1. Home
  2. Vesti
  3. Vrednost Teslinih modela ostaje najstabilnija
Vrednost Teslinih modela ostaje najstabilnija
2

Vrednost Teslinih modela ostaje najstabilnija

114
2
Podelite sa prijateljima:

Svako ko je kupio Teslu Model 3 pre tri godine može da ga preproda praktično po istoj ceni. Sadašnja analiza pokazuje da će vrednost mnogih polovnih električnih automobila verovatno biti pod pritiskom u budućnosti.

Vrednost polovnih „električara“ je često bila stabilnija od vrednosti benzinskih i dizel automobila poslednjih godina. Ovo je rezultat Duisburškog centra za automobilska istraživanja (CAR), koji je uporedio pad vrednosti 30 najprodavanijih modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem sa padom vrednsoti 15 najpopularnijih električnih automobila u Nemačkoj.

Svako ko je kupio Model 3 u standardnoj verziji od Tesle u leto 2020. može prodati polovni automobil oko tri godine kasnije po praktično istoj ceni. Isto važi i za mali Volkswagenov automobil Up!

Pre svega, međutim, jedan efekat iskrivljuje rezultate: do kraja prošle godine kupci električnih automobila su dobili državni ekološki bonus od 6.000 evra. Sada je 4.500 evra, a 2024. godine premija bi trebalo da padne na čak 3.000 evra. Ako se oduzme ekološki bonus, gubitak vrednosti električnih automobila je u proseku 32 procenta poslednjih godina, i samim tim veći od onog kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem (29 procenata).

Ovo ima veze sa brzim tehnološkim napretkom u električnoj mobilnosti, zbog čega prethodni modeli brzo izgledaju stari. Pored toga, asortiman električnih vozila je u međuvremenu značajno povećan, a odgovarajući broj vozila će verovatno ući na tržište polovnih automobila u narednim godinama.

Direktor CAR-a Ferdinand Dudenhofer očekuje da će sve ovo imati negativan uticaj na vrednost e-vozila u budućnosti, sa izuzecima: „Jaki električni brendovi poput Tesle ili Porschea“, predviđa on, „razvijaće relativno stabilne vrednosti uprkos jačanju konkurencije“. Električni automobili su i dalje retkost na tržištu polovnih automobila, nedavno su imali udeo od samo 1,1 odsto. U slučaju novih automobila, međutim, „strujaći“ su već došli na 15 odsto. Neosporni lider na tržištu je Model Y iz Tesle.

AutoRepublika

(114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Ako se oduzme ekološki bonus, gubitak vrednosti električnih automobila je u proseku 32 procenta poslednjih godina, i samim tim veći od onog kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem (29 procenata).“

To je suština, a ne ono u naslovu 😊

Garbage

Tesla 3 i BMW 3 kreću oboje oko 44-45.000 EUR. Nakon 3 godine – najjeftinija rabljena Tesla uglavnom nesto preko 30.000 E, BMW 3 ide već od nekih 22.000 EUR.