1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ovo je Chevrolet Corvette Z06
Ovo je Chevrolet Corvette Z06
1

Ovo je Chevrolet Corvette Z06

423
1
Podelite sa prijateljima:

Prošle su skoro dve godine od kada je Chevrolet debitovao sa osmom generacijom modela Corvette. Centralno postavljen agregat sa 495 konjskih snaga se pokazao velikim uspehom od prvog dana, i većina automobilskih eksperta će se složiti da je čak i bazni model sada impresivniji od specijalnih verzija iz prošlosti. Ali smo odmah znali da se američki proizvođač vozila neće zaustaviti na tome, već su planirane razne konfiguracije visokih performansi, od čega će najimpresivnija biti ona koja nosi značku Zora i pružaće kombinaciju benzinskog i električnog agregata za preko hiljadu konjskih snaga.

Dok Zora ne stigne u izložbeno-prodajne salone, moraćemo da se zadovoljimo i sa modifikacijom Z06. I nije teško zaključiti zašto se Corvette smatra svetskim standardom među pristupačnim superautomobilima. Ne, nema tehnologiju kao Porsche ili Ferrari, pa ni završnu izgradu kao Lamborghini, ali ono šta i dalje pruža bez greške je mnogo snage i grmljavine za tek delić cene koju će vam konkurencija naplatiti.

Koliko je to snage? Nova generacija motora LT6 zapremine 5,5 litara razvija impresivnih 670 „konja“ i maksimalnih 623 Nm obrtnog momenta i to na čak 8.400 „obrtaja“. I ne, brojka nije ostvarena preko turbo punjača ili kompresora već je reč o atmosferskom motoru razvijenom uz obilnu upotrebu aluminijuma.

Ovaj motor je inače zasnovan na onom trkačkom iste zapremine koji već više od jedne decenije koristi tim Pratt & Miller. Tim je osvojio gotovo svaku titulu u takmičenju u kom je učestvovao, uključujući i nekoliko pobeda u svojoj klasi na trci 24 sata LeMansa.

Chevrolet nam je najavio i da će ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajati samo 2,6 sekundi. Maksimalna brzina je nepoznata u vreme pisanja ove priče, ali će sigurno biti viša od 300 km/h. Nažalost, nećemo da vidimo manuelni menjač, već samo osmostepeni automatski s dvostrukom spojnicom.


Naravno, znamo i da su ostale kategorije, odnosno segmenti vozila modifikovani. Šasija, ogibljenje, keramičke kočnice i šta sve već ne, s ciljem da se dobiju najbolje moguće karakteristike. Ali nas Chevrolet uverava da su izmene izvršene, takođe tamo gde ih možda i ne vidimo na prvi pogled.

Recimo felne (20-inčne napred, 21-inčne pozadi) su razvijene od laganih materijala čime je ušteđeno oko dvadesetak kilograma na masi. Sa opcionim paketom Z07 Performance, koji između ostalog dodaje i pneumatike Michelin Pilot Sport Cup 2 R ZP, ukupna težina iznosi 1.560 kilograma.

Čak i one minimalne dizajnerske izmene imaju svoju svrhu, pa tu možemo navesti poveći spojler zarad boljeg ponašanja u krivinama, a tu su i novi branici za poboljšanu aerodinamiku. Za one kojima spojler deluje kao preterivanje, Chevrolet će takođe ponuditi i verziju bez njega.

Možda na prvi pogled ne izgleda tako, ali Z06 je za 9,1 centimetara širi nego standardna verzija modela Corvette. To je ostvareno zahvaljujući širim krilima da bi se prekrili masivni pneumatici. Spomenućemo da se enterijer nije izmenio u većoj meri s izuzetkom nekoliko novih boja i dodavanja hromiranih detalja.


Serijska proizvodnja će startovati narednog leta dok će prvi primerci stići u izložbeno-prodajne salone nedugo kasnije po ceni od oko 90 hiljada američkih dolara. Napominje se da će proizvodnja biti izuzetno strogo ograničena, pošto se svaki motor indeskiran oznakom LT6 ručno sklapa, pa u današnja vremena kada se firme suočavaju sa nedostatkom materijala i radnika, tako nešto može da bude najveći problem.

AutoRepublika

(423)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

…i zatim Rajkovic objavi vest o novom PSA 3-cilindrasu od 1200 kubika za 2023. godinu.
Steta sto su ekolozi i poreznici ubili prave automobile…barem u Evropi.