1. Home
  2. Zelene strane
  3. Zeleni optužuju BMW za manipulaciju povodom emisionih vrednosti dizelaša
Zeleni optužuju BMW za manipulaciju povodom emisionih vrednosti dizelaša
1

Zeleni optužuju BMW za manipulaciju povodom emisionih vrednosti dizelaša

121
1
Podelite sa prijateljima:

Nemačka organizacija s proklamovanim ciljevima u pogledu zaštite prirode Environmental Aid (DUH) poziva na uznemirenost i reakciju. Navode da su otkrili manipulativne uređaje u i takozvane termičke prozore na dizel vozilima marke BMW. Nasuprot njima, Bavarci tvrde da su takve optužbe već pobijene i to davnih dana.

Nemačka Ekološka pomoć (DUH) optužuje automobilsku grupaciju BMW da je manipulisala izduvnim emisijama vozila iz sopstvene game. DUH je objasnio da je dokazao postojanje zabranjenog prevarnog uređaja u nekoliko modela BMW-a, a da je u jednom slučaju dokazan i takozvani termički prozor. Testovi su u nekim slučajevima pokazival da su granične vrednosti azotnih-oksida premašene za čak 49 puta, što su vrednosti koje nikada ranije nisu bile izmerene.

BMW je opovrgao optužbe: “DUH je ponovio dobro poznate oputžbe. Takve smo u prošlosti već razotkrili, odnosno dokazali smo neosnovanost istih,” navode u kompaniji.

DUH je između ostalog pobrojao i sledeće: BMW 525d je premašio dozvoljene nivoe azotnih-oksida definisanih u standardu Euro 5, a što je nekih 180 miligrama po kilometru za 32 puta. Oni dalje navode da je BMW 318d emitovao za 49 puta više od limita definisanog u standardu Euro 6. „To je prevazišlo sve što smo ikada merili,“ kazao je DUH-ov direktor na saveznom nivou Jirgen Reš.

„Ekstremnov visoke emisije azotnih-oksida u modelima BMW-a ne mogu biti objašnjene različitim vozačkim profilima u laboratorijskim i realnim uslovima,“ objasnio je Reš. Na sekcijama puta koje zahtevaju „malo više napora usled uspona“, BMW-ovi modeli su se pokazali posebno loše, uprkos penzionerskom stilu vožnje.

Softverska analiza kontrole rada motora je pokazala da je aktivno više poništavajućih uređaja koji se u laboratorijskim uslovima uopšte nisu aktivirali, objašnjava DUH. Ovi mehanizmi obustavljaju postupak emisione kontrole kod dizel vozila, a koja obezbeđuje da se deo izduvnih gasova vraća u motor radi ponovnog sagorevanja. Stoga, vozila emituju više azotnih-oksida onda kada se manipulativni uređaji uključe.

Stručnjaci DUH-a su takođe otkrili termičke prozore i u modelu BMW X3 (Euro 5). Tu se manipulativni uređaj aktivira kada je spoljna temperatura izrazito visoka i, povrh toka, kada je posebno hladno. U normalnim uslovima, pri temperaturi vazduha od jednog stepena Celzijusa, azotni-oksidih ovog modela iznose 2.395 miligrama po kilometru, što je za oko 13 puta više od limita.

Evropski sud pravde (European Court of Justice – ECJ) je prošle godine proglasio takozvane termičke prozore neprihvatljivim. Jedina situacija koja se smatra prihvatljivim izuzetkom je aktuelna ond kada se poništavajući uređaj uključuje kako bi se zaštitio motor od ozbiljnih rizika i da bi se tako podigla bezbednost vozača, objasnio je ECJ.

Međutim, uslovim koje je postavio ECJ u tom smislu, veoma su strogi i ne ostavljaju skoro nimalo mesta za legalnu implementaciju termičkih prozora. Za vlasnike automobila koji tuže proizvođače nemačkim sudovima, pitanje postojanja termičkih prozora može biti od vitalnog značaja. Sud će odlučivati da li su optužbe DUH-a takve prirode da otkrivaju nedozvoljene radnje BMW-a u skladu s novim tumačenjem propisa.

Proizvođač automobila uzvraća tvrdnjom da kompanija ne koristi nikakvu prevarnu spravu koja bi detektovala testne uslove a koji utiču na ponašanje vozila u kontekstu emisija. Pored toga, BMW s druge strane optužuje DUH da „namerno izaziva ekstremna merenja u nerealnim situacijama eksploatacije“, na primer sa zahtevom za opterećenje na kosini. Takav pristup nije ni razumljiv, a ni svrsishodan.

Na temelju svega iznetog, predstavnici DUH-a traže od nemačkog Saveznog tela za motorni saobraćaj da naloži povlačenje spornih vozila ili da naredi ugradnju dodatnih sistema za prečišćavanje izduvnih gasova.

AutoRepublika

(121)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Cilj je po meni dodatno ocrniti dizelaše i demotivisati kupce od ideje njihovog daljeg posedovanja oli nove nabavke.