1. Home
  2. Vesti
  3. Prezentovan Haval H6 treće generacije
Prezentovan Haval H6 treće generacije
0

Prezentovan Haval H6 treće generacije

340
0
Podelite sa prijateljima:

Nedavno su objavljene prve informacije o novom krosoveru iz Kine, s oznakama Haval H6, ali je iz kompanije već bilo dosta vesti o ovom novitetu. Radi se o veoma zanimljivom proizvodu na četiri točka, posebno u kineskim okvirima, gde je izuzetna retkost da se neko vozilo postavi na arhitekturu koja je, u velikoj meri izrađena od aluminijumskih komponenti. Ništa čudno za evropske proizvođače, ali za one iz Kine – prava retkost!

Haval H6 prednji kraj i bok

Arhitekturalno nov krosover u potpunosti reprizira bivši: motor je postavljen poprečno (transferzalno), na prednjoj osovini je Makferson sistem oslanjanja, nazad je to multilink, dok su mnogi elementi izrađeni, kao što rekosmo, od laganog materijala, to jest od aluminijuma.

Platforma je izvrono konstruisana da podrži hibridne verzije, među kojima su očekivani i sekvencijalni hibridi, što je koncept koji predviđa da električni motor pokreće točkove, dok je motor s unutrašnjim sagorevanjem zamišljen samo kao proizvođač struje, odnosno generator. Dodatno, ugrađeni elektronski sistemi obezbeđuju funkcionisanje sistema autonomne vožnje trećeg nivoa.

HavalH6 s boka

Haval H6 nove generacije je u poređenju s prethodnikom gabaritniji četvorotočkaš. Pride, usvojio je i nove proporcije, što znači da su dizajneri napustili ranije viđenu liniju krova, na koji način je obezbeđena više prozračna kabina. Ujedno, stakla na bočnim otvorima, iza prozora, su sada u punoj veličini, Uostalom, tako nešto se moglo videti na „Šestici“ prethodnog pokolenja.

Kineski SUV je u ovoj iteraciji duži automobil za 53 milimetara (pa sada meri 4.653 mm), dok je i broj milimetara između osovina sada „podebljan“ za 58 jednica (i iznosi 2.738 milimetara). Haval H6 je postao i 26 milimetara širi automobil (1.886 mm) a i 10 mm je viši (1.730 milimetara). Tako je H6 postao „klasić“ sa Toyotom RAV4, Hondom CR-V ili Mitsubishijem Outlanderom.

Ukupno 72% karoserije se sastoji od materijala visoke čvrstoće, odnosno od naprednog čelika, uz dodatak aluminijumskih komponenti. Kao rezultat takve sirovinske strategije, školjka je sada lakša za 44 kilograma, ali je istovremeno i za 10% čvršća nego u prošloj iteraciji Havala H6.

Sve pobrojano bi moralo imati blagotvoran efekat na parametre pasivne bezbednosti SUV-a. Povrh toga, već od bazičnog modela, anđele u kineskom krosoveru glumi šest vazdušnih jastuka.

Enterijer je usklađen sa korporativnim stilom marke. Ispred vozača se nalazi monitor koji se po dijagonali prostire na 10,25 inč, dok je u centralnoj zoni postavljen još jedan ekran osetljiv na dodir, preko kojeg se očitavaju postavke multimedijalnog sistema. Njegova dijagonala iznosi 12,3 inča. Pored ovih, imamo još jedan projekcioni displej čija dijagonala dobacuje do deset inča.

Umesto konvencionalne ručice menjača, postavljen je rotacioni taster za izbor režima rada transmisije, centralni tunel je izrađen u dva nivoa, što je omogućilo postavljanje ostave za sitnice u nižu zonu. Od opreme koja je dostupna, ističe se kožni enterijer, elektropokretana prednja sedišta, stakleni panoramski korvni otvor, pokretanje motora na dugme i još svašta nešto.

Za osnovnu pogonsku jedinicu je opredeljen turbo motor koji sagoreva benzin, raspolaže sa litrom i po zapremine i odbacuje 169 konjskih snaga uz 285 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Pozajmljen je iz H6-ice prethodne generacije. Međutim, kao što smo pre dva dana i najavili, Haval H6 je postao prvi model Great Walla koji je profitirao od „puštanja u promet“ novog četvorocilindarskog turbobenzinskog motora 4N20, koji je razvijen upotrebom „kineske pameti i ruku“. Da vam ne ponavljamo koje su performanse agregata, molimo da pročitate ovaj članak, i sve će vam se lepo i detaljno „kazti“.

Obe pogonske jedinice sarađuju sa sedmostepenom automatskom transmisijom s dvostrukom vlažnom spojnicom. Pogon može biti na prednjoj ili na obe osovine, uz opasku da je spojnica nazad.

Novi Haval H6 će postati dostupan lokalnim kupcima tokom avgusta, što praktično znači da su se proizvodne trake već zakotrljale. O cenama još nemamo podatke, ali znamo da je H6 druge generacije nuđen za 15 do 20 hiljada zelenih banknota.

Nema informacija ni o eventualnim izvoznim planovima Great Walla, a najveće šanse da ovaj krosover vide, a da žive na našem (Starom) kontinentu su braća Rusi. Zanimljivo je da kod njih još nije predstavljena ni odlazeća verzija, što nas navodi na zaključak da smo daleko od nove…

AutoRepublika

(340)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments