1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Atmosferska Toyota Yaris 1.5 125 KS
AR test: Atmosferska Toyota Yaris 1.5 125 KS
54

AR test: Atmosferska Toyota Yaris 1.5 125 KS

2.66K
54
Podelite sa prijateljima:

Za aktuelnu Toyotu Yaris četvrte generacije (koja se na evropskom tržištu pojavila krajem 2019. godine), još 2021. godine smo imali prilike da čitamo utiske sa testa našeg Perice Rajkovića. Taj test se odnosio na hibridnu verziju, koja je u Francuskoj i ubedljivo najprodavanija. Sada je prilika da se upoznamo i sa nehibridnom verzijom, pogonjenom trocilindričnim atmosferskim motorom zapremine 1,5 litra i snage 125 KS, za koju verujemo da je na našim prostorima i najpoželjnija verzija, a koja u osnovnoj (ovde testiranoj) opremi startuje s cenom manjom od 20 hiljada evra.

Na žalost, s obzirom na opšta ekonomska kretanja, pa i cena automobila, došlo je (tužno) vreme kada se takva cena uslovno smatra „povoljnom“. Pa da vidimo šta nam u svom „isposničkom izdanju“ opreme donosi Yaris i „vredi li Jare te pare?“

Inače, u ovom tekstu prikazani Yaris pripada modelskoj 2022. godini i u toj konfiguraciji postoji u zvaničnim cenovnicima uvoznika, a navodno je i dalje dostupan na lagerima nekih Toyotinih dilera, barem ako je verovati aktuelnim dilerskim oglasima na sajtu „Polovni automobili“.

Mada, iskustvo nas uči da to u Srbiji u praksi dilerskih oglasa često i nije slučaj, pa da se nekada i dalje oglašava nešto što je odavno prodato ili nešto što je bilo prodato i pre nego je i oglašeno ili da se oglašava po nekoj staroj i nevažećoj ceni (jer je cenovnik u medjuvremenu „ažuriran“). Sve to se dešava, čini mi se, bez obzira na brend, pa ti oglasi često više dodju samo kao neka vrsta „prve udice“, da napravite onaj najteži (a prodavcima najbitniji) korak, da kao potencijalni kupac uopšte kročite u auto-salon.

Sve to uz napomenu da smo nedavno mogli da čitamo i vest o predstojećem redizajnu Yarisa. Tačnije, o novom, jačem pogonskom sklopu u hibridnoj verziji (ukupne snage 130 ks), kao i o nešto drugačijoj i boljoj opremi, koja će (kao i kod većine proizvodjača pri fejsliftu nekog modela) verovatno voditi faktičkom ukidanju sadašnje (ovde prikazane) ulazne verzije opreme. A, naravno, i nekoj sasvim novoj i po ko zna koji put „redizajniranoj“ ceni.

Pa, da vidimo šta nam to danas donosi „ime Yaris“, koje Toyota koristi od 1999. godine, od kada je prodala preko 10 miliona tako imenovanih vozila.

Klasa i dimenzije

Aktuelni Yaris je i dalje predstavnik B segmenta, gde se „takmiče“ i modeli kao što su VW Polo, Peugeot 208, Ford Fiesta, Suzuki Swift, Renault Clio i mnogi, mnogi drugi, a gde bih ja (pa makar i pogrešio) svrstao i neke atipične predstavnike, poput Dacije Sandero Stepwaya ili Honde Jazz (obične i povišene).

Yaris je dugačak 394 cm, visok 150 cm, širok 175 cm, medjusovinskog rastojanja 256 cm i klirensa 14 cm i može da se kaže da je jedan od kraćih predstavnika te klase (oko 17 cm kraći od Škode Fabie i restilizovane verzije Jazza Crosstara).

Sa točkovima od 15″ ima radijus okretanja 9,8 metara (inače je 10,4 metra) i koeficijent otpora vazduha 0,31, zapremina rezervoara mu je 42 litra, a masa praznog vozila iznosi 1.040 kg (testni, bez vozača, sa 90% goriva).

Dakle, „sa papira“ deluje da Yaris načelno ima dobre predispozicije za okretnost u urbanoj upotrebi, kao i za korektnu energetsku efikasnost, dok same dimenzije ne upućuju na neko izobilje u ponudi prostora u odnosu na neke druge iz te klase. A, da li je to zaista tako?

Dizajn eksterijera…

Posle više od tri godine tržišnog života Yaris mi svojim dizajnom uglavnom deluje prihvatljivo. Uglavnom, jer mu do danas „nisam svario“ izgled zadnjeg dela, pri čemu su mi se neke ranije generacije više dopadale (recimo, i danas se sav „istopim“ kada vidim prethodni osveženi Yaris u opremi Bi-Tone).

Zavisno od paketa opreme, Yaris dolazi sa točkovima u rasponu od 15 do 17″. Dostupne alu felne od 16″ i 17″ viših paketa opreme mi se dopadaju, za razliku od aluminijumske verzije od 15″. „Isposničke“ čelične felne od 15″ sa plastičnim ratkapnama (i „balonkama“ dimenzija 185/65X15 ) su deo „opreme“ testiranog primerka i iako je sve to samo stvar ukusa, verovatno teško da ćete se baš raspametiti spoljnim dizajnom ovde testirane verzije.

Dizajn enterijera

Iako je dosta klasična za današnje vreme, instrument tabla je za moje oko lepo oblikovana (i meni lepog fonta), a u pitanju je kombinacija analogno digitalne instrument table, koju čini i kolorni centralni ekran od 4.2” (sa mogućnošću prikaza raznih podataka). Da li je lepša od „digitalne“ koja dolazi od paketa opreme „Sport“, to je „kako kome“, a koja je funkcionalnija i bolje čitljiva, to nemate dileme nakon što ih po prvi put uživo uporedite (uostalom, pročitajte i Pekijeve utiske sa onom „digitalnom“).

Centralni višenamenski ekran osetljiv na dodir je dijagonale 7”, a postavljen je visoko na armaturu, uz napomenu da je od paketa opreme „Sport“ u MY 2022 ekran bio od 8″. U neka prošla vremena čovek bi možda rekao i da je „dobre rezolucije“, ali danas teško da bi to bio slučaj, a onima koji se odluče da sačekaju, ostaje nada da će kod ažurirane verzije to da bude i kvalitativno unapredjeno (ekran će svakako biti povećan na 9 i 10,5″). Čini mi se i da fontovi na tom ekranu nisu svuda isti, a zavisno od vrste izabranog prikaza, neki su i sitniji i teže uočljivi za osobe slabijeg vida (kao što sam ja).

Ispod su komande manuelnog klima uredjaja (auto klima tek od paketa „Elegant“).

Volan mi je estetski lep, sa dosta tastera na sebi, a „komanda“ parkirne kočnice je klasična. Mada nisam mrzitelj električne parkirne, ali i ova tradicionalna mi se dopada, iako sam svestan da ona načelno nosi i neka tehnička ograničenja (mislim da zato Yaris ni u top opremi nema funkciju Brake Hold, koja u urbanoj upotrebi vozila nekada dosta olakšava život vozaču).

Osim nešto malo mekših plastičnih delova (koji su količinski više „u tragovima“), u enterijeru Yarisa ima baš baš dosta tvrde plastike, koja kao da je od „jablaničkog granita“. No, na oko mi ništa tu ne izgleda jeftino, a sama završna obrada i uklapanje svih elemenata je zadovoljavajuće (za moje standarde).

Materijal presvlaka na sedištima mi je dizajnom i teksturom veoma lep i prijatan je na dodir.

Šteta je što u testiranom paketu opreme napred nema centralnog naslona za ruke (pa ni ostave ispod).

A unutra mesta…

Mada bi bilo logično da je novi model uvek i u svemu korak unapred u odnosu na onaj koga smenjuje, sa aktuelnim Yarisom je suprotno. On je unutura „za broj manji“ od prethodne generacije. Toliko manji, da je meni to tužno, posebno jer i dalje imam prilike da se povremeno družim sa jednim Yarisom treće generacije.

Dakle, neka kaže ko šta hoće, ali, ja kažem tako. Treba biti realan i to priznati, a to ističem zato što sam nakon promocije sadašnje generacije imao dosta puta prilike čitati ili gledati razne recenzije ovog vozila i mnogi autori ne samo da su to pitanje gurali pod tepih, nego su neki znali reći ili napisati čak i da je ovaj komforniji (u kom to svetu?) Mislim da je Toyota namerno učinila teskobnijim ovaj Yaris da bi tako deo potencijalnih kupaca pogurala ka (skupljem) modelu Yaris Cross.

Sa svojih 192-193 cm i proporcijama tela psa jazavičara, ja na mestu vozača ipak mogu lepo sesti (neuporedivo bolje na primer nego u aktuelnu Corollu, u kojoj mi glava maltene podupire krov), ali, iznad glave mi u ovom Yarisu ostane mesta samo za dlan, dok mi u prethodniku tu stane komotno moja šaka „na kant“ (maltene više mesta iznad moje glave nego u mojoj Hondi CR-V). I mislim da je za potencijalnog kupca Yarisa ove generacije najbolje da nikada i ne sedne u onaj prethodni.

Na mestu suvozača (zbog na nešto većoj visini fiksiranog sedišta) mogu sesti samo ako samo malo oborim naslon, osim u višim paketima, koji imaju i podešavanje visine sedišta, pa tu onda imam „komfor“ kao na poziciji vozača.

Već „u stanju mirovanja“ moram da pohvalim udobnost prednjih sedišta, njihov oblik i nivo tvrdoće (za nijansu su, recimo, mekša od sedišta Jazza i meni su po tome i malo prijatnija). To je moje vidjenje tih sedišta, uz napomenu da meni i inače više prijaju tvrdja sedišta. Tek, odlična su ova u Yarisu.

Pozadi (a iza mene na mestu vozača) može sedeti osoba visine do oko 180 cm ( i da joj ima mesta za dlan), mada će joj za kolena biti dosta tesno. Doduše, ugao otvaranja zadnjih vrata je „nešto manji“, da ne kažem „kriminalan“ (od koje bolesti po meni u B segmentu boluju još Clio, Micra, 208 i Corsa), tako da pozadi nije baš lagodan ulazak i izlazak (osim ako ste spretni kao Hudini).

Za moje razumevanje, po pitanju ponude prostora za putnike, u B segmentu sušta suprotnost Yarisu su Fabia/Polo i Jazz (pa delom i i20), pri čemu će Jazz pozadi da ponudi ubedljivo najviše mesta za kolena, a Fabia najviše mesta za trup i glavu (a po merenjima moga tela, po tom pitanju Fabia je bolja čak i od Octavije, jer mi zbog bočno padajućeg i suženog krova, glava pozadi u Octaviji malo „udara“ i bočno i gore, dok mi je Fabia „knap“ ). Klasika, idealno ne postoji.

Prtljažnik ima deklarisanu zapreminu od 286 litara, ali, mislim da je to zapremina zajedno sa delom gepeka ispod pokrivke, gde se krije set za reperaciju. Kome je to malo, postoje u B segmentu i vozila i sa većim prtljažnikom, kao i klase vozila iznad, pa u potrazi za dodatnim prostorom za smeštaj stvari u gepeku čovek može da kupi, recimo, i novi Mercedes-Benz E 300 e (dug 4.949 mm) sa prtljažnikom od 370 litara. Na ovom mestu mora i ostatak redakcije da se uključi i da oda priznanje autoru na spektakularnom i po običaju, u istini utemeljenom cinizmu.

