1. Home
  2. Vesti
  3. Kia potvrdila angažman na razvoju novog pikap kamioneta
Kia potvrdila angažman na razvoju novog pikap kamioneta
18

Kia potvrdila angažman na razvoju novog pikap kamioneta

287
18
Podelite sa prijateljima:

Oni koji su nadležni u Kiji, su u razgovoru s australijskim medijima potvrdili da kompanija radi na razvoju novog pikap kamioneta koji bi se na tržištu nadmetao s rivalima koji nose oznake Forda Rangera i Toyote Hiluxa. Novajlija bi na tržište trebalo da stigne 2025. godine i takođe je najavljeno da će promovisati koncept koji podrazumeva karoseriju pričvršćenu na šasiji.

Služba za održavanje odnosa s javnošću koja funkcioniše u okviru marke Kia je obavestila zainteresovane da je rad na razvoju pomenutog proizvoda na četiri točka započeo još 2020. godine i da će to biti artikl koji će zadovoljiti potrebe populacije kojoj je namenjen. Novajlija bi trebalo da bude sposoban poneti terete čija masa ne prevazilazi jednu tonu, dok bi vučna moć bila na nivou od najviše 3,5 tona.

Novinari iz Australije su od predstavnika distributerske mreže čuli da je projekat razvoja naslovljen oznakom Kia TK. Pikap će biti pogonjen dizelom, a na temelju špijunskih fotografija se da zaključiti da je za bazu preuzet model Mohave, s tim da će tovarni deo biti smešten, logično, iza putničke kabine. Ciljano tržište je baš australijsko, a lokalno predstavništvo Kije je dalo sve od sebe da se ovaj projekat pokrene. Pritisak iz tog centra, usmeren ka rukovodstvu, trajao je duže od pet godina.

Sudeći prema preliminarnim podacima, kamionet Kije će biti promovisan s četvoro vrata, pogonom na sva četiri točka i agregatom s indeksom CRDi. U pitanju je četvorocilindarski turbodizel radne zapremine 2,2 litra i sa 200 konjskih snaga i najviših 440 Nm obrtnog momenta.

Taj pikap kamionet bi na nekim tržištima mogao biti ponuđen i s dvoipolitarskim benzincem i zadnjim pogonom. Buduća top verzija pretpostavlja šestocilindarski motor nove konstrukcije. Taj turbodizel bi odbacivao 277 konjskih snaga i 588 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ako vam parametri zvuče poznato, to je zato što se radi o jedinici iz modela Genesis GV80. Kia s ovim motorom, lagano na dvoboj izaziva najmoćniji Ford Ranger.

Prototip primerci novog pikap kamioneta s oznakama Kije su već na ulicama, dok je projekat razvoja i zvanično potvrđen. Iako je debi u virtuelnom svetu predviđen za 2024. godinu, insajderi su ubeđeni da ga neće biti moguće kupiti pre 2025. godine, barem što se tiče australijskog tržišta, za koje je izvorno i namenjen.

AutoRepublika

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu🤣…

M M

Pa oni još od pra – početaka samo kopiraju, prave bižuteriju, vozila na kilo…
Nekad to behu jeftina i loša kola, koja nisi mogao šale prodati…
Danas je to sve isto, uz blag napredak, samo što više nisu jeftini.

Renault Terminator

Saglasan,đubar bili,đubar i ostali.

Yankee

Opet ce biti sposobniji za obavljanje poslova od Toyotinih pikapa hehehe

Renault Terminator

Kako za koga,za mene nikad😎.

s mile

Sumnjam da će Kia napraviti pikap lošiji od konkurencije. Dobri su oni, čega god se dohvate

BB

Ma skontali su da su ostali pretjerali s cijenom u tom segmentu, pa će oni ponuditi par procenata niže i zauzeti dio tržišnog kolača… Ali ono što fali tržištu nije pikap u formi malo robusnijeg automobila, već robusna mašina koja tek u nekim dijelovima liči a automobil, bez tableta, kamera, senzora koji ne daju pregaziti travku (slonić Ćira sindrom) itd, ali lvalitetan mehanički i performantan za nošenje tereta i praktičan uz povoljnu cijenu (šta će njemu automatik koji ima 200 ks? A neće u životu preći 90 km/h…)

Yankee

Takvi pikapi u rangu Tamica su odavno izumrli jer ih niko vise ne kupuje, barem ne u velikoj meri.

BB

Pa gdje ćeš da ih kupiš?

Yankee

Evo ja sam imao Ford F-150 bas takav. Bazni paket opreme XL. Hteo sam samo 4 vrata, V8 i 4×4. Od opreme nije imao bas nista. Ni prozore ili retrovizore na dugme, ni otkljucavanje/zakljucavanje brata na dugme, unutra bas nista (obican radio bez mogucnosti da slusas CD ili kasetu – ovo je sve bilo pre danasnjih Apple CarPlay/Android Auto), plasticne branike, jeftina sedista… Bukvalno je po opremi bio na nivou 1935. godine.
Dobio sam ga za $8.000 ispod fabricke cene jer je lezao 9 meseci u salonu i niko nije hteo da ga kupi.

comment image

moron

Znači, to je bio tvoj lični „Golf dvojka 21. veka“ 😊
Nešto nalik ovome:
https://autorepublika.com/2018/09/29/skoda-rapid-golf-dvojka-21-veka/

Yankee

Nemoj da mi vracas traume molim te hehe

BB

Ja još nisam vidio Tamić V8 😜 Ti si ga kupio za profesionalnu upotrebu? Imaš nekoliko tesara kojima trebabtakav auto da se odvezu na posao i rade tamo 10 sati? Ili farmu, gdje treba da skidaš čizme i navlačiš papuče da ne isprljaš tepih? Geodetsku službu? Rudnik? Šumarija? Ah da ti auti se i ne viđaju često na ulici… Amerika je neki teritorij gdje vozila i gorivo nisu skupi, a rad je dosta skuplji, pa tu ne postoji prevelik razlog za osiromašenu verziju (pogotovo V8 🤣😂), ali u drugim krajevima svijeta bi bilo potrebe upravo za takvim rješenjem, ne samo… Pročitaj više »

Yankee

Kupio sam ga kao dodatno vozilo. U to vreme sam svakodnevno vozio Mustanga GT, a Wisconsin ima jako ostre zime gde zadnju vucu nikako ne mozes da vozis zimi. Tako da mi je trebao bas onaj osnovni radnicki pikap sa 4×4. I za sitne poslove oko kuce. U 8 godina sam ga vozio nekih 20.000 milja samo pre nego sto sam ga prodao.

BB

Eto, definisao si još jednu nišu gdje treba „Tamić“, makar i V8 🤣

Matija

Korejanci, kao i Kinezi, brzo uce! Njihovi modeli su sve interesantniji. Ako prilozena fotografija stvarno prikazuje dizajn novog pikapa onda mogu vec sada da phvalim ovo sto vidim: karakteristicna maska Kie razvucena je preko cele sirine prednjeg dela, proporcije su odlicne, dizajn je originalan Kia! Mnogo bolji nego VW pikap koji ima masku Pasata!

Yankee

To je Kia Mohave sa korejskog trzista. Pretpostavlja se da ce biti baza za novi pikap.

comment image

Matija

Maska je ok ali donji deo visi suvise nisko iznad kolovoza. Ostalo je cista rutina.