1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Gumirani asfalt ušao u probnu primenu
Gumirani asfalt ušao u probnu primenu

Gumirani asfalt ušao u probnu primenu

900
0
Podelite sa prijateljima:

Organizacija Tyre Stewardship Australia (TSA) je inicirala početak probnog perioda, tokom kojeg će putevi Južne Australije biti obloženi novim slojem asfalta koji je izrađen uz dominantno korišćenje sastojaka dobijenih reciklažom iskorišćenih automobilskim guma.

Prvi grad koji je imao čast da krene sa primenom novog tehnološkog rešenja za lokalne puteve je Mičam, a drum koji je pionir promociji ovog tipa prekrivke za kolovoz je dug 335 metara. Očekivanja nadležnih su da će korišćenje gumiranih elemenata značajno doprineti dugotrajnosti asfaltne prekrivke.

Specifična komponenta koja je korišćena, predstavlja toplu mešavinu asfalta i elemenata gume, koja je spejialno izabrana za konkretno područje u kom je primenjena.

Tokom probnog perioda, nadležni će pratiti više faktora, uključujući pukotine na asfaltu, stepen amortizacije putne obloge, zadržavanje vlage i trajnost. Dalja primena ovog tipa asfaltne smese na ostatku kontinenta će biti uslovljena kvalitetom tako prikupljenih podataka.

Prema podacima kojim raspolaže TSA, oko 56 miliona primeraka automobilskih guma se odbace tokom svake godine u Australiji, dok je stopa reciklaže istih svega 10%. Za asfaltiranje (oblaganje završnim slojem asfalta) konkretnog puta, upotrebljeno je oko 850 istrošenih pneumatika. U proseku, na svaku tonu asfalta, upotrebi se 1,5 istrošenih guma.

Probni period će trajati dve godine a svi relevantni učesnici u ovoj interesantnoj priči ističu multilateralne efekte primene ove tehnologije. Naglašava se ekološki momenat, povećanje stope zaposlenosti, kao i unapređenje kvaliteta putne infrastrukture.

AutoRepublika

(900)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments