1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen jedinstven superautomobil Ferrari KC23
Predstavljen jedinstven superautomobil Ferrari KC23
11

Predstavljen jedinstven superautomobil Ferrari KC23

326
11
Podelite sa prijateljima:

Odeljenje Ferrari Special Projects je razvilo još jedan izvanredan automobil koji se može podvesti pod program fabričke dorade. Ovo je četvrti automobil koji se može opredeliti u tu grupu, a zasnovan je na superautomobilu Ferrariju 488, kao modelu sa središnje postavljenim agregatom.

Odluka je doneta uprkos tome što se s masovnom proizvodnjom Ferrarija 488 prekinulo još pre četiri godine.

Obrazloženje za izbor modela koji je upokojen leži u tome što kupac nije želeo putnički automobil koji bi bio donorski za projekat KC23, već je insistirao na trkačkom kupeu iz 2020. godine. a koji se zove Ferrari 488 GT3 Evo. To automatski znači da će ekskluzivni superautomobil biti lišen potrebe i mogućnosti da se vozi po javnoj putnoj infrastrukturi, pa su i modifikacije bile takve kakve priliče vozilu za staze. Međutim, Ferrari KC23 će imati veliku kolekcionarsku vrednost!

Rekonstruisani su svi spoljašnji paneli karoserije, a u proces su bili uključeni kako Ferrarijevi dizajneri, tako i stručnaci za pitanja aerodinamike. Kupe originalno poseduje podižuća vrata i kompaktnu optiku u tehnologiji LED. Brendirane slike prikazuju kupe obuven u prikladnu obuću, pa tako prednji naplaci nude prečnik od 21 inča, dok su oni nazad za broj veći. Takvi točkovi su paradni, dok se za rad na stazi koriste jedinice od 18 cola.

Glavnu osobinu ovog vozila čine pokretni elementi na školjki. Na kupeu se otvaraju škrge postavljene iza prednjih točkova, sve to za efikasniji sistem hlađenja. Na taj način se izmešta vreo vazduh od hladnjaka, a ista stvar je učinjena i iza vrata, gde se kreće vazduh od motora. Masivni zadnjii spojler se takođe montira neposredno pre napuštanja staze, a to se mora uraditi ručno, jer proces nije automatizovan.

Kokpit trkačkog automobila je očuvan u bezmalo originalnoj formi. Ali, Ferrari KC23 i dalje poseduje dva sedišta presvučena alkantarom. Plafon je domaćin za tri ekrana odjednom. Tu se emituje slika sa kamera montiranih na zadnjem delu automobila. Nema tradicionalnih retrovizora, dok je i upotrebljivost ovog sistema nekako dovedena u pitanje.

Divizija Ferrari Special Projects u skladu s uspostavljenom tradicijom ne otkriva ništa o mehaničkim rešenjima ovog jedinstvenog sportskog automobila. Originalni kupe po imenu Ferrari 488 GT3 Evo je pokretan motorom konstrukcije V8. Biturbo je u osnovi i nudi 3,9 litara zapremine. Dovoljno za 600 konjskih snaga i 700 Nm najvišeg obrtnog momenta, iako je snaga limitirana tehničkim zahtevima raznoraznih šampionata na kojima je uzeo učešća.

Ferrari KC23 će verovatno moći da ponudi više snage, znajući da neće biti podložan bilo kakvoj homologaciji, a u modelima koji su legalni za uličnu upotrebu, ovaj motor može razvijati i do 720 „konja“.

Unikatni Ferrari KC23 će moći biti viđen na dolazećem Festivalu brzine u Gudvudu. Takođe, tokom avusta i septembra će biti izložen u muzeju Ferrarija, da bi tek tada mogao biti isporučen ka garaži neimenovanog vlasnika vozila.

AutoRepublika

(326)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ne privlaci. Deluje hladno i sinteticki. Kao da ga je oblikovala vestacka inteligencija, virtuelno bice bez duse.

s mile

a ovo

Caterham Project V Concept

Matija

Za ovaj model nisam znao, hvala za informaciju. Deluje „humano“, pravljen je sa ljudskim emocijama. Veoma lep auto!
comment image

s mile

Po meni je prelep dizajn, stilski, savremeno. Samo što volim da pročitam tvoj opis koji je mnogo opširniji 😉

Matija

Znaci, trebalo bi malo vise da kazem o njemu? Ono sto mi se posebno svidja, ovaj auto nije skupoceni monstrum: raspolaze sa razumnom snagom od 272 KS, skromnom baterijom od 55 kWh, ima upotrebljiv radijus od oko 400 km, razumne performanse 230 km/h i ubrzanje od 4,3 sekunde. Nesto sto kod ovako niskog krova absolutno nisam ocekivao – ima opciju sa 2+2 sedista! Verovatno za malu decu, za njihov svakodnevni transport u obdaniste ili u skolu. Cena: pocinje od 80.000 funti, ovo je ipak rucno radjen hightech auto!

s mile

Ja za auto, ili nešto slično, mogu da kažem, LEP itd, a ti imaš odlično poznavanje, i veoma dobro opišeš dizajn automobila. To mi se baš sviđa u tvojim komentarima.

Matija

Hvala na komplimentu! Trajalo je dugo dok nisam naucio kako recima da definisem ono sto vidim. Drugi deo vestine je ne biti opsiran – samo cista definicija sa malo reci, nista vise!

Bungi

Slažem se Matijeviću.Ništa od Ferarijeve elegancije nije prisutno na ovom pokušaju.Pininfarina to ipak najbolje radi.

Matija

Mislim da je greska sto je dizajn nastao po zelji narucioca ovog vozila – sigurno je amater koji se razume malo u tehniku. Za dizajn je potrebno malo vise od razumevanja.

Matija
Cvele

Ma, čini vam se da nevalja dizajn. To je zato sto nije crveni. Kada bi bio crveni, izgledao bi TOP. 😉