1. Home
  2. Vesti
  3. Na pragu desete decenije kupio moćni Chevrolet iz straha da će V8 biti zamenjen elektromotorom
Na pragu desete decenije kupio moćni Chevrolet iz straha da će V8 biti zamenjen elektromotorom

Na pragu desete decenije kupio moćni Chevrolet iz straha da će V8 biti zamenjen elektromotorom

12.15K
6
Podelite sa prijateljima:

Veoma simpatična priča stiže iz Sjedinjenih Američkih Država gde je jedan penzioner star 87 godina, obradovao sebe, ali i gospođu kupovinom sportskog automobila s oznakom Chevroleta Corvette i preko 500 konjskih snaga, a koji često koriste za nabavku svakodnevnih potrepština za domaćinstvo.

Novinarima je ispričao da je silno želeo da kupi baš ovaj sportski automobil, jer je u strahu da je to praktično poslednji model s klasičnim motorom s unutrašnjim sagorevanjem, a ne s električnim agregatom.

Ime penzionera je Verne Eden, a čovek živi u Velifordu, to jest u američkoj saveznoj državi Vašington. Ispostavilo se da je baš ovaj model dugogodišnji san Edena, ali da mu se nije baš dopalo to što je u ranijim generacijama Corvette, motor bio postavljen ispred vozača, što je donosilo preveliki teret na prednjoj osovini sportiste, narušavajući mu voznu dinamiku. Čim se u izlozima pojavila modifikacija sa središnje postavljenom pogonskom jedinicom, Eden je posetio trgovca i naručio primerak za sebe.

Inače, Vern Eden je ceo život proveo za volanom. Kako je rekao novinaru lista TheSpokesman-Review, kamionima je upravljao tokom poslednje 44 godine, od čega je čak četiri decenije radio za logističku kompaniju u sektoru dostave namirnica za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu, a koja se naziva URM.

U slobodno vreme se bavio poslovima koje Amerikanci nazivaju farmerskim, i tako mu je život izgledao od četvrte godine. Navodi se da je Eden video i ponešto od sveta jer je u slobodno vreme putovao sa suprugom Lindom. Izdvojio je putovanje u Kambodžu gde je iznajmio motocikl za sumu od bukvalno pet američkih dolara na dan.

Pored već pomenutih primedbi na poziciju instaliranog motora, Edena je ka kupovini Corvette pogurao i strah od toga da će možda i Chevrolet izabrati da ovaj kultni model u budućnosti bude električni, umesto konvencionalni automobil, kao što je to bio do sada.

„Da vozim takav automobil pokretan elektromotorom, verovatno bih se osećao kao trubač koji duva u instrument iz sve snage, ali on ne proizvodi nikakav zvuk. A to ne želim,“ pojasnio je Eden svoje poglede na koncept elektromobilnosti.

U početku je penzioner planirao da prisvoji plavi primerak, kako bi automobil bio harmonizovan s bojom karoserije Edenovog kamiona, ali je na kraju odlučio, shvatio da crvena bolje pristaje karakteru ovakvog sportskog vozila. Zanimljivo je da je Eden morao da iskaže vanserijsku strpljivost jer je isporuka bila konstantno odlagana. Najpre zbog zdravstvene krize, a potom i zbog sveopšte nestašice poluprovodnika i pratećih obustava proizvodnje.

Za kraj da se i našalim pomalo, govoreći da koliko Chevroletu Corvetti pristaje crvena boja karoserije, toliko i Edenu u tim godinama pristaje V8 motor radne zapremine 6,2 litra i više od 500 konjskih snaga, posebno imajući u vidu da se koristi za odlaske do obližnjeg supermarketa. Teško da na takvim rutama, Corvette ima vremena da dosegne maksimalnu brzinu od 312 km/h.

AutoRepublika

(12145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Gunar

Sad moze da pusti:https://youtu.be/DqoQY9bobow

branilo

Мислим да је ово одговарајућа песма :

https://youtu.be/p8FTmkTIL88

TheStig

👍za velikog gospodina.

Renault Terminator

I ko bi poverovao da ga „sutra“ prodaju u Srbiji a u opisu piše „deka vozio do pijace i nazad“.

Tile

pametan čovek, video kuda ide ovaj svet

Bungi

Bravo deko, odličan izbor.Nikad Korveta nije bila tako blizu Ferariju za tako malo para.