1. Home
  2. Prezentacije
  3. Porsche momački: U čast jubileja debitovali s renderima u koloru
Porsche momački: U čast jubileja debitovali s renderima u koloru
1

Porsche momački: U čast jubileja debitovali s renderima u koloru

103
1
Podelite sa prijateljima:

Pre dva dana je kompanija Ferdinanda Poršea imala veliki razlog za slavlje. Došao je u vidu 75 godina od pojave prvog automobila marke Porsche, a koja je zvanično registrovana na dan 8. jun 1948. godine. Iako je sam Porsche kao kompanija ustanovnljen još 1931. godine. Ipak, virtuelni konceptni automobil je pripremljen za 75. rođendan i to tako da prikaže pravac budućeg toka razvoja kompanije.

Pred nama je, zapravo nije, pred nama su slike (renderi) električnog hiperautomobila kom je nadenuto ime Porsche Mission X.

Konstruktor smatra da bi ga trebalo staviti u ravan s legendarnim modelima kakvi su Porsche 959, Porsche Carrera GT i Porsche 918 Spyder, a koij su u svoje vreme bili najviše napredni, snažni i kao takvi i najskuplji u paleti. Međutim, dizajneri su inspiraciju našli u trkačkom automobilu Porscheu 917, onom koji je zablistao na trkačkim stazama tokom šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Mission X čak pruža sličnu konstrukciju koja podrazumeva podižuća vrata.

U stvari, konkretan projekat već dugo zri u dizajnerskom centru Porschea, a to i sami možemo zaključiti ako bacimo i samo letimičan pogled na nerealizovane ideje hiperautomobila koje su plasirana u periodu između 2005. i 2019. godine.

Porsche Mission X je zaista u okvirima tog žanra, barem strukturalno posmatrano. Nudi monokok karoseriju izrađenu od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, točkove sa središnjim šrafom uz felne prečnika 20 cola napred i 21 col nazad. Tu je i aktivna aerodinamika i sistem vešanja s prilagodljivim amortizerima koji omogućavaju zasebne promene kod sabijanja i odskoka.

Virtuelna dužina imaginarnog kupea je na nivou od 4,5 metara, dok je širina oko dva. Automobil bi bio visok 1,2 metra kada bi postojao, uz međuosovinski razmak od 2,73 metra. Avaj, to su sve dostupne tehničke specifikacije za sada.
Trakciona baterija je locirana iza sedišta, a to je negde po sredini vozila. Kokpit pruža dva monitora a na slikama možete videti futurističku komandu umesto obruča upravljača i uloške od ugljeničnih vlakana sa pojasevima za vezivanje u šest tačaka.

Ispred saputnika se nalazi nosač prenosivog uređaja za navigaciju, a koji donosi mehanički hronometar s odgovarajućim displejom.

Druge pojedinosti o hiperautomobilu nisu učinjene dostupnim, a nije ni čudo, ovo je predgrađe koncepta. Ali, kompanija je jasno navela da će Mission X prevesti u zbilju, i ne samo to. Novajlija će na proizvodne trake i nudiće ravnopravan odnos konjskih snaga i kilograma, uz električni sistem na naponu od 900 volti s brzim punjačem (dvostruko moćnijim od onog na modelu Taycan Turbo S).

Vertikalna sila pritiska koja se generiše bi trebalo da bude identična onoj koja se stvara kod modela po imenu Porsche 911 GT3 RS, a koji je namenjen vožnji na stazi. Najvažnija stavka kod ovog modela, ona od najvećeg značaja za kompaniju je to što bi Mission X trebalo da postane najbrži putnički automobil na Nirburgringu. Sada taj rekord drži hiperautomobil kog su Švabe „nosile u utrobi kao Georgina u Radovanu III“. Naravno, reč je o modelu Mercedes-AMG One.

Sve ovo što smo naveli, a posebno ono u zadnjem pasusu, sugeriše da se nadležni u Porscheu ne šale i trebalo bi se nadati ovom električnom hiperautomobilu. Opet, razvoj i fina podešavanja će potrajati neko vreme, verovatno par godina…

AutoRepublika

(103)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesantna ideja da se trziste sondira renderima a ne skupocenim dizajnstudijama! Dizajn je perfektan, u njemu se vide senke vise predaka a ne samo 917, koji je bio brutalni trkac. Auto je ocigledno namenjen civilnom trzistu jer e-pogon Jos uvek nije zreo za Le Man kategoriju takmicenja. Ono sto je najtuznije, ovaj Auto necemo vidjati na ulicama! Zavrsice u privatim zbirkama skupocenih automobila kao investicija Kapitala.