1. Home
  2. Testovi
  3. Ford S-Max 2.0 EcoBlue/180 4WD PowerShift Titanium – Poslednji dinosaurus
Ford S-Max 2.0 EcoBlue/180 4WD PowerShift Titanium – Poslednji dinosaurus
32

Ford S-Max 2.0 EcoBlue/180 4WD PowerShift Titanium – Poslednji dinosaurus

6.34K
32
Podelite sa prijateljima:

Iako su SUV modeli u trendu, za prevoz višečlane familije ništa bolje od jednog velikog i temperamentnog vana, kakav je recimo aktuelni Ford S-Max.

Veliki vanovi pravi su auto-dinosaurusi, vrsta u izumiranju! Ko ne veruje neka pogleda podatke, koji kažu da je njihova prodaja na Starom kontinentu u poslednjih 15 godina deset puta manja! Nekadašnji kupci okrenuli su se krosoverima, zbog čega su vanovi prinuđeni da evoluiraju ili nestanu. Najbolji primer mutacije svakako je Renault Espace 5, koji se transformisao u nesvakidašnji „krosovan“, smatrajući da će kao takav spojiti dva sveta i privući znatno više interesovanja (nažalost nije).

Jedan od glavnih rivala – Renault Espace

Što se tiče prve generacije Ford S-Max, recimo da je još pre 14 godina uneo neophodnu svežinu u segment, ponudivši dinamične forme i još dinamičnije ponašanje na putu, do tada neviđene kod „XL“ vanova. Prvi je ujedno dokazao da je posve izvodljivo ugostiti do 7 osoba i ujedno zadržati temperament jedne limuzine. Kvaliteti koji nisu ostali nezapaženi, samo u Evropi prodalo se oko 400.000 jedinica (2007. godine prva generacija proglašena je automobilom godine u Evropi), što je ogromna cifra za ovaj segment.

Ford S-Max prve generacije

Veovatno je iz tog razloga trebalo čekati punih 8 godina na naslednika, koji je posve logično zadržao prepoznatljive forme prethodnika. Predstavljen je na Salonu automobila u Parizu 2014. godine, no s prozvodnjom se počelo tek godinu dana kasnije, krajem 2015. godine. Uz praktično iste spoljašnje dimenzije i međuosovinsko rastojanje, iz profila se lako može zameniti sa bivšim. I zadnji deo je sličan, s tim da sada svetlosna grupa finija i spojena aluminijumskom lajsnom, što uz duplu izduvnu granu vizuelno olakšava masivnu stražnjicu. Sličnost s bivšim ne treba uzeti kao manu, nizak i „zašiljen“, S-Max pre podseća na jedan veliki karavan nego li na nezgrapni monospace, kako ih nazivaju u Francuskoj.

Jedino je prednji deo poprimio novi vizuelni identitet proizvođača, sada manje agresivan. Naime, gril u stilu Aston Martina deluje elegantno, no raniji je bio orginilaniji, prepoznatljivi, dok se novajlija opet može zameniti sa nekim drugim modelom kuće, recimo C-Maxom. Treba reči da je nedavno tek lako retuširan, do te mere da su razlike praktično nevidljive. Bilo kako bilo, S-Max je i dalje velika i retka zverka, sposobna ravnopravno se suprostaviti svim postojećim krosoverima, ukoliko ne i limuzinama, jer je direktnih konkurenata sve manje.

U tu svrhu predviđen je čak i integralni pogon, kao i brojni agregati, snage do 240 ks. Štaviše, Ford je kao i u slučaju Mondea predvideo i luksuznu verziju nazvanu Vignale, mada je voženi Titanium krcat vrhunskom opremom i najsavremenijom tehnologijom (ruku na srce uz dosta opcija), da mi zaista nije jasno šta još može pružiti?

Bez greške

Sa 4,8 metara dužine S-Max sigurno nije predodređen za centar grada, za uzvrat, toliki gabarit obezbeđuje putnicima zavidan unutrašnji prostor. Krenimo od drugog reda sedišta, gde ga ima čak i previše! Bez obzira na korpulenciju putnika, kada su sedišta, smeštena na klizačima, odgurnuta maksimalno unazad, nema šanse da se kolenima dotaknu prednja. Iako nema visinu bratskog Galaxy, ne nedostaje ni prostora za glave, zahvaljujući nisko postavljenim sedištima. U poređenju sa Renault Espace ima ga za par santimetara više, ali su sedišta kod Forda tvrđa i ne toliko dobro oblikovana. Naprotiv, široka su i s podesivim naslonima, taman po meri odraslih osoba, za razliku od pomoćnih u trećem redu.

Pre nego li se pozabavimo njima, recimo da su putnicima na raspolaganju avionski stočići i ventilacija na plafonu, sa komandama između prednjih sedišta. Odmah pored su i priključci za 12V i 220/230 V, dok su na bočnim staklima integrisani zastori za sunce. Voženi  je posedovao i veliki panoramik stakleni krov (ne otvara se), smešten prilično unazad, zbog čega od njega nemaju veće koristi vozač i suvozač. Što se tiče spomenutih pomoćnih sedišta, već kao po običaju uredno su složena u prtljažniku, što ga ne sprečava da ima odličnih 700 litara zapremine. Kada su izvučena, omogućuju smeštaj osoba do nekih 1,7 m, i kao takva prevashodno su namenjena deci. Pristup je jednostavan, no kako bi vožnja bila koliko toliko prihvatljiva, neophodno je da putnici u drugom redu pomere sedišta ka napred.

U konfiguraciji sa sedam mesta, u prtljažniku ostaje 285 litara, dovoljno za par manjih putnih torbi ili „cegera“ sa hranom i pićem za izlet u prirodu mnogobrojne familije. U svakom slučaju modularnost zaslužuje samo reči hvale. Želi li se recimo transportovati poveći frižider, električnim komandama na levom boku obaraju se sva sedišta, ne bi li se dobila potpuno ravna površina od preko 2 kubna metra.

Pažnju nam je privuklo jedno veliko ogruglo dugme, za koje smo utvrdili da električnim putem uvlači/izvlači kuku za vuču! Super, kao i sistem za otvaranje vrata od prtljažnika. Ukoliko su vam pune ruke, dovoljno je proći stopalom ispred branika, kako bi se automatski otvorila. Nažalost, sistem je ponekad kapriciozan, funcioniše kako mu se „ćefne“…

U tom slučaju, morate se poslužiti komandom na daljincu ili tasterom na komandnoj tabli. Tako najzad dođosmo i do nje, gde i dalje pronalazimo šumu dugmića. Srećom, manje nego li ranije, koja je ličila na lice pubertetlije prekriveno bubuljicama. Sada su pre svega skoncentrisani na upravljaču, a sve zbog nebrojenih sigurnosnih sistema koje poseduje. Adaptiranje, ukoliko ne i tehničko uputstvo, neophodno je čak i za vozača koji se često sreće sa tehnološki sofisticiranim vozilima. U tom smislu je i instrumenta tabla u TFT tehnologiji, sa numeričkim instrumentima koji uspešno imitiraju analogne (serijska oprema za Titanium).

Bogatstvo raznih sistema nameće ulazak u memoriju, što nije evidentno u vožnji, posebno ukoliko ste se nepripremljeni smestili za upravljač. Čak se i ovaj podešava elektičnom komandom, sa leve strane stuba. U našem slučaju prednja sedišta su bila motorizovana, sa tri memorije za različite vozače. Podrazumeva se da postoji i centralni ekran od 8″, osetljiv na dodir. Nažalost, deo centralne konzole u kojoj je smešten urađen je od krute i glatke plastike, koja prosečnim kvalitetom odskače od mekane s leve i desne strane.

Po pitanju dizajna ništa posebno uzbudljivo. Iako je u poređenju sa bivšim evidentan progres na polju kvaliteta i završne obrade, nalazim da je prethodna bila orginalnija. Podsećanja radi, ranije su sentralnom armaturom dominirala tri izduva za vazduh, plus nekoliko atraktivnih detalja kao što je „avionska“ ručna kočnica, sada zamenjena električnom.

