1. Home
  2. Vesti
  3. Vozači pikapa i nemačkih premijuma su najveće pijanice za volanom u Americi
Vozači pikapa i nemačkih premijuma su najveće pijanice za volanom u Americi

Vozači pikapa i nemačkih premijuma su najveće pijanice za volanom u Americi

204
0
Podelite sa prijateljima:

Vožnja u pijanom stanju je jedan od najvećih prekšaja koji možete da napravite za volanom u Sjedinjenim Američkim Državama. Godišnje oko 10.000 „Jenkija“ strada u udesima povezanim sa prevelikom dozom alkohola koji je konzumirao vozač, ili pak drugi učesnik u saobraćaju (tipa – pijani pešak), što znači da svakog sata imamo po jedan smrtni sčučaj. Ali, da li ste se ikada zapitali vozači kojih modela automobila najćešće prave takve prekršaje?

Američki institut za osiguranje Insurify očigledno jeste pa je analizirao oko 2,7 miliona prestupnika iz protekle godine. Ruku na srce, na listi se nalazi nešto šta se zove „DUI“, što je skraćenica za „Driving Under the Influence“. U prevodu na jednostavniji jezik, reč je o vožnji pod dejstvom (neke supstance), a to ne mora automatski da znači da je reč o alkoholu. Pod (neželjenim) „dejstvom“ se takođe smatraju i zakoniti i protivzakoniti lekovi i supstance poput narkotika, ali kako kaže Insurify u većini slučajeva alkohol je glavni krivac.


Zanimljiv je detalj da su najveći „alkosi“ oni koji voze pikap kamionete i takva vozila zauzimaju čak šest od prvih deset mesta. Predvodi ih Ramov veliki model 2500/3500 Heavy Duty, a vozači ovog modela korporacije Fiat-Chrysler imaju čak 45 zabeleženih slučajeva na svakih 1.000 vozača.

To znači da na svaka 22 vozača koje je policija uhvatila da su vozili pod dejstvom nečega, barem jedan poseduje Ram, što je dvostruko veća brojka od proseka u automobilskoj industriji.


Prati ga pomalo zaboravljeni Chevroletov pikap kamionet sa značkom S-10. S obzirom na činjenicu da se ovaj model ne proizvodi još od 2004. godine i da je veoma redak na putevima, njegovo prisustvo na visokom drugom mestu je svakako iznenađujuće. Isti zaključak možemo doneti i na račun modela Dodge Dakota, čija je proizvodnja okončana pre desetak godina.

Pored pikap kamioneta, na listi se nalazi i tri nemačka automobila i to BMW Serije 4, a tu je i njihova Serija 7, kao i Audi A4. Među prvoplasiranih deset se našao i jedan „Japanac“ i to Subaru WRX na šestoj poziciji. Na račun WRX-a ide i zanimljiv podatak da njegovi vozači dobijaju najviše kazni za prebrzu vožnju, a takođe je i najčešći učesnike u sudarima.


Ako vas zanima čiji vozači dobijaju najmanje kazni za „DUI“, ta čast je pripala Toyoti RAV4, Hyundaiju Sante Fe i Toyoti Sienni.

Iako su neke cifre svakako zabrinjavajuće, potrebno je spomenuti da je prosek od devetnaest slučajeva na svakih hiljadu automobila nešto niži nego što je to bio protekle godine.

AutoRepublika

(204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments