

Ako bismo ga uporedili sa glavnim konkurentima, brzo ćemo zaključiti koliko je Equinox EV jeftiniji. Radi poređenja, za Ford Mustang Mach E je potrebno izdvojiti 44.995 “zelembaća“, Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6 su za par hiljada najmanjih zelenih novčanica jeftiniji, a najbliži konkurent po ceni, Volkswagen ID.4, košta 38.790 američkih dolara.

Chevrolet nam kaže da je pronašao način kako održati cenu nisku zahvaljujući deljenju takozvane arhitekture BEV3  sa modelima Chevrolet Blazer EV i Cadillac Lyriq. Iako je krosover iz ove priče nešto manji, i dalje deli motore, baterije i većinski deo elektronike.

Među njima je i takozvani “Cruise Origin“ i on je neka vrsta “auto pilota“, mada još nismo sigurni kako će sve funkcionisati u teoriji pošto američki zakoni zahtevaju da vozača da obrati pažnju na saobraćaj, čak i kada je automobil samovozeći.

Chevrolet nam zatim kaže da nije dovoljno napraviti samo pristupačan model na struju već i onaj sa mnogo prostora i dosta opreme. To je naučio iz prethodnih grešaka sa mališanima kao što su Spark EV i Bolt, koji se nisu prodavali u velikim brojevima iako su koštali koliko i vozila sa SUS motorima.

Bazni Equinox EV pruža jedan električni motor sa 210 konjskih snaga i 328 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na prednje točkove, a u stanju je da pređe 400 kilometara sa jednim punjenjem baterije. Chevrolet će ponuditi i veću bateriju kao i opcionu, dva motora sa 290 „konja“ i 469 Nm obrtnog momenta, a u tom slučaju autonomija skače na obećanih 480 kilometara.

Vlasnik će biti u stanju da napuni bateriju za 120 kilometara vožnje za svega desetak minuta na brzim punjačima, a na kućnoj utičnici se dobija oko 50 kilometara vožnje za svakih sat vremena dok je Equinox priključen.

Sa dizajnerske strane teško je napraviti konekciju između konfiguracije sa SUS motorima i onom na struju. EV je dostupan sa felnama do 21 inča, dosta je niži, širi, duži i generalno atakrivniji. Ovaj potez nije nov pošto ga je Chevrolet primenio i kod modela Blazer i Blazer EV.

Equinox EV je lagano mogao da uđe u premijum kategoriju i ostaje nam da vidimo da li će mu veza sa Cadillacom pomoći u tome. Enterijer pruža dovoljno prostora za pet odraslih osoba i dolazi s opremom koju smo navikli da vidimo u današnja vremena.

Chevrolet sada kreće da prima narudžbine, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima krajem naredne godine. Teško je prognozirati šta budućnost donosi i da li će kompanija jednog dana zaista nadmašiti Teslu. Sećate li se Delboja sa početka naše priče? On je na kraju i postao milioner, a hoće li i Chevrolet će nam pokazati vreme.

AutoRepublika

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Odlično izgleda, i unutra i „napolju“. Dizajerski prolazi i u Evropi, bez „prilagođavanja lokalnom ukusu“.

Matija

Equinox EV ocenjujem kao veoma uspeo auto, barem estetski, s obzirom da jos uvek ne znamo mnogo o njemu. „Carobna formula“ za uspeo dizajn – dobre proporcije + jednostavne glatke povrsine + minimum detalja – i ovde se pokazala kao uspesna. Drago mi je da americki proizvodjaci uspevaju da pronadju svoj stil, nezavisan od Evrope, Japana i Kine, i tako obogacuju svetsku tehnicku kulturu!