1. Home
  2. Zelene strane
  3. U Americi žele da proizvode etanol od laktoze kao pogonsko gorivo
U Americi žele da proizvode etanol od laktoze kao pogonsko gorivo
2

U Americi žele da proizvode etanol od laktoze kao pogonsko gorivo

98
2
Podelite sa prijateljima:

Pored jogurta, putera i kajmaka, kravlje mleko može da se koristi i za proizvodnju benzina, prema partnerstvu između Mičigenskog udruženja proizvođača mleka (MMPA) i kanadske kompanije Dairy Distillery. Prema njihovim rečima, to je moguće zahvaljujući etanolu dobijenom iz laktoze.

Dairy Distillery već ima iskustva sa takvim procesom – proizvodi votku pod nazivom Vodkov, čija je osnova upravo mleko. Konkretno, mlečni permeat, nusproizvod ultrafiltracije mleka. Pun je laktoze i može proizvesti etanol u saradnji sa kvascem.

Osim votke, od nje se može proizvoditi i gorivo, a to je namena fabrike koja će početi sa radom 2025. godine. Gradiće se za 41 milion dolara u Konstantinu, u Mičigenu, odmah pored pogona MMPA, gde se godišnje proizvede 14 hiljada tona mlečnog permeata.

Postrojenje ima potencijal da smanji emisiju iz transporta za 14.500 tona ugljenika (naravno u obliku ugljen-dioksida) godišnje kroz ovako proizveden etanol, koji se kasnije meša sa benzinom i koristi kao gorivo. Rezultat bi trebalo da bude godišnja proizvodnja etanola od 8,3 miliona litara.

Treba napomenuti da mlečna industrija, barem u Sjedinjenim Američkim Državama, ima relativno visoke emisije ugljenika. Prema Američkoj asocijaciji za mlečne proizvode, ona je odgovorna za oko 2% ukupnih emisija gasova staklene bašte u SAD, a čini čak i petinu emisija iz poljoprivrede.

AutoRepublika

(98)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Klasične krave“ u USA imaju učešće od 2% u ukupnoj emisiji CO2?
A, postoje li neke „elektrificirane krave“, ekološki podobne ?

s mile

mlekara Lazar iz Blaca, već godinama proizvodi metan iz kravljeg izmeta