1. Home
  2. Vesti
  3. Količina CO2 koju emituju nova vozila porasla po prvi put u poslednjih 14 godina
Količina CO2 koju emituju nova vozila porasla po prvi put u poslednjih 14 godina
1

Količina CO2 koju emituju nova vozila porasla po prvi put u poslednjih 14 godina

965
1
Podelite sa prijateljima:

Štetne emisije CO2 novih automobila su porasle, po prvi put u poslednjih četrnaest godina, a kao glavni razlog za ovakav epilog se navodi činjenica da su kupci okrenuli leđa dizel tehnologiji, kao posledica dugotrajne negativne kampanje.

Britansko Odeljenje za transport (Department for Transport) je otkrilo novinarima da su uprosečene emisije ugljen dioksioda, o kojima govorimo, iznosile 121,1 g/km tokom prvih deset meseci ove godine. Nivo porasta je lako utvrditi ako se zna da se ova cifra, tokom uporedivog perioda iz prošle godine, kretala na nivou od 120,3 g/km. Međutim, kada se ova statistika uporedi sa podacima iz 2003. godine, jasan je pad štetnih prosečnih emisija ugljen dioksida, za 4,02 g/km. Ovo proizilazi iz podataka kojima raspolaže Agencija za licenciranje vozača i vozila (Driver and Vehicle Licensing Agency – DVLA).

Trgovci su prodali 16% manje automobila pogonjenih dizel gorivom, koji emituju manje ugljen dioksida u odnosu na svoje benzinske ekvivalente. Pored negativne kampanje, na pad prodaje dizela, uticala je i poreska politika države. Za automobile ovog tipa, povećana su poreska davanja, uvećane su naknade za parking mesta, a neki gradovi su još i sproveli, ili barem najavili odluku o zabrani korišćenja u gradskim jezgrima.

Govoreći o ovom problemu, Tamzen Ajzakson, direktor Udruženja proizvođača i trgovaca motornim vozilima (Society of Motor Manufacturer and Traders-SMMT), je izjavio: “Ukoliko industrija želi da dostigne ambiciozne ciljeve u pogledu redukcija emisija ugljen dioksida, od prelomnog značaja je da se što više automobila, koji koriste najnovije dizel tehnologije, nađe na drumovima. Razlog leži u činjenici da najsavremenija dizel vozila, emituju čak 20% manje ugljen dioksida od benzinskih pandana.”

Za ovakav razvoj događaja, Ajzakson je okrivio “konfuziju oko vladinog plana za unapređenje kvaliteta vazduha kao i poreske politike koje su u primeni”, a zatim je i upozorio javnost na veoma verovatan epilog “daljeg porasta prosečnih štetnih emisija CO2”.

Prethodno je Vlada Velike Britanije izašla u javnost sa stavom da će intervenisati direktnije, u pravcu koji će omogućiti dalja smanjenja štetnih emisija ugljen dioksida.

Portparol Odeljenja za transport je izjavio: “Nastavićemo sa težnjom ostvarivanja ambicioznih ekoloških ciljeva koje smo postavili i intervenisaćemo i čvršće, ukoliko progres u tom smeru ne bude dovoljno efektan. Naša ambiciozna Strategija čistog razvoja, uključuje investiciju od blizu milijardu i po britanskih funti na ime ubrzanja uvođenja u primenu vozila sa ultra niskim stopama štetnih emisija, do 2020. godine. Naše očekivanje je da će ova strategija otvoriti mnoge poslovne šanse, kao i da će naposletku, dovesti do čistijeg vazduha.”

Nedavna povećanja nameta na dizel, kao i taksi za tranzit kroz centar grada, dizajnirane su ka smanjenju emisija azotnih oksida kao i čestica čađi, koje dizel vozila emituju. Ali, ovakva politika nije mogla da se ne odrazi na povećanje emisije CO2.

“Mnogi kupci nam u startu kažu da ne žele da kupe dizel automobile, čak i ako to znači da će imati veće izdatke za gorivo.” Kaže Ostin Kolins, direktor u BuyaCar.co.uk.

“Neki osećaju da je najbolje izbeći bilo kakve moguće komplikacije sa dizel automobilima, posebno što znaju da su brojni ekonomični benzinski, hibridni ili električni modeli, dostupni za kupovinu. Ipak, teško je naći tehnologiju koja, po pitanju efikasnosti, može da parira dizelu, a to se posebno odnosi na SUV, kao i ostala velika vozila. Rizik povodom vlasništva nad dizel vozilom može biti umanjen tako što bi izabarali paket osiguranja koji bi kupca štitio od rizika naglog gubitka vrednosti, kao i novim Evro 6 emisionim standardima.”

 

(965)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„paket osiguranja koji bi kupca štitio kupca od rizika naglog gubitka vrednosti …“

Kakve sve „proizvode“ neće izmisliti osiguravači, samo da Vam uzmu novce za premije 🙂