1. Home
  2. Vesti
  3. Tokom narednih par godina će se skoro prepoloviti broj distributera u Nemačkoj
Tokom narednih par godina će se skoro prepoloviti broj distributera u Nemačkoj
4

Tokom narednih par godina će se skoro prepoloviti broj distributera u Nemačkoj

2.64K
4
Podelite sa prijateljima:

Nije prošlo nekoliko dana kako smo ponovo izveštavali o tome da Stellantis ubrzanim tempom uvodi agencijski način poslovanja u segmentu distribucije novih automobila, uz želju da se mreža distributera potpuno reorganizuje u narednih par godina, a evo sada stiže i izveštaj o tome da relevantne institucije u Nemačkoj predviđaju da će na kratak rok doći do značajnog osipanja broja trgovačkih kuća iz ove oblasti.

Naime kako je preneo germanski poslovni magazin Automobilwoche, preptostavka Instituta za automobilsku industriju (Institute for the Automotive Industry – IfA) je da će do 2030. godine, broj društava koja se bave maloprodajom automobila biti prepolovljen, što će doći kao posledica reorganizacije prodajnih kanala koju će sprovesti proizvođači automobila. Oni koji će na kraju platiti cenu promene su trgovci, ali i vozači.

Ako znamo da je trenutno u Nemačkoj aktivno oko 7 hiljada izložbeno-prodajnih salona, onda nije teško sračunati da je prognoza na nivou od oko 3,5 do 4 hiljada trgovačkih kuća koje će narednu deceniju početi tako što će ostati u istoj delatnosti plasmana vozila.

Kada smo pisali uvod, pominjali smo Stellantis i njihovu ideju direktne prodaje, a sličnu priču je pokrenuo i bavarski BMW, u želji da ulogu nezavisnih distributera svede na puku logističku podršku u oblasti same isporuke vozila od fabrike ka krajnjem kupcu. Međutim, još je jedan kanal prodaje koji preti klasičnom trgovačkom poslovnom modelu, a on podrazumeva takozvanu onlajn prodaju, o čemu su se pak izjašnjavali brojni proizvođači četvorotočkaša.

„Napori proizvođača i uvoznika kako bi implementirali model direktne i onlajn prodaje vode ka daljoj racionalizaciji dilerske i servisne mreže, i shodno tome, ka daljem podsticanju konsolidacije,“ citiramo reči direktora instituta IfA, Stefana Rajndla.

Sudeći po onome što je izneto u izveštaju, broj dilerskih predstavništava je već opao za dve trećine u poslednje dve decenije, pa je aktivno bilo tačno 6,7 hiljada u 2022. To za kupce praktično može da znači da će se morati duže čekati na naručena vozila, a isto tako i za zakazane popravke u servisnim centrima.

AutoRepublika

(2636)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Bas da vidim koji ce to kupci samo na osnovu on line podataka da kupe auto od 30+ 000eur. Pa nisu to carape, pa da ih frljnes u fioku ako ti ne odgovaraju. On line se skupe podaci, iskustva drugih vozaca. Ali par vozila koja udju u uzi izbor, moraju se videti i osetiti. Davno pricah ss nasim svajcarcem, vozio je Toyotu Celicu. Rece da je kupio vecinom zato sto mu je prodajni salon sa servisom bio u blizini. Ko ce da ide u drugi grad da bi posetio servis, zamena ulja npr. P.S… moje misljenje, a vi, kako te… Pročitaj više »

moron

Njegovo razmišljanje je krajnje logično. Pamtim davno vreme kada sam (u garanciji) išao na redovan servis ili 160 ili 320 km. Danas mi se čini da bih odmah „otpisao“ brend čiji mi je ovl. servis udaljen više od 10 km. Ipak, meni je moje (slobodno) vreme najskuplje i red je da ja biram na šta ću da ga trošim.

s mile

njihovo razmišljanje gledano samo sa njihove strane je Logično, ali neodrživo…

Njegova Visost

Autohero…fino detaljnonopisano samo čekaš da sruše cijenu i kupis