Naprotiv, praktični aspekt je superiorniji, što znači da se gomila svakodnevnih sitnica može prirodno odložiti. Na centralnom grebenu su dva duboka držača za čaše, i još dublji boks, koji ujedno služi kao naslon za laktove. Ne jedna, nego dve velike flaše sa vodom staju u njega. Pored ručice za menjač je još jedan sa poklopcem, predviđen za veliki Iphone (integrisani priključci za punjač). Spomenimo i „podzemno sklonište“, ispod grebena, kao i velike pregrade na vratima i fioke ispod sedišta, što dokazuje da primarna funkcija nije zapostavljena, uprkos snažnom akcentu na voznu dinamiku.

Za primer u segmentu

Kao što smo rekli, S-max u startu poseduje široku gamu agregata, što samo potvrđuje ambicije koje je Ford imao u ovom segmentu. I ukoliko sam nakon seksi spoljašnjosti i perverznog pipkanja unutrašnjosti pomislio kako je najlepše prošlo, odmah po polasku uverio sam se da grešim.

OK, ispod haube je dizel, u to nema sumnje, ali kakav!? Kultivisan i diskretan, pa još pun k’o oko! Ubeđen da sam za upravljačem slabijeg 2.0 TDCi od 150 ks, kao što mi je prethodno najavljeno, bivam prijatno iznenađen odličnim odzivom na gas i raspoloživom snagom. No, nakon par sati vožnje, jedan od displeja na komandnoj tabli počeo je da mi „priča“ o inteligentnom 4WD, što na pojedinim tržištima podrazumeva verziju od 180 ks (od početka godine pojačan na 190 ks, uz neizmenjen obrtni momenat).

Nakon provere u press voznom parku Forda, potvrđuju mi da se ipak radi o integralnom pogonu i snažnijem agregatu, tim bolje ukoliko se zna je 4WD teži za nekih 70 kg. Uz to, u sprezi sa automatskim menjačem PowerShift ova velika beba lako dostiže s vozačem i gorivom dve tone! E da, ista priča kao i s Mondeom, zbog čega su u Fordu, a sve u želji da privuku još zahtevnije kupce, ponudili i snažniji 2.0 TDCI BiTurbo od 210 ks (od nedavno isto tako pojačan na 240 ks), kao i dvolitarski benzinac od 240 ks (ne i na našem tržištu). Kad smo već kod raspoloživih agregata, za one sa plićim džepom i bez većih ambicija, u ponudi su još uvek 1.5 EcoBoost/160 i 2.0 TDCi od 120 ks. Ne zadugo, od sledeće godine oba će biti ukinuta.

No, vratimo se voženom bloku, kao stvorenom za naš „smaks“, posebno kada je uparen sa automatskim menjačem. S čitavih 400 Nm spreman je na sva iskušenja, nažalost uz povišenu potrošnju od 8 – 8,5 litara u proseku. Za uzvrat na putu se ponaša suvereno, pa čak i kada ovaj počne ozbiljno da krivuda. Naš je posedovao aktivno ogibljenje (+ 2.000 evra), tako da je po želji moguće dati akcenat na udobnosti, odnosno voznoj dinamici.

Reči da mu pogon na sva četiri točka pomaže kada su vremenski uslovi nepovoljni, verovatno nije neophodno naglasiti. Druga strana medalje su nešto lošije performanse, kao i povišena potrošnja i količina izduvnih gasova. Komplimente zaslužuje i automatski menjač, dupla spojnica obezbeđuje neophodnu brzinu, bez imalo cimanja, čak i u modu Sport. Dovoljno je inteligentan, tako da su ručice pored upravljača gotovo nepotrebne! Reda radi, malo smo se igrali Formule 1, no osim u specifičnim uslovima, kao što je veliki spust ili uspon, nema potrebe zamarati se njima. Tek da se zna, i ovaj menjač pripada prošlosti, od nedavno zamenjen je novim sa 8 prenosnih odnosa.

Bez obzira na režim rada, niske ili visoke obrtaje, agregat ostaje primerno diskretan, nako što je postigao radnu temperaturu. Izolaciji kabinskog prostora evidentno je posvećena dužna pažnja. Sve u svemu, S-Max je odlična familijarna mašina za duga putovanja, opremljena svom mogućom sofisticiranom opremom. Nećemo je detaljno navoditi, iz prostog razloga što bi to zahtevalo par kucanih strana teksta, ukoliko ste zinteresovani detalje možete pronaći na sajtu proizvođača.

VW Sharan kao ozbiljan rival

Spomenimo ipak nekoliko nesvakidašnjih elemenata, kao što je kamera napred (pozadi se podrazumeva), inteligentan tempomat (održava željenu distancu s vozilom ispred, tj. samostalno koči i ubrzava), kao i izuzetno efikasan sistem koji održava vozilo u svojoj traci, zatim Active City Stop, treće generacije (samostalno koči u slučaju opasnosti) i My Key (programirani ključ kako bi se ograničile pojedine funkcije ukoliko se vozilo pozajmi mlađim vozačima).

Inače, u Srbiji su u ponudi samo dva završna nivoa Trend i Titanium, dok početna cena iznosi nekih 25.000 evra(1.5 GTDi EcoBoost 160 ks). Voženi je na našem tržištu najskuplji, za njega vam je potrebno 35.320 evra, pod uslovom da je još uvek u ponudi i da važe akcijske cene. Ozbiljna suma za ozbiljan „big-van“, no u poređenju sa retkim konkurentima, tipa Renault Espace, S-Max je i dalje ubedljivo jeftiniji. Uostalom ni nemate previše izbora, pored Espace navedimo jos dva „metuzalema“ (10 godina postojanja), izvesni VW Sharan i  klonirani Seat Alhambra. Kako trenutno stoje stvari, teško da će bilo ko od njih dobiti naslednika, zainteresovanim kupcima ne ostaje mnogo vremena…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Ford S-Max 2.0 EcoBlue/180 4WD Powershift

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Minivan
Vrata/Sedišta: 5/7
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.900 x 1.950 x 1.660 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.850 mm
Zapremina prtljažnika: 285/700/2.020 lit
Masa praznog vozila: 1.857 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel s promenjivom geometrijom
Radna zapremina: 1.997 cm³
Snaga: 180 ks (190 ks od 2020. god) pri 3.500 o/min
Maks. obrtni moment: 400 Nm između 2.000 i 2.500 o/min

Pogon

Tip: Integralni 4WD
Menjač: Automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/50 R18 ( na voženom 245/45 R19)

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,4 s
Maks. brzina: 206 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 70 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,7/8,2 l/100 km
Emisija CO2: 149 g/km

Cena

Cena testiranog u Srbiji od 25.250 evra 

Dobre strane:

Vozna dinamika, agregat po meri, integralni pogon, prostor na zadnjoj klupi, zapremina prtljažnika

Loše strane:

Dva dopunska sedišta samo za decu, težina, potrošnja, kvalitet pojedine plastike, previše dugmića
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,25
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,75
Kabina: 8
Komfor
Napred: 7,5 Ukupno 7,5
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,25
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,5
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 7,5
Ocena: 7,583

(6335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

32 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron
Peki

Dragi moj Moron ni u Francuskoj nije bolja situacija… Kao sto napisah „smazali“ ih veliki SUV, odnosno kvazi vanovi tipa Citreoen Berlingo , pojedini su isto tako s sedam sedista ali znatno jeftiniji ukoliko ne i prekticniji. Koliko god da veliki vanovi deluju privlacno i atraktivno (pre par dana razgledao sam osvezen Renault Espcase, potseca na svemirski brod), prodaja je uzasno losa. Sumnjam da ce i on i S-Max dobiti naslednika… Eto zato prilike da neko kupi taj „tvoj“ S-Max za male pare… 🙂

moron

Peki, meni su u tom istom salonu Forda pre godinu dana za karavanski fokus TDCI 120 tražili samo 500 evra manje. Istina, taj „moj“ fokus je bio bolje opremljen, ali, opet, Smaks je za njega „avion“.
I tada je on (Smaks) bio u salonu, ali, značajno veće cene. Ovih 27k je sada smešno za toliko vozilo i takvog motora.

moron

Peki, gde si i uspeo da nadješ cenovnik za Smaks za Srbiju? Ja ne uspevam sada da ga nadjem. A i da ga nadjem, mislim da na srpskom sajtu Forda obično stoji neki nevažeći cenovnik, koji se odnosi na ponude od pre 6-12 meseci (nešto što i ne možeš da poručiš u željenoj konfiguraciji). Gledam cenovnik sa SLO i u neverici sam. TDCI 190 AT (i to FWD) ima „akcijske cene“ u rasponu 36.320 do „kožnih“ 44.570. Ova kuka za vuču koja te oduševila ( „Električno poklopna vlečna kljuka“ ) košta „skromnih“ 1.580 ( plus plaćanje za „Predpriprava za vlečno… Pročitaj više »

Don

Ti izgleda zaboravio da nas Fadil ima intimnu vezu sa Fordom Srbija?🤭🤭🤭

moron

Da, sad se setih. Ima li su onu epizodu oko mase vozila. A što bi ti lepo primetio, ovaj bucmasti Smaks lakši nego i najmanji EV. Smešno.

Peki

Ne pitaj me gde nadoh cenovnik, i ja sam se namucio k’o siroce! Verovatno si u pravu, cenovnik je mator i ko zna da li jos uvek vazi i imaju li „smaks“ kod nas u ponudi? Verujem da za njim ima interesa jedino ukoliko se radi o zaostalim primercima kao sto si nam pokazao, hocu reci od pre 1-2 godine, pa se sada rasprodaju. Ili jos bolje kao mlad polovnjak na nekom od austriskih ili nemackih placeva automobila, kada prode ovo s*anjes s Covidom-19…

moron

Peki, ma bio je cenovnik Smaksa i na Ford.rs, gledao sam ga često, ali, siguran sam da je bio „baš bajat“ ( ona oznaka, gore desno u cenovniku, je na to ukazivala).
Ali, pošto su srpskom uvozniku i salonski primerci Smaksa dosta bajati, taj cenovnik je bio potpuno primeren 🙂

moron

Odličan test.
Odlično vozilo, koje je vreme, na žalost, pregazilo.
A slažem se sa Pekijem da je nos prve generacije bio lepši. Posebno u FL izdanju.
U neko drugo vreme, ovo bi mi vozilo „leglo k’o budali šamar“, kako to slikovito zna reći jedan moj prijatelj.

Balkanboj

Konačno jedan pravi automobil, t.j. van na testu. Ima i motor.

Pre nekih 7 godina mi je bio u najužem izboru za porodični autobus, mnogo lepši i skladniji od Galaksija. Obilje prostora, odličan motor i jako dobar na putu, tačno kako treba (a imali su i motor od Focusa ST, 2.5. 5 cilindara, turbo benzin).

S-Max, za tate kojima nedostaje sportski automobil a imaju veliku porodicu.

Don

Bravo!

J4ZZ3R

„Ima i motor.“ Podseti me na Dzeremija Klarksona, kad je testirao 306 “ And now about engine… (otvara poklopac motora)… Yes it has one!!! 🙂

Balkanboj

Jbt, tek sad vidim da si napisao 306, a ja čitao 308, i u glavi vrtim sliku Ferrarija 308 i razmišljam: – što bi Klarskon gledao ima li Ferrari motor ispod haube…
Moraću kod očnog čim pre…

Rikošet

Onaj ko ga ima kune ga u zvijezde. Kod nas većina naravno ima prethodnika, a ovog nisam još ni vidio uživo. Koncept je prevaziđen i nema tu šta više dodati MPV za sada ide u penziju, a SUV i kontejneri na točkovima ala Kangoo ga mjenjaju… Šta mi smeta kod S-Maxa. Pa enterijer je 100% isti kao u Edga, što će reći da mu je centralni dio instrument table okovan plastikom, koja je baš plastična. Nisu se nimalo potrudili da naprave neku površinsku teksturu, ne znam nešto zbog čega mi ne bi izgledala ovako plastično i amerikanizirano. Kvalitet rezolucije na… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Don

4.9m valjda…ali kad je dildo u pitanju,4.3m je , pazi sad – gradski auto! Ogroman van, sa 4×4 i velikim dizel motorom (i fordovom greškom u konstrukciji , znamo da je i Mondeo težak ko Tuc kao da ga je Opel pravio) teži dvije tone, a sličan dildo prebaci 2.5 tone al koga boli (stilska figura), važno je da dildo , pa i cijena dildaca (sličnih gabarita ) lako prelazi 50keka, ali koga boli (stilska figura ), jer znamo svi da je 35k za full opremljen 190ks jaki dizelas- pun (stilska figura) para i užasno skupo, a 50 je mala… Pročitaj više »

Peki

Vec kao po (dobrom) obicaju debelo preterujes, tu i tamo izvrnes cinjenice, dosta poluistina, proizvoljnih ocena i slicno, ali upravo to ti daje taj (neodoljivi) sarm 😂

J4ZZ3R

Naš čovek Alfa Romeo 🙂 samo nek je živ i zdrav 🙂

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
moron

Sve je ovako kako kažeš Done, manje više. To je svakako suština.

Don

Ispred staračkog doma gledam neku trebu, sjela u s Max i kreće…ali avaj, gepek joj otvoren , vjerovatno je bila nekom u posjeti,. A možda odvozi nešto (ide prema meni pa ne vidim zašto je gepek otvoren), kontam uvalila ono drvce, ali ko stari komunista nisam ni skontao da im je taj izmišljeni praznik kojeg slave na Mitrin dan već prošao, prolazi kraj mene, ja buljim u nju ne bi li joj vidio zadnjicu kako bih skontao zašto je gepek otvoren, ona u mene ko tele u šarena vrata…i prodje…a gepek otvoren i jedna torbica u njemu…e , je*m ti… Pročitaj više »

J4ZZ3R

U Frankfurtu 2013. sam bio oduševljen sa S Max prototipom, dizajn je bio bas hrabar i mackast, ali Ford uvek sjebe enterijer i ublazi koncept tj razvodni ga, mada definitivno najljepši auto u klasi, a kažu da se najbolje i vozi. Mada ne znam da li bih bas kupio ovoliki automobil

Balkanboj

U njemu možeš da voziš bicikle bez da ih sklapaš ili skidaš prednji točak da se ugura nekako…

J4ZZ3R

U Jazz lagano staje bicikl bez skidanja točka, u Civic teže, ali staje. Ali mislim da u Smax može ceo zamrzivac. Sad ce Don zameriti što to Peki nije testirao.

BTW odlicne slike Peki, nigde gužve oko Ajfela, idealno za posetiti autora iz Fra

Don

A neću, odavno jedem ko vrabac, pa me zamrzivači ne interesuju, inače bih, znaš mene:-) a već znam odgovor, kičma!

moron

Peki, nego, reci nam, gledam ove slike i pitam se, kad si se ti ovako prolepšao ?
😊😊😊

Peki

Mislis na slike na sedistima pozadi? Prolepsah se od kako ti se pogorsao vid 🤣🤣🤣

J4ZZ3R

Nemoj da mu vredjas vid, njemu vid NE MOŽE da se pogorša 🙂

Stari Dejan

To bre Peki! Jedva dočekah test nečega što nije francuski proizvod!
S-max je ekstra dobra ideja sprovedena u delo. Vozio sam onaj prethodni model i bio sam prijatno iznenađen ponašanjem u vožnji. Nije bilo škakljivih situacija ali obzirom na visinu siguran sam da ne bi bilo zabavno. Mene kod vozila upravo visina najviše „plaši“. Što višlje, to više „lelujanja“.
Nego mene najviše zanima menjač. Peki kažeš da se odlično ponaša u vožnji? To neka besna DSG verzija?

Don

Pa imali su problema sa mjenjačem, ne znam kad je to riješeno i koliko se testirani razlikuje od problematičnog.
Dobro se vozi po pravcu🤭za ostalo, moraš u stelvija.🤭👍 Nego, upratih u komentarima koliko nas dijeli oduševljenje nečim što: nije francusko, 2.ima konačno (dobar) motor.🤗🤗

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Stari Dejan

Znam da se one prve generacije PowerShift menjača pamte po očajnom kvalitetu i brdu problema. Ako se sećam dobro u SAD su potrošači pokrenuli tužbu protiv Forda zbog njih. A inače popularno se nazivaju još i PowerShit

Don

To se u Forda ugrađivalo do “juce”…samo ne znam kad je to prestalo, prošle godine?

moron

Mislim da su pre oko dve godine prešli sa AT6 na AT8, tako da AT8 svakako ne pripada onoj ranijoj problematičnoj generaciji.

Stari Dejan

Odlično, znači da je sad i sve što je bilo problematično i sa te strane pogona rešeno, tako da po meni trenutno ne postoji bolji „allrounder“ od S-maxa.