1. Home
  2. Zelene strane
  3. Ideja da električni automobili negativnije od konvencionalnih utiču na ukupnu emisiju CO2 je običan mit
Ideja da električni automobili negativnije od konvencionalnih utiču na ukupnu emisiju CO2 je običan mit
6

Ideja da električni automobili negativnije od konvencionalnih utiču na ukupnu emisiju CO2 je običan mit

411
6
Podelite sa prijateljima:

U trenutnim uslovima, u 95 odsto sveta, vožnja električnih automobila ima pozitivniji uticaj po ekološke prilike u odnosu na konvencionalno pogonjena vozila, pokazuje najnovije istraživanje.

U gotovo svim delovima sveta, strahovi da bi omasovljenje elektromobila moglo da poveća ukupnu emisiju ugljen-dioksida, neosnovani su, kaže nova studija objavljena u časopisu „Nature Sustainability“, uprkos različitim izveštajima u medijima, koji su dovodili u pitanje to da su električna vozila zaista „zelenija“, uzimajući u obzir emisiju koja se stvara tokom njihove proizvodnje, kao i kroz proizvodnju električne energije.

U trenutnim uslovima, vožnja električnih automobila je blagotvornija po životnu sredinu u  95 odsto sveta, pokazala je nova studija Univerziteta Radbaud u Holandiji u saradnji s univerzitetima u Egzeteru i Kembridžu iz Velike Britanije. Jedini izuzetak su zemlje poput Poljske, gde se proizvodnja električne energije i dalje zasniva na uglju.

Prosečna emisija koju generiše električni automobil tokom svog životnog veka je do 70 odsto niža u odnosu na benzince u zemljama kao što su Švedska i Francuska (koje većinu električne energije proizvode iz obnovljivih i nuklearnih izvora) i oko 30 odsto manje u Velikoj Britaniji.

Za nekoliko godina, čak će i manje efikasni električni automobili biti ekološki podobniji u većini zemlja, jer se očekuje da proizvodnja električne energije bude manje zasnovana na uglju nego što je to slučaj trenutno.

Studija predviđa da bi do 2050. svaki drugi automobil na putevima mogao biti na električni pogon. To bi globalnu emisiju CO2 smanjilo za do 1,5 gigatona godišnje, što je ekvivalentno trenutnoj emisiji ovog gasa u Rusiji.

Istraživanje je takođe uključilo električne toplotne pumpe za domaćinstva, došavši do zaključka da i one proizvode manje ugljen-dioksida u odnosu na one na fosilna goriva u 95 odsto sveta. Toplotne pumpe bi mogle da smanje globalnu emisiju CO2 do 2050. godine za do 0,8 gigatona godišnje, što je otprilike jednako trenutnoj godišnjoj emisiji jedne Nemačke.

„Ovaj posao smo započeli pre nekoliko godina, a kreatori politike u Velikoj Britaniji i inostranstvu su pokazali veliko interesovanje za rezultate“, rekao je dr Florijan Nobloh iz Odeljenja za nauke o životnoj sredini na univerzitetu Radbaud, autor studije – „Odgovor je jasan: da bismo smanjili emisiju ugljenika, trebalo bi da izaberemo električne automobile i toplotne pumpe umesto onih na fosilna goriva“.

„Drugim rečima, ideja da električna vozila i električne toplotne pumpe mogu povećati emisiju, u osnovi je mit. Videli smo dosta diskusija o tome u poslednje vreme, s dosta dezinformacija“, priznaje on. „Sada postoji definitivna studija, koja bi mogla da razreši te mitove. Pogledali smo brojke iz celog sveta, prostudirali čitav niz automobila i grejnih sistema. Čak i u najgorem scenariju bi došlo do smanjenja emisije u gotovo svim slučajevima. Ova ideja bi trebalo da bude veoma korisna za one koji kreiraju politiku“, kaže Nobloh.

Istraživanje je obuhvatilo trenutnu i buduću emisiju različitih vrsta vozila i mogućnosti grejanja domaćinstava širom sveta. U okviru studije je svet podeljen u 59 regiona, kako bi se definisale razlike u proizvodnji električne energije i tehnologiji.

U 53 regiona, uključujući čitavu Evropu, SAD i Kinu, rezultati pokazuju da su električni automobili i električne toplotne pumpe već sada ekološki povoljnije od alternativa na fosilna goriva.

Dotična 53 regiona čine 95 odsto svetske potražnje za prevozom i grejanjem, a dekarbonizacijom proizvodnje energije na globalnom planu, napominje Nobloh, i poslednji sporni slučajevi će uskoro nestati.

Istraživači su sproveli procenu životnog ciklusa, u okviru kojeg su izračunali ne samo emisiju gasova koji proizvode efekat staklene bašte, generisanu od strane automobila i sistema grejanja, već i u proizvodnom lancu i preradi otpada.

„S obzirom na emisiju iz proizvodnje i stalnu upotrebu energije, jasno je da bi bez ikakvo žaljenja trebalo da podstičemo prelazak na električne automobile i električne toplotne pumpe“, zaključio je Nobloh.

AutoRepublika

(411)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lala

Da li može negde da se nađe šta se desilo sa AIWAYS U5 , bila je najavljena homologacija za EU …

BojanNeki
Lola

Hvala.

BojanNeki

Tamo piše samo za par EU zemalja, ali sve je to pod upitnikom COV-19.

kola

sad kad ima zanemerljiv broj auta na baterije, mozes pravit studije kakva ti je volja posebno kad obiluju neistinama poput navedene. u studiji precutase nemacku a nuklekarke prikazaju kao ekoloske. docice nam glave ovakve gluposti ako se ne opasuljimo skorije