1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Volkswagen Caddy kakav nismo navikli da vidimo
AR pijaca klasika: Volkswagen Caddy kakav nismo navikli da vidimo

AR pijaca klasika: Volkswagen Caddy kakav nismo navikli da vidimo

897
4
Podelite sa prijateljima:

Pre nego što je Volkswagen prebacio proizvodnju izdanja pikap kamioneta svog velikana Golfa u Sarajevo, možda će vas začuditi kada vam kažemo da je njegovo originalno poreklo bilo vezano za Sjedinjene Američke Države. Tamo je bio poznat pod sasvim drugačijim imenom i originalno je zamišljen da nemačkom proizvođaču vozila pruži predstavnika u jednoj od najpopularnijih klasa, a za današnju pijacu smo izabrali model koji je malo toga zadržao od originalnih delova.

Verovatno će vas iznenaditi da Golf nije bio poznat kao Golf „preko bare“ sve dok nije debitovala „dvojka“. Amerikanci su ga znali pod imenom Rabbit („Zec“) i zapravo se tamo i proizvodio dugi niz godina, o čemu možete više da pročitate ovde.

Nekome je onda palo na pamet da pored heča ponudi i pikap, a pojavio se u prodaji 1979. godine pod imenom Rabbit Pickup. Kupci su mogli da biraju između dva motora i to 1,7-litarskog benzinca sa 78 konjskih snaga i 1,6-litarskog dizela sa 52 „grla“.

Uparen s petostepenim manuelnim menjačem i dizelašem, ovaj kamionet je pružao kombinovanu potrošnju od manje od pet litara na pređenih sto kilometara. U ostatku sveta ćemo ga videti tek tri godine kasnije kada je Volkswagen izabrao tadašnju Jugoslaviju za njegovu proizvodnju, a takođe je dobio i novo ime – Caddy.

Nažalost za Nemce, njegova američka avantura je bila izuzetno kratka i tokom četvorogodišnje proizvodnje je prodato svega 77.513 jedinica. Ali to ne znači da ga s vremena na vreme ne možemo pronaći u oglasima, i to obično za siću u iznosu manjem od hiljadu dolara.

Ali jedan Amerikanac je odlučio da napravi nešto drugačije i krajnji rezultat možete da vidite na priloženim fotografijama. Naime, umesto fabričkog 1,7-litarskog benzinca, ovog „zeca“ pokreće čuveni motor VR6 radne zapremine 2,8 litara sa šest cilindara.

Razvija 201 konjsku snagu i maksimalnih 270 Nm obrtnog momenta dok je menjač petostepeni manuelni. Cela mehanika je preuzeta iz četvrte generacije Golfa. Nismo sigurni u njegove performanse, ali bi trebalo da „leti“ kada znamo da je pikap težak tek nešto više od jedne tone.

Kao što smo spomenuli, od originalnog automobila nije ostalo mnogo sa izuzetkom školjke. Ogibljenje je modifikovano da bi se dobila niža visina, ugrađene su i veće kočnice, a posebna pažnja je posvećena i oblasti koja se tiče enterijera.

Tu možemo da vidimo sportska sedišta Recaro i više opreme koja nije bila dostupna kada je Rabbit napustio fabriku. Vozilo se inače nalazi u gradu Saut Portland unutar američke savezne države Mejn i do sada je prešao 176 hiljada kilometara.


Aukcija je donela devet ponuda od čega je najviša iznosila 13.750 američkih dolara, ali to nije bilo dovoljno da ovaj jedinstveni promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(897)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Amerikanizovani Kedi.Što se tiče motorizacije mislim da je trebao uzeti neki VW 2.0 automatik iz istog perioda.Volan promašaj, imitacija drveta promašaj.Rekaro može samo iz Golfa GTI sa tamnijim presvlakama.Previše kože. Ne znam zašto luduju za sportskim filterima za vazduh? Da je standardnu kutiju vazduha odštampao od aluminijuma u 3d štampi i presvukao keramikom, dobio bi mnogo hladniji vazduh i bolji efekat.Kičeraj kao i većina toga američkog.Neukus, pretjerano.

Dondo

Sreća pa se ti ne pitaš ništa.

Bungi

Hvala Bogu ne pitaš se ni ti.

Hakala

Nas covjek slozi v8 u keca a novine pisu o ameru koji je zasarafao vr6 bolt on kit🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️