1. Home
  2. Vesti
  3. Cupra Ateca sada u katalogu i bez prefiksa „hot“
Cupra Ateca sada u katalogu i bez prefiksa „hot“
1

Cupra Ateca sada u katalogu i bez prefiksa „hot“

395
1
Podelite sa prijateljima:

Cupra je pozicionirana kao najdinamičnije rastući brend u strukturi grupacije Volkswagen. Tako je na primer, prodaja ove marke narasla za čak 93% dostižući obim od skoro 153 hiljade plasiranih četvorotočkaša. Ali, tako impresivan napredak nije ostvaren bez da se našteti realizaciji patronske marke Seat, čija su prodajna postignuća opala za 40% u toku prošle godine. To znači da je Seat ka kupcima otpremio svega 233 hiljade vozila.

Elektromobil Seat el-Born je naposletku ušao na tržište pod imenom Cupra Born, dok je deo modifikacija porodice modela po imenu Seat Leon, prenet na gamu Cupre Leon, što se desilo krajem prošle godine. Proces „pljačkanja“ marke Seat u korist Cupre se sada nastavlja, a predmet „pozajmljivanja“ je krosover nazvan Seat Ateca.

Cupra Ateca je pre pet godina postala prvorođenče novoosnovane marke i tada je pozicioniranje ovog automobila u klasu porodičnih bilo nedvosmisleno. Ako su krosoveri s logotipom Seata bili opremljeni motorima koji ne nude više od 190 konjskih snaga, onda bi trebalo znati da je Cupra pružala 300 „konja“ moćni turbobenzinski agregat 2.0 TSI, standardni pogon na sve točkove i šasiju podešenu da ugodi vozaču-entuzijasti sa prilagodljivim amortizerima.

Ali, sada se ova divizija promenila. Počev od jula, krosover Cupra Ateca će biti nuđen i sa slabijim pogonskim sklopom iste oznake (2.0 TSI – 190 konjskih snaga), pa čak i sa motorom 1.5 TSI (150 KS). Oba su uparena sa sedmostepenom robotizovanom transmisijom s dvostrukom spojnicom (DSG), ali će samo dvolitraš biti isporučivan sa pogonom na sva četiri kraja karoserije. Inicijalna 150 konjića moćna modifikacija nudi isključivo prednji pogon.

Sa spoljne sttrane posmatrano, nove slabije verzije Cupre je skoro nemoguće razlikovati od verzija sa „trista konjića“, uključujući čak i 19-inčne felne. Jedini izuzetak se tiče završetaka izduvnih cevi koje su nestale sa zadnjice vozila. Sada su originalni „auspusi“ skriveni ispod odbojnika, baš kao što je sluča kod originalnog Seata.

U kabini imamo sportska sedišta s integrisanim naslonima za glavu i to je tako već od osnovne postavke. Ali, prilagodljivo vešanje DCC i kočnice marke Brembo nisu više deo serijske opreme.

Početna cena palete modela Cupra Ateca je sa širenjem asortimana snižena za deset hiljada evra, pa bazični krosover u Nemačkoj tako košta 41 hiljadu evra, dok je onaj sa 300 KS na koti od najmanje 51 hiljade. Logično je zapitati se i šta je sa Seatom Atecom?

Dvolitarski motor je potpuno ukinut za ovaj model. Tu su 1.0 TSI (110 KS), 1.5 TSI (150 KS) kao i 2.0 TDI (115 ili 150 KS). Integralni pogon ide samo uz dizel, a ni tada na svim tržištima nije dostupan. Cene za Seatovo izvođenje Atece kreću od 27,4 hiljada evra.

AutoRepublika

(395)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Seat je sa 233 hiljade na minus 40% u odnosu na godinu pre, kada,je, znači, bio na 388 hiljada ( jer, kad se to umanji za 40٪ dođemo na 233 ). Razlika u rezultatu je 155 hiljada.

A uspeh je Cupre što je uz taj pad narasla i prodala 153 hiljade ?

Zar 153 hiljade nije manje od 155 hiljada?

Gde je tu uspeh VW kuće?