1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Porsche za dame (eh šala)
AR pijaca klasika: Porsche za dame (eh šala)

AR pijaca klasika: Porsche za dame (eh šala)

327
10
Podelite sa prijateljima:

Još od one epizode serije „Dva i po muškarca“ kada Alan kupuje Porsche Boxster, a Čarli ga često zeza da poseduje „ženski Porsche“ (vidi insert iz serije na dnu teksta), ovaj model nemačkog proizvođača vozila je stekao reputaciju da nije „pravi Porsche“ (ma šta god to značilo). Takav imidž je sasvim neopravdan iz nekoliko razloga. Da, Boxster nije mogao da parira velikoj 911-ici po performansama, ali je opet imao karakteristike kojima bi pozavidela većina sportskih četvorotočkaša na svetu.

Rad na njemu je započeo još krajem osamdesetih godina prošlog veka kada je Porsche očajnički pokušavao da pronađe dobitnu formulu sa bilo kojim drugim modelom u odnosu na 911. Na kraju je odluka pala na promociju filozofije: „pa što jednostavno ne napravimo manji 911 sličnog stila i jednako dobrih voznih karakteristika“.

Krajnji rezultat je bio u vidu modela nazvanog Boxster, i ostvario je veliki komercijalni uspeh širom sveta, a u proizvodnji je do današnjeg dana zajedno sa kupe blizancem pod imenom Cayman.

Za našu priču je najbitnija ona prva generacija. Mogli smo je videti u izložbeno-prodajnim salonima od 1996. do 2004. godine pod kodnom oznakom 986 i biće to prvi novi roudster za nemačkog giganta još od ranih sedamdesetih godina i modela 914.

Kao što smo spomenuli, Boxster je imao fantastične vozne karakteristike zahvaljujući centralno postavljenom motoru, masi od 1.250 kilograma, preciznim menjačima i na kraju fantastičnim (u svoje vreme) motorima sa šest cilindara.

Najmoćnije izdanje Boxstera je bilo ono sa 3,2-litarskim motorom i 254 konjske snage, što mu je omogućavalo maksimalnu brzinu od 264 km/h. Taj motor će biti dostupan tek nakon 2003. godine, a u samom početku većina kupaca se odlučivala za 2,5-litarski ili 2,7-litarski benzinac.

Primerak iz ove priče poseduje ovaj manji sa 201 konjskom snagom. Performanse su i dalje bile impresivne, sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 6,9 sekundi i maksimalnom brzinom od 240 km/h. Naravno, kao i svaki drugi model sa značkom Porschea, ni Boxster nije mogao da bude jeftin. U baznom izdanju je koštao 41 hiljadu američkih dolara, ili 76.300 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Vozilo sa priloženih fotografija je iz 1998. godine i nalazi se u gradu Solt Lejk Siti unutar američke savezne države Jute. Prešao je oko 130 hiljada kilometara i poseduje spomenuti 2,5-litarski benzinac i petostepeni manuelni menjač.

Da bi se opravdala tako velika cena, ovaj roudster je imao dosta standardne opreme kao što su 17-inčne felne, kožna sedišta i kožom prekrivena kontrolna tabla, audio sistem sa šest zvučnika, automatsku klimu i još mnogo toga. Vlasnik navodi da jedini deo koji nije u funkcionalnom stanju, jeste krov. Kaže da ga je potrebno spustiti i podignuti ručno. S izuzetkom toga, ovaj roudster je spreman za vožnju tokom sunčanog leta.


Boxster je bio relativno popularan kao nov, i samim tim je prodato dosta primeraka, a to ga danas čini veoma pristupačnim klasikom. U ovom slučaju, posle 31 ponude najviša je iznosila tek 9.500 američkih dolara…

Pogledajte i ovaj video, gde je Čarli objašnjava Alanu zašto je „Porša“ ženski auto.

Zoran Tomasović

(327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Očekivao bih da najpovoljnija ponuda ipak bude viša od tih 9.000 dolara.
Ipak je to Porsche. Pa, makar i taj „ženski“.

Milan Grozdanović

Zakačili smo i YT insert iz serije gde objašnjava Čarli zašto je boxster ženski auto

moron

Sad pogledah i baš se ismejah, kao u neka stara vremena 😊

Poznavalac

Izuzetan auto, pogotovo sa jačim motorima, i dimenzijama koje su idealne za pravi sportski auto, barem za evropske puteve. Poslednji trenutak za kupovinu jer je cena već počela da raste. Nažalost, takođe izuzetna cena održavanja, delom zbog nepristupačnosti motora, delom zbog unikatnosti delova.

Bungi

Kad budem radio zastavu 750 na struju pokušaću da primijenim koncept središnje postavljenog motora.Na mjesto mjenjača el. motor a na njega diferencijal od Pande 4×4 sa skraćenim poluosovinama.

BB

A možeš i središnje postavljene baterije 😉.

Jeli ga radiš da bude nabrijana verzija ili lagano krtareća po gradu?

Bungi

Baterije će ići ispod zadnjih i prednjih sjedišta.To naravno zahtijeva značajnu prepravku i ojačanje poda.Prednja sjedišta će imati odsječene nosače i biće kao sjedalice na tribinama, direktno postavljena na sanduk sa baterijama.Baterijski moduli će se postavljati odozdo i biće zaštićeni aluminijumskim panelima ne tanjim od 5mm.To neće biti obični fićo sa baterijama ispod haube, sa klasičnim mjenjačem i motorom od viljuškara nakačenim na njega, viđen mali milion puta.Pogonski el. motor neće biti jači od 25 -30 KS jer za to nema potrebe.Cilj je da autonomija i baterije budu što veće.Njihov smještaj u podu obezbijediće najoptimalnije težište i upravljivost.P.S. Fićo će… Pročitaj više »

Njegova Visost

Kako mi gadi ova marka da jebtoncudo jedno. Imaju modele a svi diraju već sto godina jedan te isti dizajn . Prvaci babuški….a niko da im kaže da su ostarjeli….dosadni za popizdit

BB

Mitološko biće Švabo…

Velja

Klarkson ga je u Top Gear-u nazivao kokster.