1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Volkswagen Golf ostaje bez ručnog menjača?
Novi Volkswagen Golf ostaje bez ručnog menjača?
1

Novi Volkswagen Golf ostaje bez ručnog menjača?

963
1
Podelite sa prijateljima:

U očekivanju potencijalno veoma restriktivnog standarda Euro 7 za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, Volkswagen bi mogao da lansira restilizovani Golf bez ručnog menjača od naredne godine.

Na evropskom nivou besne debate između parlamentaraca, država, proizvođača automobila i raznih industrijskih lobija poput ekologa o ekološkom standardu Euro 7. Sadašnji predlog ove buduće uredbe predviđa snižavanje gornje granice emisije zagađujućih materija iz izduvnih gasova, ali pre svega nove homologacione testove u ekstremnim uslovima u kojima se ove maksimalne stope moraju poštovati.

Nekoliko proizvođača osuđuje skupi i ekološki irelevantan projekat. Prema njihovim rečima, cena novih automobila bi porasla kao rezultat troškova sistema za kontrolu zagađenja, što bi moglo da podstakne vozače da zadrže svoj „stari“ automobil umesto da pređu na vozilo sa Euro 6 koje je već manje zagađujuće od njihovog trenutnog automobila. Ovo bi takođe zahtevalo preusmeravanje određenih investicija, uz rizik odlaganja prelaska na potpuno električnu mobilnost.

Što se tiče planiranog datuma stupanja na snagu, jula 2025, smatra se da je previše blizu da bi se omogućio tehnički razvoj neophodan za usklađivanje sa standardom čiji precizan sadržaj još nije utvrđen. Volkswagen je jedan od najglasnijih protivnika Euro 7 i mora da restilizuje svoj vodeći model Golf 2024. godine. U očekivanju mogućeg usvajanja Euro 7, ažurirani kompakt mogao bi da ostane bez ručnog menjača.

Kai Grunic, šef tehničkog razvoja u Volkswagenu, rekao je našim britanskim kolegama u Autocaru da će Golf u svojoj sledećoj evoluciji biti ponuđen samo sa menjačem DSG sa dvostrukom spojnicom. Uz ekvivalentnu motorizaciju i završnu obradu, ovaj automatski menjač omogućava automobilu da bude malo ekonomičniji i samim tim manje zagađuje.

Pored toga, jedini je u ponudi sa elektrifikovanim motorima (mikro-hibridnim ili hibridnim sa spoljnim punjenjem) koji se pojavljuju u katalogu. Prošlog aprila, visoko postavljeni inžinjeri iz Volkswagena rekli su za L’argus, ako bi se standard Euro 7 usvojio kakav je sada, svaki termički automobil bi morao da bude opremljen automatskim menjačem, ali i mikro-hibridnim motorima i sa impozantnijim uređajima za tretman izduvnih gasova nego što su trenutno sa električnim predgrejavanjem.

Čini se da se pregovori o Euro 7 sada okreću u korist proizvođača, ali ništa nije rešeno. Moglo bi biti rizično investirati u razvoj restilizovanog Golfa sa ručnim menjačem koji bi se plasirao samo godinu dana, posebno pošto je potražnja za manuelnim menjačem sada veoma mala.

U Francuskoj bi napuštanje ručnog menjača za Golf uticalo samo na cenu početnih verzija. Već opterećen malusom za emisiju CO2 i malom potražnjom, ovaj tip menjača se nudi samo za motore najmanje snage, odnosno u dizelašu 2.0 TDI sa 116 KS i u benzincu 1.0 TSI sa 110 „konja“.

U prvom slučaju, DSG7 generiše dodatni trošak od 2.220 evra, čime osnovna cena iznosi 35.240 evra. U drugom slučaju, ova kutija sa duplom spojnicom je praćena mikrohibridizacijom i zahteva dodatnih 2.990 €, odnosno cenu od minimum 35.185 €. U Francuskoj se čak i sportske verzije nude samo sa DSG-om, što nije slučaj na drugim evropskim tržištima kao što je Nemačka. Francuzi koji su se nadali povratku „mehaničke kutije” na restilizovanom GTI-ju zato imaju dobre šanse da budu razočarani.

AutoRepublika

(963)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, posle fejslifta tradicionalisti mogu da se „slikaju“ ?