Za eventualno uvećane tranportne potrebe, dakle, uvek postoji neko rešenje. Pa umesto navedenog Mercedesa, možete za te namene, i samo da za ovaj Yaris nabavite i krovne nosače i neku „Thuleovu“ ili sličnu krovnu kutiju.

Oprema…

Ono što bih ja kod ove „klotare“ najpre pomenuo kao pozitivno i kao standardnu opremu, to je takozvani „Toyota Safety Sense 2“, napredni paket sigurnosne opreme sa šest asistencija, uključujući aktivni tempomat baziran na radaru, asistenciju održavanja kolovozne trake (sa funkcijom aktivnog centriranja vozila u sredini saobraćajne trake), prepoznavanje prepreke i pešaka i biciklista sa automatskim kočenjem, automatska duga svetla i prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Pohvalno je da ima i senzor za kišu, kao i kameru za vožnju unazad. Ako ćemo „cepidlačiti“, klotara nema upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, kao ni upozorenje na bočni saobraćaj pri vožnji unazad (ova dva elementa su kao opcional u medjuvremenu potpuno ukinuta i iz viših paketa).

Aktivno bezbednosno bih zamerio farove. Ne zato što su halogeni (do „Sport(skog)“ nivoa opreme ), već što nisam baš zadovoljan širinom svetlosnog snopa ovih farova. I taman me neko razapeo, tvrdim da je bolji snop na prethodnoj generaciji (kao i da „halogeni“ 500L ima mnogo kvaliteniji snop). Ko zna, možda modernizovana verzija Yarisa bude i u osnovnoj opremi imala LED farove, kao što ih ima i bazni Sandero.

U urbanoj upotrebi, ako se vozilo koristi samo za do dve osobe, za zamerku je i to što se zadnji nasloni za glavu (kada nisu u funkciji) ne mogu da se spuste do kraja (osim onog središnjeg), a što zbog masivnosti tih naslona dosta umanjuje vidljivost unazad kroz zadnji vetrobran.

Po pitanju pasivne bezbednosti, vredno pomena je i to da Yaris ima i centralni vazdušni jastuk izmedju prednjih sedišta. Na NCAP-u je „dobro prošao“, kako ukupno (5 zvezdica), tako i pojedinačno po svim disciplinama (npr. sistemi asistencije su osvojili 85% mogućih bodova).

https://cdn.euroncap.com/media/65083/euroncap-2020-toyota-yaris-datasheet.pdf

Sve to pominjem zbog prethodne generacije (a i samog sistema bodovanja NCAP-a), koja je takodje osvojila 5 zvezdica, ali je u jednoj disciplini testa pasivne bezbednosti imala rezultat koji je po meni nedostojan onih 5 zvezdica, a i jedne Toyote (karlični deo trupa testne lutke na zadnjem sedištu je bio u crvenoj boji).

https://cdn.euroncap.com/media/48760/euroncap-2017-toyota-yaris-datasheet.pdf

Za „sluhiste“ moram reći da „klotara“ ima samo 4 zvučnika (paket iznad ima 6).

Yaris nema svoju navigaciju, ali, pošto je „žicom“ moguća konekcija sa mobilnim telefonom (preko Apple Car Play i Android Auto funkcije), to i nije neka mana, ali, samo jedan USB priključak u kolima danas možda jeste potencijalna mana.

Ako kome to nešto znači, da kažem da elektropodizači postoje samo za prednje prozore (a samo prekidač za prozor vozača ima One Touch funkciju), a pozadi su „kurble“ (do sledećeg paketa).

Ergonomija I još nešto

Čak i uz onu svoju skučenost, ja ergonomski skoro da nemam bilo kakvu značajnu zamerku. Pohvalio bih jednostavnost svih komandi, pa i onih na volanu, uključujući sve komande za „poluautonomnu vožnju“. Po mom mišljenju – to je čista desetka i primer za jedan od mogućih načina kako to može da se uradi da je sve kako treba.

Kao minus, ona unutrašnja kvaka vrata (koja je nekako uvučena u unutrašnji tapacirung) je teški promašaj. Da vam neko po prvi put (ili povremeno) sedne u kola, siguran sam da šanse nema da će „od prve“ pronaći kvaku (ne daj Bože da to bude noć kada tu kvaku bude tražio).

Takodje, ne dopada mi se pozicija gde su smeštene elektrokomande za prednje prozore, jer je to nekako pomereno suviše unapred (pa i visoko) u odnosu na sva ostala vozila koja redovno ili povremeno koristim.

Kada smo već kod „dugmića“, rekao bih i da u ovom Yarisu nećete naći fizički taster za Start&Stop sistem, ali, ne zato što bi komanda za to bila „u tabletu“, već zato što on nema Start&Stop funkciju. Ekolozi će verovatno na to da vrište, a neki da se vesele.

Hajde na ovom mestu da „opljunem“ i način prikaza podataka s računara (u vozilu). Naime, na aplikaciji „My Toyota“ (koju imate instaliranu na vašem telefonu) vi „do sitnih creva“ možete da vidite „sve“, pa i podatke koje putni kompjuter uobičajeno prikazuje. Medjutim, obim praćenih podataka (koji se „negde“ iz vozila redovno „prenose“ i „skladište“, a završe i na vašem telefonu) ide do tog nivoa da je to meni povremeno zastrašujuće.

Jer vi, izmedju ostalog, možete u svakom trenutku za poslednjih godinu dana da vidite ne samo detaljne podatke i mapu za svaku pojedinačnu vožnju, već i gde ste, recimo, „jače ukočili“ ili „jače ubrzali“. Ali, s druge strane, ako ste vozač u kolima (a ne „analitičar“ sa mobilnim telefonom u ruci), na onom (prokletom) putnom kompjuteru podaci su toliko „razbacani“ da je to meni neshvatljivo i krajnje iritantno (a tako je i na Yarisu prethodne generacije). I za to od mene minus za Toyotu.

Ne znam šta bih više pomenuo ili zamerio.

Motorizacija i deklarisane performanse…

Testirani Yaris ima trocilindrični atmosferski motor radne zapremine od 1,5 litra, maksimalne snage 125 ks pri 6.600 rpm i maksimalnog obrtnog momenta 153 Nm pri 4.800-5.000 rpm ( poredjenja radi, prethodna generacija je imala atmosferac 1,5 sa maksimalnih 111 ks pri 6.000 rpm i sa 136 Nm pri 4.400 rpm ).

Deklarisano ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 9 sekundi, a maksimalna brzina 180 km/h (ako ne grešim, prethodni 1,5 je ubrzavao za 11 sekundi uz maksimalnu brzinu od 175 km/h).

Dakle, u svetlu cene i klase, perfomanse Yarisa „na papiru“ uopšte nisu loše, što će nekome biti i potpuno nevažno, jer je u pitanju vozilo B segmenta. Tek, ako trenutno dostupni cenovnici na sajtovima domaćih uvoznika predstvaljaju stvarno i potpuno stanje aktuelne ponude (pa tu u ponudi više ne postoji dosta toga na šta smo navikli i po inerciji mislimo da se i dalje podrazumeva), mislim da za te pare u toj klasi trenutno ne postoji drugo vozilo slične živahnosti i ovako dobre standardne aktivno bezbednosne opreme.

Utisci u vožnji…

Najpre bih rekao da je ovaj Yaris dosta udoban na rupama, neravnom kolovozu i pri prelasku preko ležećih policajaca. Od mene pohvala.

Što se tiče akustike, deluje mi da je prosečno zvučno izolovan, primereno B segmentu. Dalje, deluje da je dosta upravljiv i da dobro leži u krivinama. Kočnice su dobre, uz napomenu da su pozadi doboši.

Motor je subjektivno jako, jako živahan i po karakteru bih rekao da je potpuno suprotan svom prethodniku sa četiri cilindra, koji kod mene deluje kao sredstvo za smirenje, dok mi ovaj sadašnji povremeno budi neko baš mladalačko raspoloženje (da ne kažem „jaku agresiju“).

Ovaj sadašnji motor se veoma rado vrti, što potvrdjuje i činjenica da najveću snagu razvija na dosta visokih 6.600 rpm, a ako pri ubrzanju zadržite pritisnutu papučicu gasa i dalje, on će bez bilo nekog posebno kakvog vidljivog „protivljenja“ da stigne i do granice gde se aktivira limiter (na oko 7.000 rpm).

Zvuk motora je lep, pa i pri forsiranom ubrzanju. Činjenica je da se meni i inače oduvek dopada zvuk trocilindričnih motora (bez razlike da li je u pitanju prastari Daihatsu Charade Turbo dizel iz 1987. godine ili nešto novije).

No, za razliku od prethodnika, koga u šestu brzinu možete da na ravnom putu (bez uspona) ubacite i na svega 45-50 km/h i da uz veoma lagano i dozirano dodavanje gasa ubrzavate (a da pri tome ne osećate ni neobičan zvuk motora, pa ni neku najavu vibracija), sadašnji motor 1,5 će vas radi sličnog „testa“, ipak (zvukom) „zamoliti“ da u šestu ne ubacujete ispod oko 55 km/h. Naravno, sve to nije način vožnje koji se preporučuje (ili koji praktikujem), već samo ukazujem gde je jedna od razlika u karakteru ta dva motora.

Pri brzini od 130 km/h u šestom stepenu prenosa se vrti na oko 3.150 rpm ( a „radi testa“ videh da se u trećem stepenu prenosa na oko 6.600 rpm, to jest na obrtajima na kojima ostvaruje maksimalnu snagu). Imate u prilogu testa više fotografija brzinomera, sve su u šestom ili trećem stepenu prenosa (a verujem da ćete na osnovu samog odnosa obrtaja i brzine lako proceniti u kom stepenu je vozilo bilo u trenutku fotografisanja). Ovde napominjem da je vozilo u ličnom vlasništvu, odnosno da nije test vozilo u posedu distributera.

U gradskoj vožnji se pri kretanju ne oseća neki nedostatak snage (niti „motor traži“ neke visoke obrtaje da se ne bi zagušio pri polasku), ali je istina i da nisam nikada probao sa njim da krenem sa četiri osobe u kolima na nekom usponu. A mada mislim „da znam da vozim“, sa motorom 1,0 TSI 95 u Fabiji mi se nekada dešava problem prikom kretanja, što pripisujem veoma dugom finalnom prenosnom odnosu (u kombinaciji sa petostepenim menjačem), što onda za posledicu ima i prvi stepen prenosa deluje kao da je veoma produžen, pa zato motor pri kretanju „traži“ ili malo veće obrtaje ili značajno sporije otpuštanje kvačila (inače može lako da se desi da „štucne“).

Sve u svemu, Yaris sa ovim motorom je VEOMA, VEOMA zabavan za vožnju. Možete, ako želite, sa njim magistralno da potpuno eutanizirano krstarite kilometrima i kilometrima u šestom stepenu prenosa i da odjednom samo vratite iz šestog „direktno“ u treći stepen prenosa i da pustite motor „da poludi“.

