1. Home
  2. Vesti
  3. Najveći kineski konstruktor automobila planira gradnju fabrike u Evropi
Najveći kineski konstruktor automobila planira gradnju fabrike u Evropi
10

Najveći kineski konstruktor automobila planira gradnju fabrike u Evropi

8.02K
10
Podelite sa prijateljima:

Najveći proizvođač automobila iz Narodne Republike Kine, koncern SAIC Motor planira da izgradi fabriku na teritoriji Starog kontinenta. U njoj bi se proizvodili samo električni automobili, kako prenosi sajt negovan na serveru po imenu BBC News. Kineski mega koncern u svom portfelju drži staru englesku marku MG, ali se s proizvodnjom automobila tog brenda u Britaniji prekinulo još 2016. godine, nakon čega se pomenuti brend preselio u zemlju novog patrona.

Kineski proizvođač tvrdi da je tokom prethodnog dvanaestomesečnog perioda okončanog 31. decembra, Evropljanima isporučuo više od stotinu hiljada četvorotočkaša. Glasnogovornih kineskog proizvođača automobila je novinarima BBC-a kazao da se i dalje razmatraju sitnije pojedinosti u vezi implementacije plana koji predviđa gradnju fabrike na našem kontinentu.

Još uvek nemamo predstavu gde će se fabrika nalaziti, niti je poznato kada bi proizvodnja prema planovima trebalo da krene. Međutim, dileme nema u pogledu toga da će se u njoj sklapati proizvodi koji su sinonim velikog uspeha koncerna na kontinentu, a to su baterijski automobili.

SAIC Motor je obnarodovao podatak da je tokom prošle godine prodao 5,3 miliona automobila. Koncern neguje i više kompanija – zajedničkih poduhvata sa inostranim društvima, pa tako žive u ortakluku s nemačkim Volkswagenom, ali i američkim proizvođačem vozila po imenu General Motors. Pored otadžbine, SAIC Motor upravlja radom u fabrikama i u drugim zemljama Azije. Tako su kompleksi tog preduzeća podignuti i u Indiji, Pakistanu, Tajlandu, a i u Indoneziji.

AutoRepbulika

(8023)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kad su najavljivali Pandu za Kragujevac, AV je pominjap da priča sa velikim svjetskim proizvođačem automobila i to kao investiciju nevezanu za nijednu postojeću proizvodnju… Ja sam tada u komentaru napisao da bi to mogao biti MG…
I sad tako mislim…

S mile

Da je to iole blizu, AV bi to na sve strane pricao…..

Laki

Sudeći po broju vidjenih na drumu kroz EU ovi se ne šale.

Lala

Polo od plastike i tri klipa kosta preko 20h€, ali na novoj PLATFORMI, tj novi patos, stare kvake. Kad ih europejci ocarine ostaje Dacija na celu europe. Za bolje i nisu od rumunjesa

Matija

SAIC u EU – jos jedan kandidat za Srbiju! Sve ono sto sam u poslednjih godinu-dve u internetu video od MGa zasluzuje paznju! U Beogradiu sam video jedan model sa gorivnim motorom – perfektan dizajn!

BB

Ja sam sjedio u manjem SUV zvanom ZS, odličan kvalitet materijala, dobro urađen. Meni jedino što se ne sviđa je širina sedišta. Aliniz njega kad sam izašaoni sjeo u Suzuki Vitaru, došlo mi da pustim suzu (valjda se zato zove Suzuki 😜), izgledalo mi ke kao da sam sjeo ma IMT 539 sa kompresorom i kabinom 😂🤣…

Matija

Sirina sedista je opsti problem kod vozila sa dalekog istoka – mali zuti ljudi! 🙂 Ovde sam se sudario sa tim problemom kod nekih sportskih varijanti ovdasnjih limuzina: Golf GTI, Fiesta ST, na primer. Golfa sam vozio ali sam visio negde u vazduhu a ne sedeo na sedistu. U Fiestu sam samo usao i odmah izasao!

Njegova Visost!

Sad ćemo Matija i ja tamo…a? Eto posla i za nas.

Lala

Znaci odmah duplo skuplji. Eko taxe, prilog za ukre, crveni krst za vakcine, maske, inflaciju, extra kamata za Kineze…. narucena pljuvacina na top-gear i 5-gear…

Trt

Od VW sve bolje, ma koliko lose bilo, mada trabant nije vise aktuelan. Europejcima sve jedno sta teraju, i za bolju biciklu se uzima kredit, ukinuli im cekove.