1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Peugeot 308 SW 1.5 BlueHDi/130 EAT8 Allure Pack
AR test: Peugeot 308 SW 1.5 BlueHDi/130 EAT8 Allure Pack
21

AR test: Peugeot 308 SW 1.5 BlueHDi/130 EAT8 Allure Pack

3.44K
21
Podelite sa prijateljima:

Zbogom „lubeničari“

U poslednjih sedamdeset godina, Peugeot je uz brojne modele često ponudio i karavansku verziju. Novi 308 nastavlja tradiciju, ali akcenat nije kao nekad na utovarnom prostoru, već na stilu!

Karavan sa savremenim dizel agregatom interesantna je kombinacije za mnogo vozače u Srbiji i regionu, nažalost ovaj „koktel“ sve je ređe u ponudi. Tržištem već godinama caruju razno-razni krosoveri u svim segmentima, a na pojedinim, uglavnom razvijenim, sve više elektromobili i hibridi. Dizel karavani su dakle vrsta u izumiranju, bez obzira što ovaj tip karoserije danas nema mnogo zajedničkih tačaka s nekadašnjim karavanima, prostranim i praktičnim.

Već čujem mog redakcijskog kolegu, poznatog nam pod nadimkom „MRN“, kako prezrivo odmahuje rukom na pomen ovog 308 SW, a sve evocirajući nekadašnji 307 SW, koji je bio nekakva kombinacija karavana/minivana, opciono sa sedam sedišta!

No „sve se menja sem kamenja, a i kamenje samo manje“, dragi kolega ovaj Peugeot nije jedan običan „lubeničar“ (pogrdan naziv za vozila ovog tipa koja služe uglavnom za prevoz lubenica do pijace), već salonski karavan, sav ušminkan i ulickan, evidentno tesan za korpulentniju četvoročlanu porodicu, o petočlanoj da ni ne pričamo! Da, da, čak ni za broj veći Peugeot 508 SW nije sposoban za tako nešto, kupce ovakvih karavana pre svega privlače zavodljive forme, a za palice, to jest štapove za golf, svakako ima dovoljno mesta!

Ovakva poslovna politika Peugeota je donekle razumljiva, za transport „trupa“ proizvođač ima danas modele kao što su 5008 i Rifter (nekadašnji Partner), dok novi 308 SW evidentno igra na kartu stila, uz tek neznatno veći protor za putnike!

Pogledajte ga samo, duži za 28 cm od hečbeka (4,64 m), izgleda elegantno i fluidno, bezmalo sportski, te iako je prtljažnik nešto manji nego li kod predhodne generacije, svakako je prostraniji i praktičniji od onog kod hečbeka. U ciframa izraženo, dobrih 600 litara (420 lit kod hečbeka), što je više nego li kod spomenutog 508 SW-a (530 lit), da bi se obaranjem naslona zadnje klupe ostvarilo 1.634 lit.

Pažnja, kod hibrida sa spoljašnjim punjenjem je nešto manji, odnosno plići, zapremina je inferiornija za stotinak litara! Što se tiče dizajna već kao po običaju sve do B stuba je neizmenjeno, kao i kod hečbeka srećemo se s pozamašnom prednjom maskom i znakom lava na njoj, no umesto nekadašnjeg kralja džungle uzdignutog na zadnjim šapama, sada je tu samo glava s grivom.

Iako skromnih dimenzija svetlosna grupa je upečatljiva, u višim završnim nivoima kompletno je u LED tehnologiji. Tu su i nezaobilazni očnjaci od gotovo pola metra, osnovna razlika odnosi se na zadnji deo, gde do izražaja dolazi treće bočno staklo i vertikalniji, tanji C stub nego li kod hečbeka. I ovde primećujem lažni dvostruki završetak izduvne cevi, kao i tri zakošena svetla u LED tehnologiji, s tim da nisu integrisana u crnu lajsnu kao ostalih modela kuće.

Kod verzije GT Line sve je začinjeno „suknjicom“ na pragovima (aerodinamična poboljšanja) i crnim lakiranim naplacima od 18 cola, no i bez njih SW deluje dinamično, bezmalo sportski, nažalost ispod haube prolazimo samo jedan mali dizel blok 1.5 BlueHDi od 130 ks.

Mali ali tehničar

BlueHDi od 100, 130, 180 ks…, Nekada bilo sada se pripoveda, prošla su vremena kada je Peugeot nudio kupcima sijaset dizela po kojim je bio poznat. Novi 308 mora se zadovoljiti jednim jedinim, no i to je ograničenog trajanja, po stupanju na snagu novih normi EURO 7 definitivno će biti ukinut!

Dakle ko se i dalje kune u dizele, nema izbora, nova zvezda Peugeota u ponudi je isključivo uz 1.5 BlueHDi od 130 ks, i to obavezno u paru s automatskim menjačem EAT8 (ručni šestostepeni je ukinut početkom godine). Pored dizela 308 pogonjen je i trocilindarskim benzincem 1.2 PureTech, s isto tako 130 ks (ovde je pored EAT8 u ponudi i ručni menjač), kao i s dve hibridne Plug-in verzije od 180 i 225 ks.

Očekuje se i 100 % električni 308, no za mnoge kupce pre će biti interesantniji novi benzinac 1.2 PureTech Hybrid 48 V od 136 KS, koji se premijerno ugrađuje u 3008/5008. No, na stvari bi trebalo gledati iz ugla aktuelne situacije, sve strožije norme o količini izduvnih gasova, represivna politika ograničenja brzine, te cena goriva koje na pojedinim evropskim tržištima prebacuje 2 evra po litri, doveli su do drastičnog smanjenja zapremine i snage SUS agregata.

Iz tog ugla gledano, jedan savremen dizel blok od 130 ks zadovoljava većinu vozača, posebno ukoliko vozilo nije preteško (308 SW dizel ima 1.400 kg). Ako ništa drugo prednost savremenih turbodizela, ogleda se u velikom obrtnom momentu, s 300 Nm koliko razvija ovaj blok pri 1.750 obtaja, verujte mi na reč ne vuče se po putu. Ukoliko ubrzanje iz mesta ne impresionira (11 sekndi do 100 km/h), to se ne može reči za međubrzanja, posebno od kako je obavezno u sprezi s navedenim automatskim menjačem EAT8.

Ukratko, ne bi trebalo sumnjati u performanse ovog malog dizela, čak i kada je maksimalno opterećen. Naravno da vam neće podići adrenalin ali vas neće ni staviti na muku kada bi se trebalo izvršti delikatno preticanje. Za razliku od predhodne sedmice voženog 1.6 JTDM (Alfa Romeo Tonale), 1.5 BlueHDi gotovo da voli visoke obrtaje, bez negodovanja zavrti se i na 5.000 o/min.

Kako sam 308 zamenio za Tonale istoga dana, odmah zaključih kako je nivo decibela u kabini niži, francuski blok bez sumnje je diskretniji i manje vibrira. Njegov karakter nije toliko eksplozivan kao kod italijansko proizvođača, rekao bih da je nekako linearniji. Opet za razliku od Alfe Tonalea pohvalio bih spregu motora i menjača, u savršenoj su harmoniji i prilagođavaju se jedan drugom u zavisnosti od izabranog programa vožnje (Eco, Normal i Sport).

Ovaj 308 SW se vozi lako, vrhovima prstiju, bez obzira o kojoj se sredini radi. Dopunskih 50 kg više na prednjem trapu, u poređenju s benzinskim 1.2 PureTech, se ne osećaju, 308 dizel je agilan i lak na upravljaču. Nikada preterano, upravljanje s promenjivom asistencijom je prilagođeno brzini kretanja.

Dugi kišni periodi i klizav asfalt nisu uobičajni krajem jula u gornjoj polovini Francuske, tako se barem uverih da su i u ovakvim okolnostima limiti visoko postavljeni. Zaista bi trebalo preterivati s brzinom, da biste ga destabilizovali, no kontrolu je lako povratiti oduzimanjem gasa ili snažnim kočenjem.

Kočnice grizu k’o Rotvajler, treba malo vremena da se navikne dozirati stopalo. Voženi 308 mekše je trimovan nego li Hybrid Plug-in (logično jer je hibrid teži par stotina kilograma), te uz nešto skromnije gume (225/45 R17), nema se šta prebaciti opštoj udobnosti.

Ni malo se ne plaši ležećih policajaca i drugih nepravilnosti na putu, reputacija Peugeota u potpunosti je opravdana. Podsećanja radi, platforma je ostala ista kao kod predhodne generacije, s tim da je pretrpela ozbiljna poboljšanja, uz povećano međuosovinsko rastojanje na 2,67 m (+ 6 cm u poređenju s hečbekom).

Najbolje što zna ovaj 308 ipak pokazuje na auto putu, nažalost to prokleto (ne)vreme, opet nas je odvratilo od dužeg putovanja, što je i bio cilj kada sam ga rezervisao par sedmica ranije.

Potroših tako vreme i novce za gorivo i putarinu bez nekog konkretnog razloga, ukoliko to nije što realnije preneti vam zapažanja. Kada nakon par stotina kilometara vožnje na autoputu vidoh podatke s putnog računara opet dođoh do istog zaključka kao prošle nedelje prilikom test vožnje Alfe Tonalea, nema trenutno boljih pogonskih agregata od savremenih dizela u ovakvim okolnostima.

U zavisnosti od brzine kretanja (nikada ispod autorizovanih 130 km/h) potrošnja se kreće od 5,5 do 6 lit, pravi poklon uzevši u obzir performanse. Jer iako male zapremine ovaj blok sposoban je pogurati vozilo iznad 200 km/h, uz nivo decibela u kabini za primer. Opet zahvaljujući automatskom menjaču EAT8 režim rada je nizak (2.100 o/min pri autorizovanoj brzini), dok su ostali parazitski šumovi svedeni na minimum (buka od kotrljanja i strujanja vazduha).

Između ostalih sigurnosnih sistema izdvojiću jedan za održavanje vozila u traci, u sprezi s inteligentnim regulatorom brzine. Funkcioniše bez greške, samostalno ubrzava, koči i održava distancu s vozilom ispred, i tako sve do zaustavljanja, te po potrebi ponovo ubrza do zadate brzine.

Nakon jednosedmične vožnje vratih ga nevoljno u pres vozni centar udaljen pedesetak kilometara, kada je „cool“ vožnjom u programu Eco (omekša motor ali ne toliko da se ne može normalno voziti), putni računar pokazao podatak koji impesionira, samo 4 litra u proseku (prosečna brzina 67 km/h). Zabeleženi ukupni prosek od 6,4 lit je osetno viši, no većinu vremena provedoh u gradskoj vožnji, gde ovaj motor nikada ne „popije“ više od 7-7,5 lit, bez obzira na svakodnevne gužve.

Poznati kvaliteti i mane

Već izvesno vreme Peugeot se distancira od ostalih proizvođača enterijerom, sada svima poznatim i-Cockpitom. Verovatno znate da se radi o specifičnoj ergonomiji vozačevog radnog mesta, koja evidentno ne odgovara svima! Na ovom polju ni novi 308 nije mnogo uspešniji od predhodnog, za razliku od recimo modela 3008, gde problem praktično ne postoji.

Naime, iako „smešno“ mali, te podrezan s gornje i donje strane, upravljač zaklanja dobar deo instrumenata, zbog čega je neophodno tražiti kompromise. Podići sedište ili spustiti upravljač, ponekad i jedno i drugo, sve u zavisnosti od korpulencije vozača.

Srećom te je amplituda podešavanja sedišta i upravljača za primer, uostalom i nije neophodno neprekidno se „bečiti“ na digitalnu instrument tablu. U zavisnosti od završnog nivoa je u 3D tehnologiji, u prevodu ispred ekrana nalazi se još jedan sloj providne plastike na koju se projektuju podaci. Prilično atraktivno ukoliko ne i pregledno, posebno jer se može promeniti tema, grafika i boja pozadine, na kraju izabrah model gde je nešto kao obrtomer i brzinomer, s tim da velike cifre, a ne kazaljke, pokazuju brzinu kretanja i obrtaje motora.

Uostalom pogledajte fotografije, govore više od reči! Pored ovog ekrana srećemo se s još dva, centralnim od 10 inča i odmah ispod njega još jednim manjim. Služi umesto klasičnih tastera, s tim da se izborom pojedine funkcije ovde ulazi u „meni“, te vrše razna podešavanja i reglaže.

Sve je na prvi pogled komplikovano, pomalo zbunjunjuće, potrebno je vremena da bi se upoznalo sa svim funkcijama. Inače centralni ekran iznad funkcioniše kao kod smartfona, moguće je zumirati sliku ili „listati“ stranice prstom. Ne kažem, sve deluje moderno i atraktivno, mladi vozači biće oduševljeni, a seniori izgubljeni, previše je tu ne preterano bitnih informacija.

Što se tiče dizajna enterijera evidentno je da deluje moderno, u dobroj meri iskopiran je stil većeg modela po imenu 3008. Mislim pre svega na široku traku od sivog platna koja se proteže po komandnoj tabli i na vrata. Ovde pronalazimo i ambijentna LED svetla, isto tako promenjive boje.

U testiranom vozilu sedišta su opciono presvučena veštačkom i pravom kožom (središnji deo je od prave), naglašavam da su izuzetno udobna i odlično profilisana. Podešavanje u voženom beše s električnim komandama, računajući i one za lumbarni deo leđa. Kvalitet plastike i ostalih materijama je dobar, štaviše veoma dobar, što se može reči i za završnu obradu. Prostora za odlaganje razno raznih sitnica ima svugde, počevši od polica u vratima pa do povećeg boksa u naslonu za laktove između sedišta.

Nakon dizajna pređimo na nešto konkretnije i za mnoge značajnije, prostor na zadnjoj klupi i zapreminu prtljažnika. Iako nije rekorder u segmentu 308 SW se može pohvaliti zapreminom od nekih 600 litara, kao i niskim utovarnim pragom i dvostrukim dnom, u koji po želji staje rezervni točak.

Dobro je zamišljena i zadnja klupa, nasloni su podeljeni u odnosu 40/20/40, a obaraju se povlačenjem ručica na boku prtljažnika, kada se dobija 1.634 lit. Osim toga pravilnih je dimenzija, i sa zastorom koji se automatski zamota kada se pritisne na za to predviđeno mesto. Kod voženog se peta vrata otvaraju ručno, no ista mogu biti i s električnom asistencijom, osim daljinskom komandom otvaraju se i zatvaraju podvlačenjem stopala ispod branika.

Druga strana medalje je prostor na zadnjoj klupi, gde viši od 1,8 metara kolenima dodiruju naslone prednjih sedišta. Peugeot navodi povećano međuosvinsko rastojanje za 57 mm u poredenju s hečbekom (ukupno 2,73 m), lepo, ali po svemu sudeći dopunski santimetri odoše u korist prtljažnika.

Pojedini konkurenti, kao što su VW Golf SW, Škoda Octavia Combi i Toyota Corolla Touring pružaju i do 10 cm više za kolena. Srećom te putnici pozadi mogu da računaju na veoma mali tunel u sredini, kao i na izduve za vazduh između prednjih sedišta, plus 2 priključka za USB-C i velike pregrade u vratima za odlaganje sitnica.

Nakon svega napisanog zaključak se nameće sam po sebi, s modelom 308 SW Peugeot nije želeo jedan standardni karavan, osim stila podignut je i nivo opšte prezentacije, u prevodu proizvođač „puca“ na premijum segment!

Evidentno ne praznom puško, na stranu unutrašnji prostor, SW poseduje izvrsnu šasiju i voznu dinamiku na kojoj mu mogu pozavideti mnogi konkurenti. Dobar karavan i rival hečbeku, od koga je skuplji za samo 900 evra, tim bolje jer 308 je sve samo ne jeftin, posebno kada se radi o dizelu.

Razlika između njega i benzinskog 1.2 PureTech/130 EAT8 iznosi tačno 2.000 evra, no dizel blok je ekonomičniji i performantniji (benzinac razvija manji maksimalni obrtni moment od 230 Nm) i ukoliko hoćete pouzdaniji, benzinski blok s godinama pokazuje izvesne mane…

Konkretno, početna cena za 1.5 BlueHDi/130 EAT8 Active Pack iznosi 32.290 evra, dok za voženi Alure Pack u Srbiji bi trebalo da se izbroji 34.790 evra. Naravno da su predviđene i razno-razne skupe opcije, ukoliko ste zaista zainteresovani za ovaj Peugeot sve detalje možete pronaći na sajtu uvoznika.

Tekst i slike: Perica Rajković

Peugeot 308 SW 1.5 BlueHDi/130 EAT8 Allure Pack

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4,64 x 1,85 x 1,44
Međuosovinsko rastojanje: 2.730 mm
Zapremina prtljažnika: 608 lit
Masa praznog vozila: 1.400  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/dizel
Radna zapremina: 1.499
Snaga: 130 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski EAT8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovidiskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,9 sec
Maks. brzina: 207 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 52 lit
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,7/6,4 lit
Emisija CO2: 118 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 28.390 evra 

Dobre strane:

Stil, potrošnja, atraktivan enterijer, diskretan i dovoljno snažan agregat, dinamički kvaliteti, opšta udobnost

Loše strane:

Cena, prostor na klupi pozadi, specifična pozicija za upravljačem, sve veća ograničenja za dizel motore u velikim gradovima EU
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,5
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7,25
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 8
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 6,5
Ocena: 7,861

 

(3437)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Suki

Jutro, Peki. Predivno izgleda taj 308. Ali takav 308, pa 508 i Astru samo vidim ispred salona automobila. Još ih nisam vidio u rukama privatnih osoba, a 208, 2008, 3008, 5008 na svakom koraku. Nevjerojatno!!!! Još jednom veliko hvala za test.

Bungi

Ne vidim ni jedan razlog da i Citroen ima ovakvu unutrašnjost.?Ostaviti volan istog promjera, zadržati samo jednu prečku kao kod XM, centralni dio da ostane fiksan kao kod prvog C4.Pošto nebi inao bočne prečke, komande radija i multi medije postavitia na stub volana.Nikad do sada Pežo nije bio moderniji od Citroena a Citroen dizajnom unutrašnjosti i kvalitetom plastike na nivou Dačie.Mada poslednji modeli Dačie imaju bolju unutrašnjost od najmanjih Citroena.???

MRN

„Zbogom pameti“, a ne samo „Zbogom lubeničari“.
Primerenije je.

s mile

Da, užas je šta nam trendovi rade. A imali smo sve. Male, gradske, srednje velike, hečbeke, karavane, limuzine. MPV i ko zna šta već

Sada imamo mali SUV, srednji SUV… itd do moćnog elektro SUVa od 2.8tona

lepo si rekao, Zbogom pameti

Rikošet

Od 307 SW (podaci za 2006. godinu) ovaj 308 SW duži je 21,8 cm. Međuosovinski razmak im je sličan i duži tek 2,8 cm u korist 308. 308 je širi devet centimetara i 13,8 niži. Koeficijent otpora vazduha kod 307 je bio 0,31 a kod 308 je 0,28… 308 SW 1.5 BlueHDi 130 KS EAT8 je težak 1.475 Kg. Adekvatno uporediv (1.6 HDi nije kombinovan s automatikom…) 308 SW 2.0 HDi 136 KS AT je težak 1.606 Kg. Razlika u masi je 131 Kg. Zvanična po tehničkim podacima proizvošača deklarisana razlika u potrošnji je 0,6 litara. Naime, 308 SW ima… Pročitaj više »

Rikošet

Razlika u potrošnji je 0,5 litara, ali „robot“ mi ne dozvoljava da korigujem napisano zbog čega sam bio jako bezobrazan prema AI i uputio neke proste riječi…

Da budem jasan pokušao sam da se izvučem i s mitom, ali ni to ne pali, valjda sam prebrzo ponudio pare 🙂

BB

Prebrzo pišeš ispravak teksta, a na nove komentare se niko i ne osvrće 😜

Znaš kako vele: Automatika je majka svih zajeba… 🤣

Ovo sve što si naveo, me je navelo na Berlinga, i nism se pokajao, bojim se da sada nema takvih auta na tržištu…

MRN

„Oba troše i AdBlue aditiv“ Oko toga nisi u pravu. Ili si AdBlue pomešao sa aditivom za FAP/DPF. Ad Blue se tiče SCR-a i u 308 SW je počeo tek sa mk2 i to tek pri prelasku te generacije na BlueHDI motore, jer samo oni imaju SCR. Taj prelaz se u Srbiji desio tokom leta 2015. Mk2 je svoj tržišni život sa 1,6 blokom kao dizel startovao sa „e-HDI generacijom“ (Euro 5), koju je nasledio od mk1 (mk1 je, inače, počela sa Euro 4, sa 1,6 HDI „110“ (80 kw), sa 16V, da bi kasnije prešla na Euro 5 (1,6… Pročitaj više »

Rikošet

Hvala na ispravci, greškom sam obe tečnosti podvedo pod AdBlue… mada na kraju u tom dijelu mi je najbitnije ukazivanje na činjenicu da oba motora osim dizela koriste i te tečne „dodatke“ za prečišćavanje. U svakom slučaju korisna ispravka da ne zbunjujem ljude… Koliko se sjećam taj „aditiv“ za FAP filtere je bio poskup za ondašnje standarde i za činjenicu da Volkswagenovim TDI motorima „nije trebao“ što su mnogi tada uzimali kao adut više za dokazivanje premoći njemačke nad francuskom tehnologijom. I tako je bilo sve do čuvenog Dieselgate slučaja kada je otkriveno da su svi manje više varali, mada… Pročitaj više »

MRN

Ja sam platio oko 180 evra „pakovanje“ (3 litra) aditiva za FAP/DPF, koji je dovoljan za oko 140 hiljada kilometara.

Sada pogledah oglase za taj aditiv i ima ga po PSA standardima danas („pakovanje“) i ispod 100 evra.

Taj aditiv nije skup. On je bukvalno džabe u odnosu na sve blagodeti lakše i brže regeneracije koju donosi.

hajlender

Peki vozim ovaj model 9 mjeseci i stari sam bio vozio 4 godine, i nikad mi se nije desilo da mi volan zaklanja instrumente, osnovni problem je što se ljudi pokušavaju da gledaju kroz volan kao kod svih auta, a ne preko volana kako je to i zamišljeno i napravljeno u ovom modelu. Sa svojih 187 cm sam našao optimalnu poziciju sa oba modela bez zaklanjanja, a vjerujem da velika većina vozača može isto tako samo da u startu zna kako da se postavi i šta da traži. Volan ide u „krilo“, i gleda se preko njega, i onda je… Pročitaj više »

Rikošet

Poznanik je radio u Peugoetu kada su promovisali drugu generaciju 308 sa „malim“ upravljačem. Uvijek ponavljam šta mi je tada govorio, odnosno da je 9 od 10 kupaca koji bi ušli u salon i razgledali auto pitalo može li da doplati veći upravljač – volan. Vremenom, a posebno s polovnjacima većina je to prihvatila kao Peugeotov standard, ali treba uzeti u obzir da ne vole svi da im je upravljač u krilu, ali i da ne mogu svi pronaći idealnu poziciju za upravljačem, koja im omogućava da vide instrumente.. Na stranu estetika, ali šta je nedostajalo klasičnim instrumentima i okruglom… Pročitaj više »

s mile

Jes da sam samo jednom na sajmu u bgd seo u 308, nije mi bio problem volan i njegov položaj. Kako bi bilo na duže staze…. ne bih znao

MRN

Peki, samo mala ispravka, u delu gde se pozivaš na moj karavan. Nije bio 307 SW, već 308 SW mk1. Isti je Wb bio (2.708 mm), samo sitna razlika dužine (jer je 308 SW bio dug 450 cm) i nešto veća zapremina gepeka. Ali, i 307 SW i 308 SW mk1 su bili nešto, što kasniji 308 SW mk2 i ovaj mk3 nisu. Ne samo zbog opcionog trećeg reda sedišta kod 308 SW mk1, već i zbog samog ogromnog Headroom-a koji je 308 SW m1 nudio (kao i 307SW), a koji je bio posledica veće visine vozila. 308 SW mk1… Pročitaj više »

BB

Nešto mi se čini da ću Berlinga voziti tok me strune 🤣😂🤣
Toliko dobro mi legao da se plašim uzeti neki drugi auto…

s mile

Peki, odličan te(k)st, zadovoljstvo ga je čitati.
Kao ljubitelj karavanske forme, meni se po defaultu sviđa.
E sad, to što je s generacijama izgubio praktičnost 307SW….to su načini da se porodični karavan manje svidi porodicama od SUVa. Industrija gura na tu stranu, i to ti je..

M M

Kako lepo zvuči, nema hibrid, nema 3 klipa, nije benzinac, nije visoko ko koza, liči na automobil……
Što bi rekao čovek ko nekada u vreme blagostanja EU

s mile

još da cena počinje od 18k eur…

BB

I opet mu džaba kad su ga spiz*ili sa prostorom 😜

MRN

Ma, „u doba savremenosti“, ta ponuda prostora ti je bitna koliko i izbor ove ili one mirisne jelkice. Ko normalan još to gleda.

BB

Ja nekim čudnim pogledom na tekst pročitah „izbor ove ili one miss“ pa se sjetih „miss“ Holandije… Izgleda da ima ta ANALogija sa i sa „izborom MISStera“ 😂🤣