A koliko god mu je ta osobina potencijalna prednost, toliko je i moguća mana, pa mu ovaj motor posredno dodje za neki skriveni test vozačke ličnosti i nivoa potisnute agresije. Da li ćete da odolite ili ne… Nije to uvek lako, ali, kažu da „živ čovek može sve“. Mora. Jer, život je samo jedan.

O potrošnji…

Po WLTP-u, ova lagana (ali i dosta potentna) „klotara“ ima deklarisanu potrošnju za mešoviti ciklus 5,3 litara, za najniži (najsporiji) režim 7 litara (to otprilike liči na nešto što je moguća „gradska vožnja“), za najviši (najbrži) režim 5,4 litre (što po meni liči iskustveno na autoputu pri 130 km/h), dok bi deklaracija WLTP-a za visok režim rekla da magistralno ovaj Yaris troši oko 4,6.

Tek, uz veoma promenjiv ritam (a uz poštovanje ograničenja na autoputu), ovaj Yaris je jednu fruškogorsku rutu prošao sa prosečnom potrošnjom od samo 4,4 litra. Ne znam kako bi tu istu trasu u istom ritmu faktički prošao hibridni Yaris, ali, znam da on ima malo lošiju WLTP deklaraciju za veoma visok režim, a što znači i da malo više troši na autoputu od verzije sa atmosferskim motorom.

Iskustveno, više puta doživljeno, znam da ovaj Yaris u ekstremnoj gradskoj vožnji, može da bez ikakve agresije troši i preko 12 litara. Ali i da to može da bude i 7, 8, 9, 10… Sve zavisi od uslova. Opet, valja reći i da kada se porede hibridna i obična „klotara“, ova atmosferska ima za do 2,4 puta lošiju deklarisanu potrošnju goriva za najniži WLTP režim (koji po mom mišljenju u praksi odgovara urbanoj upotrebi).

O cenama…

Testni Yaris po važećem cenovniku na sajtu uvoznika danas ima cenu od 19.980, a zavisno od paketa opreme, sa istim motorom može da dobaci do 28.790.

Da li je puno ili malo za nov automobil B segmenta, zavisi od ugla gledanja. Pre oko godinu dana je bazni koštao oko 16.190, a kada uskoro objave cene za restilizovanu verziju, sa nostalgijom ćemo da se sećamo današnje cene. U ovom delu bih pomenuio i da na sajtu uvoznika trenutno nema cenovnika za hibridnu verziju.

Poredjenja radi, kako malo pre videh na sajtu nekog drugog brenda, ima kod nas i nekih modela B segmenta koji sa atmosfercem od 75 ks već sada imaju ulaznu cenu od 21.290. Naravno, ima ih i znatno, znatno jeftinijih, pa i od ovog Yarisa, ali, sa nekim slabijim motorima i nekom drugom opremom (za moj ukus – lošijom).

Šta mi se dopada…

Mada sam u osnovi ljubitelj bogatije opreme (i uvek bih, čini mi se, voleo još po nešto), oduševljava ne spoznaja da postoji i neka „isposnička oprema“ koja mi kao celina deluje prihvatljivo. A to je slučaj sa ovim Yarisom. Da li je to samo zbog opreme, ili je za to kriv motor, nisam potpuno siguran.

Za kraj…

Zavisno od ličnih želja i potreba, mislim da aktuelni Yaris potencijalno može zaista biti baš „dobra kupovina“ nekome ko traži novo vozilo u B segmentu. Da je u svakoj varijanti i svakome najbolji, sigurno nije.

Jer, ko ipak ima imperativ za prevoz više osoba čija je visina iznad 180 cm, a želi da ipak ostane u granicama B segmenta (u tih do oko 410-411 cm), mislim da su Fabia/Polo, Sandero Stepway, i20 ili Jazz praktičnije rešenje. Jači motor svakako nudi Fabija, u vidu 1,5 TSI u kombinaciji sa DSG.

Ako je kupcu u fokusu TNG pogonsko gorivo ili značajno veći klirens (ali spreman je i da zanemari neke stvari), bolje za njega od Sandero Stepwaya u toj klasi nema. Ako ipak želi i malo više premijum osećaja i kvalitetnijih materijala u enterijeru, može možda da izabere i onaj Peugeot 208 u najvišem paketu opreme sa cenom koja prebacuje i 30 hiljada evra (ali ni tada u standardnoj opremi neće imati sve sisteme asistencije koje ima ova „klotara“).

U cenovnicima za Srbiju više ne postoji ni Clio sa 1,3 TCE od 140 ks, kao ni Fiesta 1,0 sa 125ks.

Ukoliko kupac želi dizel u B segmentu, može i tu nešto da se bira (Clio, 208…), ali bi mogao i da se iznenadi kako je kod nekih modela u medjuvremenu dosta svedena (osiromašena) standardna ili dostupna opciona oprema (kao što je to slučaj sa Clijom).

Nekog izbora uvek svakako ima. Ali, ni onaj ko eventualno izabere ovog Yarisa, sigurno neće pogrešiti.

Yaris (HB verzija) je, inače, prošle godine prodat u svetu u količini od 268.400 komada i globalno posmatrano zauzeo je 45. mesto na listi TOP 100 najprodavanijih modela (dok je, recimo, Suzuki/Maruti Swift zauzeo 25. mesto sa 333.000 komada, Peugeot 208 je osvojio 31. mesto sa 300.600 komada, a Sandero, uključujući Stepway, je zauzeo 59. mesto sa 231.900 komada).

