1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: BMW 2002
AR pijaca klasika: BMW 2002

AR pijaca klasika: BMW 2002

408
9
Podelite sa prijateljima:

Za BMW se čini da ne može da omaši ovih dana. Prodaja je veća iz godine u godinu, firma se bori sa Mercedesom za titulu najpopularnijeg premijum brenda na svetu i svaki novi model je veliki prodajni uspeh. Situacija, naravno, nije uvek bila takva. Kao veliki saradnik sa nacistima u Drugom svetskom ratu, BMW-u zapravo dugo vremena nije ni bilo dozvoljeno da proizvodi automobile u posleratnom periodu, a čak i posle toga, skupocena ponuda nije bila popularna na kontinentu koji je još uvek bio u ruševinama.

Firma iz Minhena je preživela zahvaljujući nekadašnjim nacističkim vezama i velikim bankovnim zajmovima. Kao rezultat je debitovao model Neue Klasse („Nova Klasa“) i preporodio BMW. Proizvodio se od 1962. do 1972. godine i danas se generalno smatra prethodnikom Serije 3.

Neue Klasse je podarila još jedan legendarni model pod imenom Serija 02. On se smatra kao zaseban model, ali je koristio skraćenu šasiju sa Neue Klasse i u izložbeno-prodajnim salonima ćemo ga videti od 1966. do 1977. godine. Isporučeno je 837 hiljada jedinica što ga je učinilo jednim od prvih veoma uspešnih BMW-ova sa sportskim duhom.

Najvrednija konfiguracija Serije 02 je 2002 Turbo, ali za one koji nisu bili u stanju da plate tako visoku cenu, nemački proizvođač vozila je nudio i bazni 2002. Pokretao ga je 2,0-litarski atmosferski benzinac sa 99 konjskih snaga u baznoj konfiguraciji, odnosno 118 „grla“ u takozvanom 2002 ti.

Snaga se prenosila na zadnje točkove preko izbora četverostepenog manuelnog i trostepenog automatskog menjača. Iako takve brojke nisu bile impresivne čak ni za period radnih sedamdesetih godina prošlog veka, ipak je potrebno reći da pričamo o vozilu teškom svega 940 kilograma.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 8,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 180 km/h. Spomenućemo da su većina modela 2002 završili na američkom tržištu po početnoj ceni od 4.255 dolara (oko 30.960 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Primerak iz današnje priče je iz 1972. godine i trenutno se nalazi u gradu Stejtvil Vest unutar američke savezne države Severne Karoline. Prešao je 132.800 kilometara i ovo je poželjnija od dve konfiguracije. Takođe je napustio fabriku i sa manuelnim menjačem, u veoma poželjnoj crvenoj boji, 13-inčnim felnama i prednjim disk kočnicama. U oglasu se ne navodi mnogo detalja osim onog da je delimična restauracija urađena u prošlosti kao što su nova farba i osvežena mehanika.

Do kraja aukcije je ostalo još šest dana, a trenutno najviša od četiri ponude iznosi dvanaest hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(408)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Automobil koji je stvorio pojam – kompaktni sportski sedan.
Eto, blizu 60 godina reper za vozne karakteristike u toj klasi.

Legenda.

Laki

Sve si rekao junače.

Renault Terminator

Najbolji švapski automobil za široke narodne mase…

BB

Znam da je taj auto legenda i nekima pojam, ali meni nekako komičo izgleda
možda je Her Šika kriv za to 😉

https://www.facebook.com/100050659621526/videos/%C5%BEikina-dinastija-ru%C4%8Dna-ko%C4%8Dnica/1091611970899036/

Izmenjeno 10 meseci pre od strane BB
Matija

Za ovaj auto vezuju me najlepse emocije – BMW 2002 bio je idol moje mladosti! Zasto? Kompaktan, jednostavan, elegantan, sa snaznim motorom! Hromirana lajsna celom duzinom karoserije je uticaj Corvaira i dobro mu stoji. „Kompaktan sportski sedan“ – BMW nije jedini dosao na tu ideju, Alfa Djulija je takodje zacetnik ove klase. Danas bih ga rado vozio!

Laki

Od koga je krenuo „Haifisch“ dizajn koji bembari leži ko rukavice?

Matija

Naravno od BMWa. Ali ovaj stilski detalj ne cini „kompaktan sportski sedan“.

Laki

Da, to je samo jedan detalj ali je igrao neku ulogu u to vrijeme. Elem kad ti se u retrovizoru pojavi E23 ili „šestica“ osjećaj je bio da ce te bukvalno progutati kao od šale!

moron

Imao sam prilike da vozim jedan veoma očuvan primerak, oko 1.000 km ( dva puta BG-Raška i nazad ).
Baš je bio lep ugodjaj. A gde god bih se zaustavo, neko bi mi upitao „Da li ga prodajem? “ 😊