1. Home
  2. Vesti
  3. FK Bajern pored Audija ima i tajnog automobilskog sponzora
FK Bajern pored Audija ima i tajnog automobilskog sponzora
0

FK Bajern pored Audija ima i tajnog automobilskog sponzora

2.24K
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom prošle nedelje se na društvenoj mreži Twitter oglasio i izvršni direktor Volkswagen grupe Herbert Dis, kada je reagovao na objavu Havijera Martineza, igrača veznog reda fudbalskog kluba Bajern iz Minhena, koja je sadržala fotografiju veziste Bavaraca ispred belog heča ID.3. Tada je Dis napisao na španskom jeziku rečenicu za koju ne verujemo da zahteva prevod: “Gracias por las photos”, dodajući oduševljeno da je Martinez napravio „odličan izbor“.

Dobar izbor? Igrač Bajerna koji reklamira električni VW? U prošlosti bi ovo svakako dovelo do nemira u Ingolštatu. Poslednjih već dvadesetak godina Audi na račune fudbalskog kluba iz Bavarske prenosi milione evra kako bi uživao u promociji svetski poznatog kluba. Automobilska marka je postala čak i suvlasnik fudbalskog kluba, ali je na ovu objavu istaknutog fudbalera ostala nema.

Razlog za ćutanje se verovatno krije u nečemu što je do danas držano u strogoj tajnosti. Audi ne bi bio u stanju da isfinansira sponzorski ugovor s Bajernom da nije bilo finansijske pomoći grupacije!

„FK Bajern Minhen je idealan strateški partner za Audi,“ kazala je direktorka marketinga Audija Hildegard Vortman na početku 2020. godine. Dva globalna brenda su najavila nastavak saradnje do 2029. godine, ali bez objave finansijskih specifikacija dogovora. Ipak, znamo da Audi na račun fudbalskog kluba prenosi oko 35 miliona evra godišnje, dok na tu sumu, VW grupa dodaje još nekih desetak miliona, dok zauzvrat, VW, Škoda i MAN uživaju u promociji od strane fudbalera Bajerna, što je potvrdio i sam Audi.

Komplikovani aranžman koji uključuje više marki ima zapanjujuću genezu. Naime, BMW je tokom 2018. godine pokrenuo ozbiljnu ofanzivu da preotme sponzorski ugovor s fudbalskim klubom iz komšiluka. Podršku toj ideji su dali jaki lokalni političari, a za dogovor se zauzeo i tadašnji izvršni direktor BMW-a Harald Kriger, koji je sportistima ponudio ogroman ugovor.

Međutim, tada se u igru uključio predsednik nadzornog odbora Audija, bivši „bemveovac“ Dis koji se potrudio da se ugovor ne potpiše. U martu 2019. godine je šef Bajerna, Uli Henesi predstavio nacrt ugovora s BMW-om, ali do potpisa 800 miliona evra vrednog sporazuma ipak nije došlo, jer je Bajern odbio da stavi potpis, uprkos insistiranju čelnika BMW-a.

Nedugo potom su uprave dva entiteta (fudbalskog i Audija) ispregovarale novi sponzorski ugovor koji je na snazi do 2025. godine. Ovo uprkos tome što je Audi bio teško pogođen dizelgejtom i uprkos tome što su preduzete radikalne mere štednje. Kako bilo, od ugovora ne bi bilo ništa da se nije, u finansijskom smislu isprsila VW grupa, gde je odluka preneta s upravnog odbora Audija na sede glave u Volfzburgu. Tamo je odlučeno da se ugovor produži do 2029. godine, a da se na Audijevu porciju doda još deset miliona evra, direktno iz kase konglomerata.

„Imajući u vidu spektakularan marketinški potencijal Bajerna iz Minhena, posebno u Aziji i Kini, cenimo da je naša odluka o sponzorstvu potpuno opravdana,“ reče menadžer Volkswagena. Tako Audi sada mora da prihvati da marka VW sada vodi kampanju na društvenim mrežama s omladinskom školom Bajerna iz Minhena, a i to da Škoda organizuje promotivni događaj na Alianc areni. Nije nemoguće videti ni primerke kombija VW Bulli na klupskim parkinzima.

“Audi obezbeđuje svakom zvaničniku i fudbaleru primarni automobilski izbor, dok je dozvoljeno posedovati i drugi automobil koji bi nosio amblem neke druge Volkswagenove marke,” rekao je portparol.

Što se tiče novog baterijskog heča ID.3, navodi se da je španski veznjak Martinez upitao za pomoć druga iz Volkswagena, Herberta Disa, u pogledu kupovine ličnog vozila.

Uz ovako široku mogućnost izbora vozila unutar grupacije, pre bismo Martineza okarakterisali kao „vezaru“ nego kao „veznjaka“.

AutoRepublika

(2244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments