1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Korejske i japanske kompanije razmatraju selidbu iz Kine u Indiju
Korejske i japanske kompanije razmatraju selidbu iz Kine u Indiju
0

Korejske i japanske kompanije razmatraju selidbu iz Kine u Indiju

231
0
Podelite sa prijateljima:

Bukteći trgovinski rat između Amerike i Kine primorava korejske kompanije da ozbiljno razmotre mogućnosti preseljenja određenog broja fabrika iz Kine u rivalsku ekonomiju Indije.

Korejski konzulat smešten u indijskog gradu Čenaju već neko vreme obrađuje određeni broj zahteva ovog tipa, koji se nalaze u početnim fazama, dok ima slučajeva i koji su u odmaklim etapama procesa.

“Već smo dobili zahteve iz dve kompanije koje se bave preradom gvožđa i obradom čelika. Imamo nekoliko novoosnovanih firmi, kao i više njih iz ugostiteljskog sektora. Svi oni žele da se presele iz Kine u Indiju,” kaže Jup Li, zamenik konzula u Generalnom konzulatu Republike Koreje.

On je izjavio da vlada Indije ne skriva želju da u grad Andra Pradeš, dovede kompanije Posco i Hyundai Steel. “Tragaju za podesnom parcelom površine 50 hektara i mogućnošću izlaska na luku,” navode izvori.

“Dve kompanije su se usaglasile da će fabrike podići u Andra Pradešu, ukoliko bude doneta odluka o investiciji,” navodi Li. Eventualna odluka o novom ulaganju će biti doneta u kontekstu brzog oporavka nakon pandemije. “Do sada nije bilo aktivnosti ove dve firme u pogledu pokretanja investicionog ciklusa, a to je razumljivo zbog niskog nivoa tražnje”.

Pored ove dve gigantske kompanije, brojne su i one manje, tehnološki orijentisane koje žele da svoje poslovanje “usidre” u Indiji, umesto u Kini.

Pre samo nekoliko dana je Dipak Parek, predsednik institucije za upravljanje imovinom izjavio da indijska vlada mora da se otvori ka ideji privlačenja japanskih kompanija koje žele da napuste Kinu u kontekstu odgovora na povišene poslovne rizike. Japanska vlada želi da inicira proces dezinvestiranja u Kini, odnosno da iseli 2 milijarde američkih dolara iz najmnogoljudnije zemlje na svetu.

“Trebali bismo da olakšamo dolazak Japanca, inače nam utekoše u Maleziju, Vijetnam ili Tajland. Moramo im ponuditi atraktivne lokacije u specijalnim zonama gde se ne bi previše trošili na pribavljanje građevinskih dozvola,” rekao je Parek.

Pre nekoliko godina je Honda otvorila fabriku za proizvodnju motocikala u Indiji, ali će s razvojem Kine i smanjenjem investicione privlačnosti ove zemlje, biti sve više investicija koje će se seliti u siromašnu Indiju.

AutoRepublika

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments