1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lansiran prvi komercijalni hiperautomobil Aston Martin Valkyrie
Lansiran prvi komercijalni hiperautomobil Aston Martin Valkyrie
0

Lansiran prvi komercijalni hiperautomobil Aston Martin Valkyrie

337
0
Podelite sa prijateljima:

Aston Martin se tokom 2016. godine, uvođenjem hiperautomobila s centralno postavljenim motorom i nazivom AM-RB 001, obavezao da će predstavitit serijsku verziju za dve godine. To se međutim nije dogodilo, a kupci su bili prinuđeni da počekaju i svih pet leta.

Opet, ne treba biti ni previše strog prema ostrvskom proizvođaču kada se zna kroz kakvu finansijsku krizu su prošli u prethodne dve godine. Setićemo se da je došlo do promene vlasnika kao i prekomponovanja struktura uprave firme, a sve to propraćeno sudskim sporom s jednim od akcionara. Da, kada se svega prisetimo, velika je sreća uopšte što je ovaj projekat i doveden do ove faze, to jest da je priveden kraju.

Hiperautomobil je tokom prošlih pet godina preuzeo ime Valkyrie i prošao je kroz ozbiljan redizajn. Opšti koncept vozila je ipak ostao isti, uz implementaciju izvorne šasije, konstrukcijske koncepcije sa agregatom smeštenim po sredini četvorotočkaša, hibridizovani motor u rasporedu V12. Ipak, u dizajnerskom i tehnološkom smislu su se desila ozbiljna unapređenja. Eto na primer, čak ni sedišta u kabini sa samo dva mesta predviđena za njihovu ugradnju, više nisu ostala na istom mestu na kom su bila kod prototipa, već su postavljena na tradicionalan način, to jest jedno pored drugog.

Uzgred budi rečeno, u sam postupak razvoja karoserije je od početka bio uključen renomirani stručnjak po ovom pitanju, Adrijan Njuv iz tima Red Bull Racing. Od nedavno, i sam Aston Martin poseduje svoj tim u Formuli 1 (iako bivši tim Racing Point). Međutim, kooperacija sa Red Bullom u kontekstu razvoja projekta hiperautomobila je okončana.

Valkyrie je pokretan jedinstvenim atmosferskim benzinskim V12 motorom radne zapremine 6,5 litara koji je razvijen u saradnji s firmom Cosworth. U stanju je da se zavrti do 11 hiljada obrtaja kolenastog vratila i razvija oko hiljadu konjskih snaga.

Električni motor je ugrađen u menjačku kutiju sedmostepene robotizovane transmisije koju potpisuje kuća Ricardo. Najveća snaga hibridnog sistema iznosi monstruoznih 1.155 konjskih snaga koje se prenose isključivo do zadnjeg para točkova. Elektromotor i trakciona baterija su plod rada inženjera zaposlenih u hrvatskoj firmi Rimac, onoj koja se nedavno spojila s Bugattijem. Ranije je tim konstrukora objavio da će hiperautomobil ubrzavati iz mesta do „stotke“ za 2,6 sekundi, ali konačni podaci vezani za ilustraciju dinamičkih karakteristika novajlije, još uvek nisu dostupni javnosti.

Proizvodni proces hiperautomobila zvanog Aston Martin Valkyrie je organizovana u istom zasebnom pogonu uz centralu kompanije smeštenu u Gejdonu, gde su sklapani i raniji modeli hiperautomobila, kao i sve vrste specijalnih verzija Aston Martina.

Čitajući pres materijale o novajliji, saznali smo da je u montažu svakog pojedinačnog primerka modela Valkyrie utrošeno oko dve hiljade radnih sati. Serijski primerak, odnosno prva komercijalna verzija je već sklopljena i uskoro će biti predata na ruke prvom vlasniku. Bazični kupe će biti upriličen u seriji od 150 primeraka, dok će svaka od njih stajati čak tri miliona američkih dolara.

Levo je bazični kupe, dok je desno Spider

Pored ove garniture hiperautomobila, takođe će biti montirano i 40 jedinica s oznakama Valkyrie AMR Pro Track. Ta serija vozila neće posedovati nikakvu ispomoć elektromotora i koštaće pola miliona američkih dolara više od one hibridizovane modifikacije.

Kako bilo, oba varijateta su davnih dana rasprodata, a ono što se još uvek može naručiti jeste roudster Valkyrie Spider. Verzije s otvorenim krovom će početi da silaze s proizvodnih traka negde krajem 2022. godine, a ideja je da ih ukupno bude svega 85 komada.

AutoRepublika

(337)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments