1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Shelby za koji (verovatno) ne znate
AR pijaca klasika: Shelby za koji (verovatno) ne znate

AR pijaca klasika: Shelby za koji (verovatno) ne znate

183
0
Podelite sa prijateljima:

Karijera legendarnog američkog tjunera i profesionalnog vozača Kerola Šelbija obično kod publike budi dve asocijacije. Jedna od njih je u vidu čuvenog sportiste nazvanog Shelby Cobra, a druga podrazumeva razne kreacije popularnog Forda Mustanga. Daleko od toga da se njegova karijera može analizirati u jednoj rečenici, pošto je njegova firma Shelby American zapravo imala više modela (uz Cobru je najpoznatija Daytona), a sam Kerol je tjunirao mnogo više od Mustanga.

To se posebno odnosi na period osamdesetih godina prošlog veka kada je sarađivao i sa korporacijom Chrysler.

Predvodio je njegov dugogodišnji prijatelj Li Ajakoka (Mustang Shelby je i nastao baš zbog njega) i pozvao je Šelbija da se vrati iz penzije i ponudi svoje konfiguracije od strane brenda Dodge. Iako će takvi četvorotočkaši biti samo senka onih napravljenih dvadesetak godina ranije, verzije Shelby kao što su Omni, Charger, Daytona i Shadow su zapravo bile relativno dobre za svoja vremena.

Jedan od takvih modela je Dodge Lancer. Pre nego što je Mitsubishi iskoristio takvu značku za svoj kompakt, Lancer je bio deo Dodgea u periodu od 1985. do 1989. godine i pronašao je 136.455 kupaca. Nudio se i u Evropi pod imenom Chrysler GTS, ali se nije proslavio.

Jenkiji su ga ipak malo više voleli, i to je išlo do te mere da su predstavili izdanje Shelby sa ciljem da konkuriše nikome drugom do velikoj BMW-ovoj Seriji 3. Shelby Lancer će na kraju biti deo ponude samo 1987. godine i biće napravljeno svega 800 jedinica.

Polovina je bila dostupna sa trostepenim automatskim menjačem, a druga polovia sa petostepenim manuelnim menjačem. Motor je u oba slučaja bio 2,2-litarski turbobenzinac sa 175 konjskih snaga i maksimalnih 237 Nm obrtnog momenta.

Izdanje Shelby se nudilo samo u crvenoj boji, sa posebnim branicima i 15-inčnim felnama. Na račun enterijera, kožna sedišta su bili deo opreme na verziji sa automatskim menjačem. Lancer je takođe bio bogato opremljen i bio je jedan od prvih automobila u Americi sa CD plejerom i deset zvučnika ugrađenih od strane Pioneer.

Oni koji su imali prilike da ga provozaju su hvalili vozne karakteristike. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo oko sedam sekundi uz maksimalnu brzinu od 208 km/h. Razlog slabe popularnosti je ležao u ceni od 16.995 američkih dolara ili 45.510 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je iz spomenute 1987. godine i nalazi se u gradu Ekseter unutar američke savezne države Nju Hempšir. Reč o modelu sa automatskim menjačem i do sada je prešao 166.400 kilometara. Jako retko ih je videti u prodaji, najviše iz razloga što je u očima javnosti, reč o veoma nepoznatom modelu čak i iz vremena kada je Šelbi tjunirao Dodge.

Kolekcionari uglavnom žele modele Omni ili Charger, iako je Lancer pružao identičnu mehaniku, u doduše nešto težoj karoseriji. Iz tog razloga, pronaći dobro očuvan primerak kao što je ovaj sa priloženih fotografija je obično nemoguća misija. Vlasnik kaže da je prethodno bio registrovan u saveznim državama Amerike Mičigen i Njujork i uglavnom je u originalnom stanju.


Aukcija je donela sedam ponuda, a najviša je iznosila deset hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments