1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Toyota Supra – sve što znamo do sada
Toyota Supra – sve što znamo do sada

Toyota Supra – sve što znamo do sada

269
0
Podelite sa prijateljima:

Automobilski svet željno iščekuje premijeru nove iteracije čuvene Supre, a ovo su činjenice koje su za sada dostupne. 

Toyota je bila neko vreme odsutna sa tržišta modela sa pogonom na zadnje točkove, da bi se 2012. godine vratila „na velika vrata“ sa GT86. Nakon toga i inicijalnog oduševljenja stručne javnosti, bilo je jasno da će Toyota nastaviti u pravcu razvijanja novih sportskih modela. Mada se o Supri govori više od godinu dana, Toyota je ipak sačuvala većinu informacija za premijeru.

Ovo je ipak ono što smo do sada uspeli da saznamo.

1. Biće dostupna dva agregata

Na Festivalu brzine u Gudvudu, glavni razvojni inženjer Toyote za model Supra, potvrdio je da će ovaj automobil dolaziti sa izborom dva motora. Prvi, snažniji je redno postavljeni šestocilindraš, dok će slabiji koristiti četiri cilindra.

Toyota nije potvrdila specifikacije pogonskih jedinica, ali se na osnovu procurelih dokumenata da zaključiti da će šestocilindraš nuditi vozaču na raspolaganje 335 konjskih snaga. Ovaj agregat zapravo je preuzet i BMW-a i može se naći u modelu M240i. Pored toga, navodi se da će Japanci preuzeti i dvolitarski turbo motor od BMW-a, mada za sada nema zvaničnih potvrda koja bi to pogonska jedinica mogla biti.

2. Čini se da neće biti manuelnog menjača

Ako je verovati prethodno pomenutim procurelim dokumentima, manuelna transmisija neće biti opcija. Interna dokumentacija koja se našla na internetu je stigla iz ZF-a, a tu se navodi da će oba agregata dolaziti sa osmostepenim automatskim menjačem.

U razgovoru sa američkim automobilskim časopisom Road & Track, šef razvoja nove Supre, gospodin Tada, nije direktno odbacio mogućnost manuelne transmisije, ali je istakao da je potražnja izuzetno mala.

3. Deliće platformu sa BMW Z4

Nije nikakva tajna da su BMW i Toyota zajednički razvijali modele Z4 i Supra. Bavarci i Japanci su potpisali sporazum 2012. godine koji podrazumeva zajednički rad na razvoju novih motora, litijum-jonskih baterija i platforme za automobile sa pogonom na zadnje točkove.

Mada će deliti veliki broj delova, u pitanju će biti dva različita automobila, a prema prvim najavama Supra će pružati nešto sportski izraženiji ugođaj od Z4. Pored toga, BMW Z4 je kabriolet, a japanski predstavnik je kupe.

4. Savršena raspodela mase

Inženjeri koji rade na razvoju nove pete generacije Supre najavili su kao cilj raspored mase 50:50. Gotovo čitav razvojni tim koji je svojevremeno radio na modeli GT86 preraspoređen je za rad na novoj Supri.

Iako se prošle godine govorkalo da bi Supra MkV mogla doći sa pogonom na sve točkove, Toyota je odbacila ovu mogućnost, a kao još jedan od ciljeva postavljena je što niža tačka težišta.

5. Testovi na Ringu, proizvodnja u Austriji

Da se Toyota potpuno posvetila tome da napravi još jedan fenomenalan vozački automobil govori i činjenica da u prethodnih godinu dana vrše testove prototipa Supre na Nirburgringu.

Osim toga, proizvodnja je posvećena fabrici Magna Steyr. Ova informacija još uvek nije potvrđena, ali kako je BMW najavio da će Z4 silaziti sa proizvodnih traka u Gracu, nema razloga da se ovde ne proizvodi i Supra.

6. Spremna za trkačku stazu

Nova iteracija Supre debitovala je sa sportskim konceptom, što naravno nije nikakva nasumična odluka. Toyota je saopštila da će pored varijante za javne puteve sklapati i verziju za upotrebu isključivo na trkačkoj stazi.

Za sada nema informacija u kojim će se šampionatima takmičiti fabrički tim Toyote sa Suprom, ali se navodi da je gotovo izvesno učešće u WEC-u, Super GT seriji u Japanu.

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments