1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Bronco bogatiji za konfiguraciju Everglades
Ford Bronco bogatiji za konfiguraciju Everglades
0

Ford Bronco bogatiji za konfiguraciju Everglades

172
0
Podelite sa prijateljima:

Sa kakvim problemima se Ford suočavao sa modelom Bronco u poslednje četiri godine smo često pisali na AutoRepublici. Od kašnjenja proizvodnje zbog epidemije virusa korone, pa do loše završne izrade plastičnih krovova od strane nemačkog dobavljača (ovaj „mali detalj“ još uvek nije rešen) i na kraju već poznate nestašice kompjuterskih čipova.

Fordu će biti potrebno najmanje dve godine da isporuči do sada naručene primerke, ali ga to ne sprečava da pravi buduće planove i predstavlja specijalne verzije. Već smo videli specijalna izdanja kao što su Sasquatch i Raptor na koja ćemo verovatno čekati godinama pre nego što stignu u izložbeno-prodajne salone, a Ford je najavio da ćemo videti prvo dizajnersko osveženje do 2025. godine.


U takvoj situaciji bi normalan svet očekivao da će američki proizvođač vozila malo „prikočiti“ dok ne reši ranije brige, ali desilo se sasvim suprotno. Ispred nas je novo specijalno izdanje nazvano Everglades namenjeno svima onima koji bi korak po korak da se probijaju kroz blato, duboku vodu i generalno slične prašumske uslove.

Bronco je sam po sebi veoma sposoban terenac, ali Everglades podiže celokupni paket na još viši nivo. Zapravo, nije reč o potpuno novoj konfiguraciji već je Everglades dodatak na već postojeću modifikaciju Sasquatch. Dostupan je samo u verziji za četovo vrata i stiže direktno iz fabrike sa 17-inčnim felnama i 35-inčnim točkovima proizvedenim isključivo za vožnju preko blata.

Ford kaže da je sposoban da savlada vodu dubine do 925 milimetara, što je za 74 mm više nego što je u stanju da učini standardni Bronco. Naravno, pod takvim uslovima terenac nikako ne može da koristi serijski izvedene završetke izduvnih cevi, pa su inženjeri ugradili one bočne koji se prostiru do samog vrha vozila.

Iako Bronco ima fantastične terenske mogućnoasti, vlasnici često umeju da preteraju sa vožnjom u nerealističnim uslovima i da se zaglave u blatu ili vodi. Na njihovu sreću, Everglades stiže sa standardnim čekrkom koji je u stanju da povuče terete težine do 4,5 tone. To znači da ćete moći da ga zakačite za obližnje drvo i izvučete sebe iz problema ili pak da pomognete kolegi. Čekrk poseduje sajlu koja je inače dugačka čak 30,5 metara.

Spomenućemo da će Everglades u početku biti dostupan samo u boji koju Ford naziva „pustinjski pesak“, a kasnije i u zelenoj, sivoj i crnoj. Dizajnerski će ga biti moguće prepoznati po posebnoj rešetki hladnjaka i novim značkama, dok je enterijer identičan onome sa Sasquatcha.

Pomalo iznenađujuće, Everglades je dostupan samo sa 2,3-litarskim turbobenzincem sa četiri cilindra koji razvija 300 „konja“ i maksimalnih 441 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

Spomenuti Sasquatch se može naručiti i sa moćnijim 2,7-litarskim turbobenzincem sa 330 „grla“ i sedmostepenim manuelnim menjačem, ali Ford nema u planu da proširi ponudu sada predstavljenog varijeteta.

Everglades stiže u izložbeno-prodajne salone na leto po ceni od 54.495 američkih dolara… Naravno, ukoliko ga ne zadese već opisani problemi.

AutoRepublika

(172)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments