1. Home
  2. Vesti
  3. Salon još poseduje 16 primeraka Dodgea Challengera SRT-a Demona
Salon još poseduje 16 primeraka Dodgea Challengera SRT-a Demona

Salon još poseduje 16 primeraka Dodgea Challengera SRT-a Demona

1.00K
0
Podelite sa prijateljima:

Dodge je tokom 2018. godine šokirao automobilski svet i predstavio model za koji se verovalo da je (da izvinite) „puvanje“ čak i za američke standarde. Po uzoru na verziju visokih performansi nazvanu Hellcat je ugrađen još veći kompresor i snižena masa za 97 kilograma. Novi model je dobio ime Demon po ugledu na verziju za amaterski auto-moto sport iz šezdesetih godina prošlog veka, a razvijao je čak 840 „konja“ i maksimalnih 1.044 Nm obrtnog momenta iz 6,2 litre zapremine.

Koliko je Demon bio brz? Pa ubrzavao je iz mirovanja do 100 km/h za samo 2,1 sekundu i prelazio četvrtinu milje (402 metra) za samo 9,6 sekundi, što je svetski rekord za serijske automobile koji stoji na snazi do današnjeg dana.

Dodge je proizveo 3.300 jedinica (tri hiljade za Ameriku i još trista za Kanadu) po ceni od 84.995 dolara. Verovalo se da je svaki od njih odavno rasprodat, pošto je pre tri godine bila poduža lista čekanja, ali na sajtu jednog izložbeno-prodajnog salona u američkoj saveznoj državi Kaliforniji je nedavno pronađeno čak 16 novih jedinica.

Kako prenose mnogobrojni mediji, salon nazvan Huntington Beach Chrysler Dodge Jeep Ram će vam prodati svakog od njih za sumu od 200 hiljada najmanjih zelenih novčanica.

Pritom je potrebno reći da nije reč o korišćenim primercima već o novim Demonima koji praktično nikada nisu videli javne puteve. Ne znamo zašto se salonu trebalo čak tri godine da ih proda, ali nam je definitivno drago da će završiti u privatnim rukama i da će neko imati priliku da uživa u njima.

Dok je tražena cena definitivno astronomska u poređenju s onom koliko je Demon vredeo kao nov, ona zapravo i nije nerazumna. Naime, tokom 2021. godine, na aukcijama je jedanaest primeraka promenilo vlasnike po prosečnoj ceni od 138.654 dolara, a pri tom su svi bili korišćeni primerci.

Najskuplji od njih je koštao 167.200 „zelembača“, a ako pogledamo rast cena od 22% na godišnjem nivou, možemo da zaključimo da je samo pitanje dana kada će i polovnjaci koštati više od 200 hiljada dolara. U ovom slučaju kupac takođe dobija i izbor od čak dvanaest različitih boja među spomenutih šesnaest jedinica, uključujući i kombinaciju celog vozila u jednoj boji ili samo specijalne haube.

 

Ovo je takođe jedna od retkih prilika da atstronomski američki benzinac završi u vašoj garaži pošto je reč o kategoriji koja je proslavila industriju „preko bare“. Jer, ukoliko niste čuli, Dodge je najavio da će svi njegovi modeli visokih performansi u budućnosti biti na struju…

AutoRepublika

(1002)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments