1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Šef Volkswagena smatra da njegova marka ima adute koje Tesla nema
Šef Volkswagena smatra da njegova marka ima adute koje Tesla nema
0

Šef Volkswagena smatra da njegova marka ima adute koje Tesla nema

243
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa će započeti sa isporukama prvog modela pogonjenog baterijama 2020. godine. Otprilike u to vreme, Tesla planira da isporučuje milion automobila godišnje na tržište. Postavlja se pitanje, kako nemački gigant namerava da ugrozi američkog pionira u segmentu elektro automobila?

Ono što Volkswagenu nedostaje kada je o početnoj prednosti reč, nemačka kompanija može da nadoknadi na globalnom planu i proizvodnoj ekspertizi, smatra Herbert Dis, šef marke.

VW grupa je trenutno najveći proizvođač automobila na svetu, što je status kojem su godinama težili i na kraju ga ugrabili od Toyote Motor Corp. prošle godine. Dis želi da osvoji još jednu krunu, a to je da električne automobile učini dostupnim za masovno tržište.

„Mi vidimo Volkswagen kao kompaniju koja može da zaustavi Teslu, jer mi imamo mogućnosti koje Tesla trenutno nema“, rekao je Dis u Frankfurtu.

Tesla, s druge strane, je postao reper za velike igrače u segmentu električnih vozila, upravo one koji žele za sebe veće parče tržišnog kolača. To se pre svega odnosi na Daimler, BMW i VW. Mada je Ilon Mask zadovoljio apetite kupaca sa Tesla Modelom S i Modelom X, još uvek je goruće pitanje da li će moći da ispuni ambiciozne planove vezane za blisku budućnost.

To bi moglo da označi prednost za kompanije poput Volkswagen grupe, koja za dva dana proda više automobila nego što je Tesla prodao tokom cele 2016.

Dis takođe kaže da je VW zaključio finalni dizajn I.D. električnog modela, sličnog Golfu. Automobil nazvan „Neo“, biće namenjen evropskom tržištu, cenovno pozicioniran slično Golfu sa dizel motorom, uz voznu autonomiju od 600 kilometara.

Budući modeli

Do 2023. I.D. podmarka će svom portfoliju dodati Crozz kompaktni krosover, koji će imati globalnu misiju, sa akcentom na Kini. Tu je i Lounge, prostraniji SUV sa dužim međuosovinskim rastojanjem od Crozza, koji bi trebalo da igra kod američkih kupaca. Sportski sedan, Aero-e, direktan je protivnik Tesla Modela S.

Proizvođači automobila razvijaju vozila pogonjena baterijama kao odgovor na sve strožiju regulativu vezanu za emisiju izduvnih gasova, koja uzima maha sve više, posebno u Evropi.

Volvo planira da izbaci iz game modele pogonjene isključivo SUS motorima, već početkom sledeće dekade. Francuske vlasti donose zakone koji će eliminisati benzinska i dizel vozila do 2040.

Elektrifikovani modeli tek treba da postanu zanimljivi kupcima. Renault-Nissan alijansa, najveći proizvođač ove vrste automobila, nije ni izblizu ostvario planiranu prodaju, dok Tesla troši ogroman novac dok je broj isporuka „status quo“.

BMW je takođe smanjio obim planova vezan za „i“ elektro diviziju, tako da neće biti akvizicija pre 2021.

Dok Mask kaže će Tesla povećati obim proizvodnje novog Modela 3 na 20.000 jedinica mesečno, činjenica je da je kvartalna isporuka opala.

Za sada, nijedan proizvođač automobila nije generisao adekvatan povraćaj sredstava uloženih u električna vozila, sličan onom koji dolazi od vozila sa konvencionalnim pogonom. Veliki troškovi vezani za tehnologiju skladištenja energije odnose svoj danak.

Sporo prilagođavanje

Volkswagenovo izrastanje u vodeću svetsku automobilsku kompaniju, uključujući i marke poput Audija i Porschea, takođe je opterećeno inertnom birokratijom, koja je sve samo ne dinamičan usvajač novih trendova. VW kao marka je zakasnelo reagovala sa SUV modelima u odnosu na rivale poput Toyote i General Motorsa.

Troškovi prebacivanja automobilske industrije na električni pogon predstavljaju dodatno breme za Volkswagen, koji troši milijarde evra da bi konačno razrešio dizel skandal koji traje već dve godine, kao i da reorganizuje korporativnu strukturu u cilju bržeg donošenja odluka.

„Moramo biti oprezni, jer imamo mnogo posla koji nas čeka“, rekao je Dis. „Izazovi koji su pred nama su ogromni.“

 

(243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments