1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. AR pijaca klasika: Mazda RX-7 Dominika Toreta (VIDEO)
AR pijaca klasika: Mazda RX-7 Dominika Toreta (VIDEO)

AR pijaca klasika: Mazda RX-7 Dominika Toreta (VIDEO)

169
0
Podelite sa prijateljima:

Činjenica je da su mnogi automobili već uveliko bili velike legende i pre nego što su se pojavili u serijalu filmova „The Fast and the Furious“, ali se isto tako ne može osporiti da je pojavljivanje na malim ekranima u još većoj meri ojačalo njihov kultni status. Jedan od njih je recimo Nissan Skyline GT-R, za koji Jenkiji recimo nisu ni znali u većoj meri, pošto se nikada nije prodavao „preko bare“, a kada je napunio 25 godina i postao legalan za američke puteve, Amerikanci su masovno krenuli da ga uvoze.

Na listu možemo da dodamo i Mazdu RX-7.

Da, svakako legenda industrije, ali videti Dominika Toretoa za volnom u prvom delu serijala, svakako da je uvećalo njegovu popularnost. Ovo je ujedno bio jedini put da Vin Dizel ne vozi neki model iz korporacije Chrysler (uglavnom Plymouth ili Dodge) i u najvećoj meri je viđen u jednoj od prvih scena gde učestvuje u uličnoj trci.

Konkurencija su mu bili Mitsubishi Eclipse, Acura Integra i Honda Civic, a Toreto uspeva da pobedi u zadnjem momentu. Automobil je zatim prefarban u drugu boju i pojavljuje se i u nastavku pod imenom „2 Fast 2 Furious“. Tamo ga vozi lik Džulijus u jednoj od prvih scena i završava na poslednjem mestu u uličnoj trci protiv rivala kao što su Nissan Skyline GT-R, Toyota Supra i Honda S2000.

Ovaj RX-7 je inače sklopljen 1993. godine i pretrpeo je mnoge modifikacije na račun stila i enterijera. To se odnosi na agresivnije branike, veće 18-inčne felne, poveći spojler (koji je eliminisan u drugom delu) i posebnim sedištima, a doživljaj je dopunjen i atraktivnom crvenom bojom i grafikama.

Ovo je inače detalj koji se u najvećoj meri izmenio u drugom delu serijala, pa je bila namera da se gledaoci zavaraju i pomisle da je reč o potpuno drugom primerku modela po imenu RX-7. Ali, barem po pitanju mehanike se nije eksperimentisalo.

To znači da ovaj RX-7 pokreće poznati rotacioni 1,3-litarski turbobenzinac sa 252 konjske snage i maksimalnih 294 Nm obrtnog momenta, a menjač je petostepeni manuelni. Daleko od toga da je ova Mazda spora pošto joj je potrebna samo 5,1 sekunda da ubrza iz mirovanja do 100 km/h, uz maksimalnu brzinu od 267 km/h, ali opet nije ona „ulična raketa“ kao što je videsmo u filmu.

Aukcijska kuća Mecum, koja će inače obaviti preprodaju, kaže da je za snimanje korišćeno pet identičnih primeraka, a da je napoznato koji od njih je služio u već opisanoj sceni trkanja. Ali je potrebno reći da je ovo jedini RX-7 koji se vratio i u drugi deo serijala, pa sama takva informacija jedino može da podigne vrednost crvenog artikla, u očima kolekcionara.

Mecum takođe napominje da je u vozilo uloženo 40 hiljada američkih dolara, a u spomenutu sumu su uključene modifikacije i održavanje tokom poslednje dve decenije. Automobil je očigledno vožen pošto na satu stoji brojka od nešto više od 61 hiljada kilometara.


Aukcija se održava ovih dana, a eksperti smatraju da vrednost Mazde RX-7 iznosi između 175 i 250 hiljada američkih dolara.

Pogledajte video snimak:

Zoran Tomasović

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments