1. Home
  2. Life
  3. Uporedo sa sintetičkim gorivom, Porsche radi i na posebnim baterijama
Uporedo sa sintetičkim gorivom, Porsche radi i na posebnim baterijama

Uporedo sa sintetičkim gorivom, Porsche radi i na posebnim baterijama

114
2
Podelite sa prijateljima:

Anode sa visokim sadržajem silicijuma ili baterije sa čvrstim elektrolitom su među tehnologijama na kojima Porsche radi, pored sintetičkog benzina.

Sintetički benzin, da se podsetimo, napravljen je od takozvanog zelenog vodonika i atmosferskog ugljen-dioksida (CO2).

Srednjoročno, štutgartska kompanija obećava baterije koje će omogućiti da električni automobil pređe više od 1.300 km sa jednim punjenjem, a to ne bi trebalo da budu baterije sa čvrstim elektrolitom. Trik je u optimizaciji anode; trenutno, proizvođač automobila koristi grafitnu anodu, ali radi na razvoju silicijumske anode.

Navodi se da će upotreba silicijumske anode omogućiti i do deset puta veći kapacitet i brzo punjenje koje bi trebalo da traje samo četvrt sata (od 5 do 80 odsto) u idealnim uslovima i sa dovoljno moćnim punjačem. Naravno, postoji kvaka, u vidu čestica silikona koje se šire za 300% dok apsorbuju litijum, što značajno skraćuje vek baterije. Dakle, razvoj je daleko od kraja.

„Srednjoročno, možemo očekivati da će kombinacija novog anodnog hemijskog sastava i čvrste ćelije omogućiti domet vozila od 1.300 kilometara“, predviđa profesor Maksimilijan Fihtner, direktor instituta Helmholc u Ulmu i rukovodilac istraživanja skladištenja energije na Tehnološkom institutu u Karlsrueu.

„Mislim da ćemo u budućnosti videti trećinu do upola veći domet u premijum vozilima“, dodaje Falko Šapaher, tehnički direktor Centra za istraživanje baterija na Univerzitetu u Minsteru.

Porsche takođe radi na baterijama sa čvrstim elektrolitom. Ova vrsta baterija se razvija već dugi niz godina i obećava visoku gustinu energije, brzo punjenje i bolju sigurnost u poređenju sa trenutno korišćenim litijum-jonskim baterijama. Međutim, njihovo proširenje će zahtevati i poboljšanja infrastrukture za punjenje, na primer u aktivnom hlađenju kablova, što bi trebalo da pouzdano omogući snage punjenja preko 500 kW.

AutoRepublika

(114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Porsche takođe radi na baterijama sa čvrstim elektrolitom. Ova vrsta baterija se razvija već dugi niz godina….“ Nista strasno, gorivni motor ima iza sebe 120 godina evolucije, analogno bi trebalo ocekivati da e-pogon udje u mirne vode 2143 godine. Ko ziv, ko mrtav…

BB

1300 km domet? Kome to treba?