1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Luksuzni Fiat 130
Zanimljivost dana: Luksuzni Fiat 130

Zanimljivost dana: Luksuzni Fiat 130

10.81K
38
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećate dana kada je Volkswagen javnosti pokazao model Phaeton i javnost se zapitala „pa šta mu bi da se takmiči sa velikim imenima?“ Razloga za tako nešto ima dosta i u današnja vremena teško je očekivati da će neko platiti cenu Mercedesa ili BMW-a za vozilo sa značkom Volkswagena ili nekog drugog „narodnog“ brenda.

Ali nekada davno je postojao period kada je svako u svojoj ponudi imao barem jedan veliki luksuzni automobil, čak i one firme iz radničke klase. Pričamo o četvorotočkašima kao što su Peugeot 604, Citroen CX, Ford Granada, Opel Senator i sličnima. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na jedan veoma specijalni Fiat koji se zvao 130.

Italijanski proizvođač vozila danas u svom vlasništvu ima nekoliko premijum brendova, pre svega Alfu Romeo i Maserati, pa samim tim i ne mora da ih proizvodi pod svojim imenom, ali nekada davno je bio samostalan i želeo je da pokrije baš svaku kategoriju.

Sve je započelo još 1903. godine kada je debitovao model 24-32 HP, nakon čega su usledili 510, 520, 527 i 2800. Kompanija se vratila posleratnoj luksuznoj ponudi 1959. godine sa modelom 1800/2100, zatim je usledio i 2300, a onda i model kom posvećujemo ovu zanimljivost dana.

Fiat je bio najveći automobilski proizvođač u Evropi početkom šezdesetih godina prošlog veka. Spomenuti model 2300 nije postao veliki komercijalni uspeh kojem se kompanija nadala, ali je odobren poveći budžet za naslednika pod imenom 130.

On je trebalo da predstavlja vrhunac italijanske automobilske industrije i da bude u svetu limuzina ono što je Ferrari među sportskim četvorotočkašima. Bio je svakako ogroman sa dužinom od preko 4,7 metara i potpuno nezamislivom, na prvi pogled pošto je Fiat u spomenutom vremenu još uvek najviše prodavao mališana s čuvenim indeksom 500.

I masa je iznosila ne baš skromnih 1.550 kilograma, pa je u pomoć pozvan nekadašnji Ferrarijev inženjer Aurelio Lampredi da spremi 2,8-litarski benzinac sa šest cilindara. To je rezultiralo u motoru sa 140 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog ili trostepenog automatskog menjača.

Ta moć će se pokazati najvećim problemom za model 130, pošto mu je bilo potrebno više od jedanaest sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 182 km/h.

Fiat 130 je zvanično debitovao na Salonu automobila u Ženevi 1969. godine. Dok su mu neki mogli osporiti performanse, stil je bio taj koji je očarao sve od prvog dana. Za njega se postarao domaći dizajner Glan Boano, što je bilo pomalo čudno kada znamo da je prethodnika dizajnirala čuvena kuća Pininfarina.

Fiat će se obratiti partneru dve godine kasnije da mu spremi konfiguraciju kupe na identičnoj platformi. Sedan 130 je imao još pozitivnih karakteristika, kao što su ručno sklapan i bogato opremljen enterijer. Završna izrada je bila vrhunska, a sve opcije „na dugme“.

Spomenućemo da je i ogibljenje bilo nezavisno kao i disk kočnice i servo volan. Oni koji su imali prilike da ga provozaju, uglavnom su imali reči pohvale na računa stila, ponašanja u krivinama i udobnosti, ali su pritom kritikovali i bučan motor i veliku potrošnju goriva.

Ovaj automobil će se proizvoditi od 1969. do 1977. godine i u tom periodu se izmeniti jako malo. Pored dodavanja kupea, najveća novina je stigla 1971. godine kada je Fiat koliko-toliko rešio problem sa snagom debitovanjem 3,2-litarskog benzinca, što je povećalo brojku na 160 „konja“. Fabriku će napustiti 15.093 primerka, od čega je kupe igrao ulogu sa 4.491 jedinicom. Zamenio ga je model Argenta tek 1981. godine.

Mnogi limuzinu po imenu 130 smatraju najlepšim Fiatom u istoriji, i to s opravdanim razlozima. Ne samo što je bio dizajnerski privlačan, već testovi iz sedamdesetih godina pokazuju da je bio jednako dobar kao Mercedes ili BMW. A kada ste zadnji put mogli da čujete tako nešto za neki drugi model Fiata?

Zoran Tomasović

(10809)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

38 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Viđao sam ga kao klinac. Na moru.

Branko

I ja!🙂 Ali danas se kupe puno više cijeni kod ljubitelja oldtimer-a…

Kitittelj

Ja iskreno nikad nisam video ovaj auto, ali mi se kupe bas svidja, liči mi na neki američki.

BB

Nikad vidio… Ali koja macchina 😎.

Izvinjavam se na jeretičkom pitanju, ali koji je BMW bio konkurent ovome?
Koje su oni aute imali kada je VW furao Bubu…

Laki

Bmw E23 i „šestica“ su bili realno za klasu moćniji kako god da okrenemo.

Dragan

Samo što su oni debitovali kada je 130 bio na samom kraju karijere.

Laki

Tako je.

Miljan

BMW 2500, 2800, kasnije izveden 3.0

Matori

Oglašavan je dugo jedan iz Kragujevca na PA.
Inače Arđenta je naslednik modela 132, koji kao i arđenta nije imao benzinski pogon veći od dva litra, te nije bio dostojan naslednik 130.

Dragan

Na ivici sam mozak da iščašim svaki put kad pokušam da shvatim Fiatovo porodično stablo. 😀

Matija

🙂 Nista cudno – jer FIAT nema „porodicno stablo“! FIATova strategija je absolutno nerazumljiva, sastoji se iskljucivo od „pop-up“ modela, koji se pojavljuju iznenada i isto tako nestaju! U svojoj istoriji FIAT ima mnostvo uspelih modela ali ni jedan nema naslednika! Katastrofa!

Dragan

I često se ne zna kojim modelima konkurišu i kom segmentu pripadaju. Bude neki „međusegment“, bez konkurencije. Valjda su zato sada tu gde jesu…

Talujan

U Kraguhevcu ih je bilo 2 komada. Jedan opstinski i 1 gen. Dir. ZASTAVE /G.din Rakovic/. Opstinski je slupan a Zastavin prodat.

Laki

Za mene su 130 pa 132-ka najljepša vozila iz Torina.

Matija

Imao sam 132. Veliki, udoban, stabilan, temperamentan auto! Samo, ubija ga rdja! Posto sam tada bio pod jakim uticajem terenaca (projekat A075, Tara) malo sam ga modifikovao da bi bio udobniji i prohodniji – ugradio sam mu gasne amortizere. Auto se malo podigao – gasna komora funkcionise kao vazdusna opruga – i bio je veoma udoban. Sa stabilnoscu nije bilo problema.

Laki

Divan zvuk motora sa 4 cilindra nisam zaboravio.A koštao me i „značke“ kad nas je dežurni oficir uhvatio kako „divljamo“ sa njim na poligonu.

Matija

U Kraljevu?

BB

Kako si to uradio? Šta si stavljao?

Matija

Amortizeri koji u sebi imaju vazdusnu komoru. Taj sabijeni vazduh dejstvuje kao dodatna opruga pa malo podigne auto. S obzirom da je vazduh najbolja moguca opruga – ima izrazito progresivno dejstvo – auto je postao udobniji! Ovakve amorizere mozes da nadjes kod specijalista, MONRO, BILSTEIN, SACHS, itd. Bitno je da ih proizvodjac deklarise za tvoj tip vozila – u pitanju su nosivost i hodovi. Na nemackom se zovu „Gasdruck Stossdämpfer“. Evo jedan link sa osnovnim objasnjenjima:

https://www.mein-autolexikon.de/fahrwerk/gasdruckstossdaempfer.html

Matija

FIAT 130 je tehnicki i estetski velemajstorsko delo fiatovih inzinjera! Njegov dizajn je potpuno vanvremenski, absolutno neutralan prema svim tadasnjim i sadasnjim pomodarskim trendovima! Danas bih ga rado vozio! Model 130 kupe jos radije! Zasto 130 nije doneo odgovarajuci komercijalni uspeh? Pre svega, on je „newcommer“ u premijum klasi i tesko je ocekivati da ce dosadsnji vlasnici BMWa, Mercedesa i drugih vec etabliranih modela napustiti firme kod kojih su vec tradicionalno kupovali automobile. U jednom komentaru od pre vise meseci – cini mi se da je bila reci o Stingeru – vec sam rekao da je za trajni uspeh potrebna… Pročitaj više »

Laki

👍👍

Matija

Slazemo se, voleo bih da smo komsije! 🙂

Laki

Kontam da smo već postali na AR .

Matija

Takoreci, uz kafu i rakiju bilo bi lepse! I kompjuter, naravno! 🙂 Jos da u´vatimo BB-a da casti jagnjetinu…Eh, to bi bio zivot!

Laki

Tako je junače.👍

BB

Može, ponuda i dalje stoji… 😉

Matija

Dobro nam dosao! 🙂

Rikošet

Njegov savremenik. Oba nevjerovatni…

https://coolclassicclub.com/en/classics/504coupe/

YugoFlorida

Fantastičan automobil, pravi predstavnik ere Fiata kada su bili ozbiljna kompanija. Inače, ovakav auto je imao i Prvoslav Raković, legendarni direktor Zastave, a jedan drugi primerak ovog auta se pojavljivao i u filmu Mrtav ladan.

Rikošet

Taj iz filma sam možda vidio na svadbi rođaka u Pančevu.

Vozio je mladu 🙂 ali od tada je prošlo desetak i više godine…

Ismail

Kad sam bio klinac mene je očarao FIAT 124 SPORTCOUPE. I danas mi je lepši od većine novih automobila.

Bojan NS

Pozdrav ljubiteljima kola, dugo godina pratim portal ali sam strasno lenj da se priključim komentarima. Krajem prošle godine sam kupio auto i na kratko to objavio sa namerom da se eventualno testira i čuju komentari. Ova poruka je namenjena Moronu posto se on profilisao kao kvalitetni test vozač i detaljan analiticar. U pitanju je marka koja sem jednog Pekijevog kratkog osvrta na Q3 , mislim da nikad nije obradjena. Audi A4 35 tfsi. Ukoliko postoji interesovanje poslaću mail za kontakt. Pozdrav….

MRN

Bojane,
Ako si iz NS, verujem da se možemo naći jedne subote na FG i odraditi zajedno.
Slobodno se javi na deda.mraz.biciklista@gmail.com.
Pozdrav
Saša

Bojan NS

Poslao detaljan mail, čujemo se kad budete u prilici. Pozdrav Bojan

Cuore sportivo

A kada ste zadnji put mogli da čujete tako nešto za neki drugi model Fiata?

Ma daj dudlaj ga. A sta je sa ficom? Super kvalitetno auto! Ovako lijep tekst na kraju ue…eres… Sa tako debilnom recenicom.

Matija

Polako prijatelju! 🙂 Da li je Fica bio „jednako dobar kao Mercedes ili BMW“?