Meni lično se ovaj Yaris zaista mnogo dopada, kao celina/paket ( motor + oprema + vozne osobine + udobnost + relativna ekonomičnost van grada + niska nabavna cena), mada mu u isto vreme baš dosta i zameram njegovu teskobu (a i još neke stvari pobrojane gore). A sve zajedno i ovo vozilo je samo još jedan dodatni argument u prilog tezi da idealno vozilo ne postoji i da se od kupca uvek traži pristajanje na neki nivo kompromisa.

Aleksandar Dragović

(2664)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

54 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Kome je do malog automobila, Hyundai i20 1.4/100ks/6b/lanac/katanac je apsolutni best buy (iako je i on napumpan sa cenom u poslednjih godinu dana).

indigo

Koliko je prethodna verzija izgledala skladno, ova najnovija generacija izgleda kao da je dizajneru ispao komplet lenjira i trouglova na pod pa mu je to bila inspiracija 🙂

moron

Hyundai i20 nesporno ima neke svoje kvalitete (pa i odličnu ponudu prostora, a i moguću solidnu motorizaciju, 1,0 T-GDI i 1,4 MPI ), ali, čak ni u svom najvišem paketu opreme ( peti paket, Impression), i20 nema aktivnu bezbednosnu opremu koju ima Yaris „klotara“, niti to uopšte kod i20 može da se doplati uz 1,4 MPI. Ne može. Takva doplata u Sloveniji (da bi aktivno bezbednosno došao na nivo ove „klotare“) je moguća, ali, samo uz prethodnu doplatu za DCT i samo uz 1,0 T-GDI ). To je jedno. Drugo je da Dačija Sandero i u Srbiji čak i u… Pročitaj više »

Renault Terminator

Meni je Clio tu tata-mata.

J4ZZ3R

Meni se Clio 5 dopada, ali kao i Don imam veliki problem sa prostorom pozadi i isti mi se čini manji pd 208ice … bukvalno upadnem nekako u sedište pozadi jedva, a još teže izađem…a budući da sam vozio Civic skoro 5 godina izvežban sam da lagano iskočim iz bunara ako treba :))

Izmenjeno 10 meseci pre od strane J4ZZ3R
Renault Terminator

Ti vozi Clia a nemoj se voziti nazad i nećeš imati tih problema😁.

indigo

Hvala na zanimljivom i detaljnom korisničkom testu.

moron

Zadovoljstvo je bilo moje 😊

Rikošet

Još da nađeš kakvih žena pa slikaš uz Jarić Živadina možda bi i lakše svario frrfrfrfrfrr frktanje tri cilindra 🙂 Moram da primjetim da smo od fruškogorskih ljepota do sada od tebe uglavnom vijdeli ovaj šumarak koji sijenkom „pojede“ svaki automobil pa i s metalik bojom i ove makadamske puteve okružene ambrozijom 🙂 Koliko mi se čini sve ovo namjerno radiš kako bi te poslali u Pariz na neki foto kurs kod Pekija… Ako već on samo fotografiše puževe i rakove, daj brate stani ti pokraj nekog „ražnja“ i osvjetlaj obraz našoj gastronomiji. Ima li takvih sadržaja na Fruškoj Gori… Pročitaj više »

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Rikošet
moron

Da, ovo Jare je i meni više dvosed ( a nekome će biti i sasvim dobar četverosed ), a što ne znači da i kao takav nema neki smisao 😊 Imao sam ideju da uz ovaj test okačim i neke fruškogorske fotografije, pa i one gastronomske ( jer ima tamo i par restorana sa fantastičnom hranom, koje objekte rado posećujem, a posebno bih izdvojio restoran „Lugarnica“ u mestu Mala Remeta ), ali, moj saputnik na ovom „Jare testu“, moja „draga“ i „najdraža“, nije dala odobrenje na taj deo „photo session“ -a … 😊😊😊 Moguće da se malo bila umorila od… Pročitaj više »

Rikošet

Hajde što mučiš Jare i gospođu, ali gledaj kako te ćuko gleda 🙂

Nema šta ozbiljnim avanturizmom se bavite. Dok je zdrav čovjek treba 100% da koristi sve što mu priroda pruža…

J4ZZ3R

Moram da prokomentarišem test meni omiljenog autora. Po meni ovo je jedan od najboljih testova na AR do sada. Fali samo malo Pekijeve gastronomije, turizma i geografije, da se i Peki svrgne sa pijedestala. Bravo! Vidi se da autoru zaista leže ova mainstream vozila i da se na ovom terenu snalazi kao riba u vodi. Yaris je po meni autić fenomenalnog eksterijera, izuzetne motorizacije i opreme i zaista spartanskog enterijera koji opet nije bez šarma, ali je po meni kriminalno da Toyota u 2023. godini kombinuje 6 vrsta fontova i 10 vrsta materijala i da se po opštem ugođaju enterijera… Pročitaj više »

Njegova Visost

Eto, ne slažem se…mislim da sam zadnji njegov test pročitao to je onaj od Fiata, ovo ostalo ubi Bože…a puno mi toga smeta, nekako mi sve preteško za čitanje, a i za gledanje.No, nije mjesto da ovdje iznosim zamjerke, al ću za jarića reć da je dvosjed…ne znam kako je strpao nekog pozadi, ali ja tamo ne mogu sjesti, nešto slično sam doživio sa cliom, gdje me je poslije trebao neko pomoći da izadjem. Ne mora vozač biti visok, dovoljno je da bude deblji i već imaš problema. Ne sviđaju mi se ni upotrebljeni materijali, dizajn…

J4ZZ3R

Naravno, Vaše pravo predsedniče Vučko. Meni je baš duhovit tekst i slike su mi lepe, a informacije su kao i uvek hirurški precizne. Bukvalno nema ćoška koji nije pokrio.
Što se tiče Yarisa, meni je eskterijer odličan i za grad u 95% slučajeva ne treba više od 2 mesta… Naš čovek je radio eskterijer, a enterijer je realno Dačija nivo, ali opet taj motor stvsrno ima neki šarm i meni ono super ide.
Mojoj supruzi se ne dopada nikako, reče da je podseća na mravojeda

moron

Kad već pominješ naše supruge, mojoj se ovaj Yaris dopao i oboje kroz smeh prokomentarisasmo da nama dvoma u ovoj fazi života (kada već dolazi do prirodnog „raspada porodice“ ) skoro da ništa više, a ni veće od ovog Yarisa realno i ne treba … Tačno je da je Yaris ( posebno ovaj paket opreme ) dosta „sveden“ ( i da ćeš i u enterijeru Sandera po nekim pitanjima naći više glamura ), ali, ovo vozilo je zahvaljujući svom motoru i zvuku meni toliko zabavno za vožnju, da je to (meni) kao bajka, a ona oprema koju ima, apsolutno mi… Pročitaj više »

moron

Dragi Done, ja sam u tekstu napisao upravo to što i navodiš, da je kod Yarisa ugao otvaranja zadnjih vrata „kriminalan“ (a da od te bolesti boluje i Clio, 208, Corsa ) i da treba biti Hudini da bi se pozadi selo i odatle izašlo. Što se tiče „Headroom“-a pozadi, evo ti fotografija osobe visoke oko 180 cm na zadnjem sedištu Yarisa i kao što sa slike vidiš, iznad glave je ta osoba stavila i svoj dlan (doduše, fotografija je stara preko godinu dana, nastala u vreme kada sam „za svoju dušu“ poredio komfor Yarisa i Yaris Cross-a ) ).… Pročitaj više »

Izmenjeno 10 meseci pre od strane moron
Njegova Visost

Ma nisam ja rekao da ti nisi nesto ovo ili ono, nego mi je tekst i način pisanja pretežak, zamoran, a mozda je i do mene m, znas kako je Seki rekao da nema živaca vise da čita tudje … pa je shvatio zašto ja samo naslove 🙂

Milan Grozdanović

Ova generacija Yarisa mi je licno jako zanimljiva, ali mu je preterano velika cena. Ocigledno su ljudi navikli na cene pa je bez obzira na to jedan od prodavanijih modela. Na sajmu u BGd-u marta ove godine bese izlozen Yaris GR Sport sa 1.5 benzincem, cena mu je bila 28 hiljada cini mi se, sto je van svake pameti za taj segment. Postoji Tucson za te pare, koji je za klasu i po iznad. Doduse, drug Aleksandar bi rekao da Tucson nema neke bezbednosne sisteme, ali opet, cini se da je tas na strani hyundaija. Sto se B segmenta tice,… Pročitaj više »

moron

Ne, ne bih ja tako prigovorio (ni tim rečima), već bih rekao da Hyundai Tucson u četvrtom paketu opreme (ako je sa AT menjačem) ima sve sisteme asistencije koje ima ovaj Yaris „klotara“ 😊
A čak i u tom nivou opreme Tucson sa 1,6 dizel motorom i DCT menjačem košta skoro manje nego bazni (i već veoma vremešni i „pregaženi“ ) CR-V sa 1,5 T CVT (kome zamena u vidu nove generacije kod nas stiže na jesen).

Milan Grozdanović

Znam da je bio test Jazza, ali sa vikend voznje. Zasto ne uradis sada test jer su sada utisci sigurno potpuniji, a isto vazi i za CRV?

J4ZZ3R

Upregli ste ga ko Sizifa 🙂

moron

Ne, nije u pitanju spoljni faktor, već autodestrukcija 😊

BB

Brake Hold nema veze sa „ručnom“ ručnom kočnicom… U Berlingu je palija od pola metra ali ima brake hold… To mu više dolazi kao „otkačena još jedna kvačica“ na sistemu ABS 😉

moron

Čovek se uči dok je živ … Hvala 😊

M M

Zaprepašćen sam „kakva klotara“!
Zar još ovo ima?
Ali „cajgeri“ su vrh klot ponude, ko s kraja prošlog veka, iz Golfa 3 i sl….
Japaneri su sad pošli drugom linijom. Do juče je 3 klipa bio 1L. Sad narastao u Jariću na 1,5, valjda u stilu „dekarbonizacije“. Ako im je kvalitet ko onaj stari, neće biti duga veka.

Zar je se drug moron, se prihvatio ovakve klotare?

Izmenjeno 10 meseci pre od strane M M
moron

Mislio sam da će barem kod tebe atmosferski „Japaner sa obrtomerom“ ( a ne „indikatorom angažovane snage“ ) da izazove neku jaku emociju 😊

M M

Ovo su novi koraci Japan tehnologije.
1,5L na 3 klipa.
Štenja i kod njih.

Analogen instrumente i volim i ne, novo vreme je došlo. Ali ovo me podseća na period Golf 3….
Baš su demode.
Koliko se čeka na ovu Jotuto? I koliko je evropskih novčanica?
Za mene je ovo klasa ispod Dacije….

moron

Koji su analogni cajgeri „demode“, a koji ne, to je samo stvar ukusa. Eto, ja pet godina povremeno vozim i Fabiju i do danas se nisam navikao na one Škodine analogne cajgere (koje nije koristila samo Fabija, već i ostali modeli škode ), na ono idejno rešenje, kao i na onaj font ( a koji Škoda i danas koristi kod svojih verzija virtuelnog kokpita ). Ali, kažem, samo stvar ukusa. Meni su, recimo, ovi analogni kod Yarisa ( kao i oni kod Mazde, analogni ili ne, bez razlike ) lepši i od virtuelnog koji npr. Jazz i CRV imaju. Mada,… Pročitaj više »

M M

Skoda Fabija ima mnogo kulturnije „cajgere“ od ovog Jarića.
Fabija 1 je imala svarno kvalitetne, vidne i dobre satove, 2 je tu mnogo pala, a 3-jka je nešto između
Što se 3-cilindra tiče, nužda zakon menja, uzmi ili ostavi.

