1. Home
  2. Prezentacije
  3. Minivanovi Toyota Alphard i Vellfire predstavljeni
Minivanovi Toyota Alphard i Vellfire predstavljeni
5

Minivanovi Toyota Alphard i Vellfire predstavljeni

765
5
Podelite sa prijateljima:

Veliki minivan Toyota Alphard ušao je u četvrtu generaciju, a sa njim je debitovao i njegov brat blizanac Vellfire, iako mu je ovo tek treća generacija. Toyota nije spojila ovu porodicu sa američkim modelom Toyota Sienna tako da su Alphard i Vellfire zadržali svoju nezavisnost i namenjeni su uglavnom domaćem, japanskom tržištu.

Na primer, dimenzije minivanova nisu se mnogo promenile, jer su ograničene veličinom standardnog parking mesta u Japanu: do 5.000 mm u dužinu i do 1.850 mm u širinu. Dakle, novi Alphard je samo 5 mm duži od svog prethodnika (4.995 mm), a širina (1.850 mm) i visina (1.935 mm) su potpuno iste. Osnovni točkovi su relativno skromni od 17 inča, ali oni od 18 inča ili 19 inča se nude uz doplatu.

Više neće biti ajkulinih peraja, ispod kojih su prozorski otvori kliznih vrata stilizovani u svim prethodnim Alphardima. Novi minivan ima samo neobičnu izbočinu u liniji prozorskih pragova, iako je generalno stil ostao prepoznatljiv. U kompaniji nazivaju ovaj dizajn složenim terminom Forceful x Impact Luxury. Aerodinamika je dodatno razrađena kako bi se smanjila buka od vazdušnih turbulencija.

Alphard je prešao na modularnu platformu GA-K, posebno optimizovanu za monovolumensku karoseriju – zajedno sa dodatnim ojačanjima, njegova krutost je povećana za 50% u poređenju sa prethodnim modelom. Plus, ovo je omogućilo smanjenje nivoa vibracija u kabini za 30%. Međuosovinsko rastojanje je isto (3.000 mm), šasija je sa podupiračima MacPherson napred i dvostrukim poprečnim zglobovima pozadi. Sada Alphard standardno ima amortizere zavisne od amplitude, osnovni razmak od tla je 150 mm.

Toyota Vellfire se ranije razlikovala od Alpharda samo po agresivnijem dizajnu i tamnoj unutrašnjosti. Sada je razlika između dva modela postala značajnija. Novi Vellfire ima ojačanu karoseriju (napred je dodat podupirač) i više podešavanja šasije za vozača, a ima i standardne točkove od 19 inča, iako se mogu naručiti „sedamnaestice“ uz odgovarajuće sniženje cene.

Unutrašnjost dva modela je skoro ista (sa izuzetkom ukrasa i dekora). Minivanovi imaju neobičan kokpit sa visokim centralnim tunelom, u bazi su već ugrađeni virtuelni instrumenti i medijski sistem sa ekranom od 12,3 inča. Sve verzije imaju limuzinu sa sedam sedišta sa dva odvojena sedišta u drugom redu i tri sedišta u trećem redu, čije su polovine na starinski način presavijene vertikalno duž bokova.

Posebna pažnja posvećena je udobnosti najvažnijih putnika drugog reda. Njihova sedišta imaju nove nosače sa gumenim odstojnicima za prigušivanje vibracija. Radi lakšeg ulaska i izlaska, u pragove kliznih vrata ugrađene su dodatne stepenice koje se uvlače, koje se nalaze na visini od 220 mm od površine puta. A dugačke (620 mm) ručke na B-stubovima su dizajnirane da budu udobne za hvatanje putnika različitih visina i uzrasta.

Rastojanje između prvog i drugog reda se povećava za 5 mm, a između drugog i trećeg – za 10 mm. Osnovna sedišta u drugom redu imaju delimična električna podešavanja, grejanje, ventilaciju i sklopive oslonce za noge. Vrhunska verzija Executive Lounge ima još udobnija sedišta sa punim električnim pogonom i ekranima osetljivim na dodir na naslonima za ruke.

A na krovu je sada dodata jedna jedinica koja se zove Super-Long Overhead Console. Koncentriše na jednom mestu deflektore za ventilaciju, kontrolu klime, senke za osvetljenje, pa čak i dugmad električnih prozora. Levo i desno od ove „konzole“ su ugrađeni stakleni delovi sa pojedinačnim kapcima. A bočni prozori su opremljeni novom vrstom roletni koje se spuštaju (uz pomoć serva, naravno) i pokrivaju čitavu staklenu površinu. Minivanovi su opremljeni Toyotinim elektronskim pomoćnicima Safety Sense.

Osnovna Toyota Alphard ima benzinski atsmosferski motor 2.5 (182 KS, 235 Nm) i menjač CVT. A Toyota Vellfire sada se ima sopstveni pogonski agregat: ovde, ispod haube, nalazi se turbo četvorocilindraš 2.4  (279 KS, 430 Nm) uparen sa osmostepenim automatskim menjačem). U oba slučaja možete izabrati pogon na prednje točkove ili pogon na sve točkove (spojnica je ugrađena na zadnju osovinu), ali tip motora je striktno vezan za model: na primer, nećete moći da kupite Alphard turbo. V6 motor više nije u opsegu.

Samo je hibridni sklop sa vršnom snagom od 250 KS ostao zajednički za dva modela. Sastoji se od atmosferskog 2.5 (190 KS, 236 Nm) i elektromehaničkog varijatora sa vučnim motorom (182 KS, 270 Nm). Osnovni pogon na prednje točkove, uz doplatu – pogon na sva četiri točka E-Four sa zasebnim elektromotorom na zadnjoj osovini (54 KS, 121 Nm). Ali u isto vreme, vršna sistemska snaga hibrida sa pogonom na sve točkove ostaje na istom nivou (250 KS). Kapacitet baterije je tradicionalno mali (5 Ah), ali kasnije Toyota obećava da će u asortiman dodati dopunjive hibride sa velikom baterijom.

Minivanovi nove generacije su već dostupni za naručivanje u Japanu. Toyota Alphard ovde startuje sa cenom od 38.000 dolara, a Toyota Vellfire od 46.000 dolara. Razlika u ceni za hibride nije toliko velika kao za benzince: 44 hiljade i 49 hiljada dolara, respektivno.

Toyota očekuje da će prodati 8.500 ovakvih minivanova mesečno u Japanu (102.000 godišnje), a to je sasvim ostvariv cilj. Istovremeno, Alphard u ovoj porodici trebalo bi da čini oko 70% prodaje – i to ne samo zato što je jeftiniji: samo Alphard u asortimanu ima verzije za prevoz osoba sa invaliditetom koje su veoma popularne na japanskom tržištu. Najluksuznija verzija predstavljena je nešto ranije: u pitanju je druga generacija minivan Lexusa LM.

U isto vreme, novi minivan je debitovao u Kini. Lokalna verzija se nudi pod posebnim brendom Crown i zove se Crown Vellfire. Kineski analogni model se razlikuje od japanskog modela Toyota Vellfire samo po lokaciji volana, logotipa i natpisnih pločica. 2.4 turbo motor i hibrid se takođe nude kao izbor, ali samo sa pogonom na prednje točkove. Lokalne cene – od 125 hiljada dolara!

AutoRepublika

(765)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sacuvaj Boze! Kina i Japan imaju civilizacije koje u kontinuitetu traju vec nekoliko hiljada godina. Ocigledno je nemoguce iz glava kineskih i japanskih dizajnera izbaciti sve moguce legende, filozofije i obicaje. Ovo je rezultat – japanska arhitektura primenjena na auto-dizajn, plus malo zmajeva i samuraja!

BB

Sa strane gledajući onaj Z, pomislio bi čovjek da je Opel 😜

A taj osti talas mi djeluje vizuelno kao da kvari aerodinamiku…

'79 DeVille

To je ukrajinska verzija.

moron

Sve je ok, samo mi nešto suviše malena ova prednja maska … 😂

s mile

I katanom odsečen zadnji kraj 😉