1. Home
  2. Vesti
  3. Audi pojačava RS3 i to bez elektrifikacije petocilindraša?
Audi pojačava RS3 i to bez elektrifikacije petocilindraša?
3

Audi pojačava RS3 i to bez elektrifikacije petocilindraša?

296
3
Podelite sa prijateljima:

Audi RS3 koristi turbo motor od 2,5 litra koji proizvodi 400 konjskih snaga u Evropi i 407 „konja“ u Americi. Međutim, sada i na Starom kontinentu može da se ima tih sedam dodatnih „konjća“ od kraja prošle godine kada je Audi predstavio RS3 Performance Edition. Obrtni moment je ostao nepromenjen, na 500 Nm. Oni koji imaju neutoljivu žeđ za snagom treba da znaju da postoji šansa da se pojavi moćnija verzija.

U razgovoru sa Autocarom, šef divizije Audi Sport Sebastijan Grams je sugerisao da bi redni „petak“ mogao biti dodatno pojačan. Na pitanje da li motor može da ima veću snagu bez pribegavanja elektrifikaciji, on je odgovorio sa jednostavnim „da“. Tokom istog intervjua, Gramse je rekao: „Pojačaćemo petocilindraš i to nam je sledeći korak. To ćemo poboljšati.“

„Ima još mnogo posla. Uradili smo RS3 Performance Edition, koji ima bolje performanse, a tu su i poboljašana sedišta i još finih podešavanja. Vidite da ćemo zaista izoštriti naše proizvode u budućnosti.“

Ostaje da se vidi da li „gospodar prstenova“ ima za cilj da nadmaši AMG-ove kompaktne automobile sa oznakom „45“, koji imaju nešto veću snagu – 421 KS. Poboljšana iteracija petocilindraša će verovatno biti ugrađena samo u RS3 pošto se TT ukida. Biće zanimljivo videti da li su planirani RS Q3 i RS Q3 Sportback sa tim motorom, s obzirom da bi to imalo smisla.

Slavni motor TFSI je već podignut na 500 KS u Donkervoortovom hardkor modelu D8 GTO F22. Verovatno bi to bio preveliki skok za RS3, ali pokazuje da petocilindrični motor ima mnogo neiskorišćenog potencijala.

Novi motor stiže najkasnije u naredne tri godine pošto je nemački luksuzni brend jasno stavio do znanja da će lansirati samo električna vozila od 2026. godine.

AutoRepublika

(296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Svaka čast za snagu i zvuk petaka.
Enterijer nije po mom ukusu, ovo desno od volana, položaj/nagib „infotainmenta“, medjusobni odnos položaja centralnih duvaljki klimatizacije … Dosta toga.
Zna Audi da napravi veoma lep enterijer, koji mi se baš dopadne. Ovaj nije taj.

Kitittelj

Enterijer se i meni bas ne svidja, cak me mozda podseca na neke Citroene iz osamdesetih i pocetka devedesetih.

Bungi

Pošto je prednja maskica „pomala, mogli su je produžiti i na haubu.?Izbaciš lim i zamijeniš je običnom rešetkom.Zašto ne i krov.? Neka bude sve šupljikavo, da imaju štršljeni gdje da se legu.Kičeraja nikad dosta!