Mene čudi da se ti „družiš“ sa ovakvim klotarama?
Koliko znam, prioritet je bio, gedžeti, oprema….. I naravno šešir na glavi

moron

Nije ovaj “tekst” zamišljen ( ni koncipiran) kao “lična isposvest” zašto sam (poslovno ) “uzeo” testiranog Yarisa, već je ovo ipak “samo test” (aktuelnog tržišnog modela). Prikaz osobina vozila, onako kako ih ja doživljavam. 😊 I to pisan na bazi upoznavanja i iskustava sa vozilom kroz mnogo više hiljada predjenih kilometara, odnosno, više nego je to uobičajeno za (obične) testove (ne one dugoprugaške). Kada smo već kod “ličnog”, ovo Toyota vozilo je uzeto za poslovne potrebe i dobro ih obavlja (ne kažem da bi ih neko drugo vozilo lošije obavljalo ). Kao privatno vozilo veoma rado bih kupio ovog Yarisa… Pročitaj više »

M M

Mislio sam da je Jarić tvoj.
Malo se šalim.
Nikad nisam vozio ovakvog Jarisa.

Baš me čudi za Fabiju. Sad se polovnjaci lako prodaju.
Taj TSI je kao na lošem glasu. Ljudi se ne razumeju, pa se neki stari loši glasovi prenose.
Sve u svemu, za ove male aute 170 000 km je mnogo.

moron

Ma, nema bilo kakve zamerke, niti sam protiv šale. A znajući tvoj karakter, ti bi ovaj Yaris uvek vozio u rasponu od 4 do 7.000 rpm … 😊 Što se tiče Fobije, „Dobar glas se čuje daleko, a loš još dalje“, a VW je sa benzinskim motorima sa oznakom „TSI“ ( u raznim verzijama i zapreminama ) zaista imao baš niz gafova ( znaš i sam, kada bi čovek počeo da nabraja, bio bi to „Rat i mir“ ). I ti motori generalno i nisu baš na dobrome glasu ( pa mislim da ih kupci polovnjaka zato radije i zaobilaze… Pročitaj više »

BB

A zašto da kupuješ Jarića kad ga imaš službenog? 😜

Njegova Visost

Zašto pas liže jaja? Jer može…

BB

Ok kolege prijatelj ima problem na hibridnoj Toyoti, dao da mu se urade folije, dugo bio pod kontaktom i iscicalo bateriju, neće upali 😜
Zove Toyota 24h servis… Ali izgleda svi spavaju (oko 8 naveče)…

N akraju je prijatelj (tehničke struke) našao dva pipka na koji se skopčaju kablovi, pa je riješio problem. Ali gorak okus u ustima, od 24h servisa na putu, je ostao…

Njegova Visost

A to nije hibrid neg ev dildo?

moron

„Garancija mobilnosti“ nekada ostane samo obećanje …

Kitittelj

Moram da se slozim za sajgere, stvarno su kriminalni, pogotovo onaj ogromni krug u sredini – pocetak kazaljke, podseca me na neke Japance sa pocetka devedesetih, kvake i rucna kocnica takodje, uzas po meni. A mozda su hteli da postignu neki retro efekat???
Sto se eksterijera tice stvarno lici na mravojeda kako neko rece, ili na neki stapni usisivac, sve u svemu – ogavan auto, test naravno odlican i veliko bravo za testera!

Yankee

Jos malo pa 200.000 milja (320.000 km) na satu, jos uvek cekam da se nesto pokvari. 😉

comment image

BB

Pa nema vremena da se pokvari kad je stalno voziš 😜

Yankee

Samo petkom i subotom uvece. Preostale dane vozim Chrysler 300.

Njegova Visost

I tvorničke gume iz 1945💪💪💪💪

moron

„Prva ugradnja“ je često klavitetnija od „zamene“.
😀

Njegova Visost

Uvijek bilo i biće

s mile

MRNovi testovi su meni odlični, jes da nemaju Pekijeve fotke, gastronomiju, ali ko zna, možda će ih biti u buduće. Fruškogorski kotlić….

Yaris… davno sam čitao da Subaru ima lošiju plastiku, i enterijer jer je više pažnje posvećeno mehanici, to me podseća na Yaris.

Ipak je motorizacija dobra, bezbednost dobra… a plastika… navikne se čovek

Onih par fotki sa prosečnom potrošnjom, odlična je…. čak i za otvoren put

moron

Plastika je najmanje bitna.

Izmenjeno 10 meseci pre od strane moron
Suki

E svaka čast! Vrhunski opisano. Baš ću otići napraviti test vožnju. Hvala.

moron

Kada obaviš testnu vožnju, bilo bi lepo da nam napišeš svoje utiske, kao i svoje „pluseve“ i „minuse“ ovog vozila, jer je dožviljaj svakog vozila uvek krajnje subjektivan i interesantno mi videti kako sve to isto i neko drugi sagledava.

Dezon

Ne znam meni je 208 mama medju ovim malima

Balkanboj

Pozdrav za vrednu ekipu AR…
Ne stižem da pratim od obaveza, vidim da ste se dobro angažovali. 💪

Što se tiče samog Yarisa ja ću mudro reći, kad nemaš ništa lepo da kažeš – ti ćuti.

Aleksandar Zlatković

Svaka čast na realnom testu i prikazu auta onakav kakav stvarno jeste, što je danas retkost.

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Aleksandar Zlatković