1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Shelby GR-1 ipak u „serijskoj proizvodnji“?
Ford Shelby GR-1 ipak u „serijskoj proizvodnji“?
0

Ford Shelby GR-1 ipak u „serijskoj proizvodnji“?

345
0
Podelite sa prijateljima:

Mnogi od nas se sigurno sećaju Salona automobila u Detroitu 2005. godine kada je svetlost dana ugledao Ford Shelby GR-1 koncept. Najavljen kao naslednik legendarnog Forda GT-a, GR-1 je pružao retro dizajn klasične Shelby Daytone iz 1960-ih godina i pokretao ga je 6,4-litarski V10 motor sa 605 konjskih snaga.

Nažalost, zbog svetske krize od pre desetak godina ovaj koncept nikada nije ugledao serijsku proizvodnju, ali situacija bi se sada mogla promeniti.


Naime, firma Superformance iz američke savezne države Kalifornije se već neko vreme bavi modernim kreacijama klasičnih automobila i u svojoj ponudi poseduje Shelby Cobru, Ford GT50, Shelby Daytonu, Caterham i Chevrolet Corvette Grand Sport.

Prvi čovek kompanije Lenc Stender kaže kako je već neko vreme pregovarao sa Fordom o serijskoj proizvodnji GR-1 koncepta, ali je uvek dobijao negativni odgovor. On dodaje da je mogao da napravi kopiju ili takozvani „kit“ automobil, ali da nije želeo tako nešto i da je njegova firma ponosna što sa svim svojim proizvodima ima punu podršku zvaničnog proizvođača.

Iz tog razloga i GR-1 je morao da dobije Fordovo odobrenje, što je konačno i urađeno posle šest godina konstantnih pokušaja.
Cela školjka će biti razvijena od aluminijuma da bi se zadržala mala masa, a kupac će moći da bira između bezbojnog modela ili u boji po želji. Nepoznato je koja tačno mehanika će biti korišćena, ali pored standardnog benzinca sa V10 agregatom Superformance će da ponudi i električnu verziju.

Shelby do 100 km/h za ispod dve sekunde? Kerol Šelbi bi bio više nego ponosan. Limitirana serija od samo 200 jedinica će biti isporučena kupcima u roku od dve godine.

AutoRepublika

(345)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments