1. Home
  2. Vesti
  3. Od 2026. nova platforma za Mercedesove kombije
Od 2026. nova platforma za Mercedesove kombije
0

Od 2026. nova platforma za Mercedesove kombije

135
0
Podelite sa prijateljima:

Sva električna komercijalna vozila a oznakama Mercedes-Benza će počev od 2026. godine biti utemeljena na jednoj, jedinstvenoj platformi. Ona će se zvati VAN.EA i biće modularna po prirodi. Skraćenicu nije teško rešiti i potiče od kovanice na engleskom jeziku koju verujemo razumeju svi čitaoci: „Van Electric Architecture“.

Konstruktor veruje da bi prikladne reči koje opisuju novu arhitekturu mogle biti „inovativna, modularna i prilagodljiva“.

Sva vozila će se sklapati na ovoj osnovi, bez razlike da li se radi o isključivo komunalnim vozilima, kombijima za odmor ili vrhunskim vozilima namenjenim prevozu putnika, što praktično podrazumeva bukvalno sve buduće električne modele. NPV. EA čini „temelj ambicije uprave Mercedes-Benz Vansa da bude lider u segmentu električnog pogona“, kako kažu u kompaniji, i „biće važan korak na putu ka postizanju ciljeva iz strategije nazvane Ambition 2039, a koja se odnosi na buduće poslovanje divizije Vans, odnosno na vozni park novih vozila sa neutralnim ugljeničnim emisijama”.

Ova platforma je u potpunosti nova, inženjeri su s poslom krenuli od praznog lista papira. Namenjena je samo za baterijska komercijalna vozila, srednje ili veličine iznad, odnosno za aktuelni Vito i Sprinter. Nova arhitektura integriše tri modula. Prednji modul uključuje motor, trakcioni lanac i osovine. Biće zajednički za sve varijante koje su dostupne na ovoj platformi.

Središnji blok dozvoljava prilagođavanje dužini samog vozila. Tu su smeštene i baterijske ćelije. Modul predviđen za stražnjicu vozila će biti implementiran u dve verzije: s električnim motorom za varijante s integralnim pogonom, i bez električnog agregata za modifikacije koje imaju prednje točkove kao pogonske. Prvi model kombija iz palete EA bi trebalo da bude predstavljen 2026. godine i to će biti novi električni Sprinter.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments