1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota RAV4 je najprodavaniji svetski automobil u 2022. godini
Toyota RAV4 je najprodavaniji svetski automobil u 2022. godini
7

Toyota RAV4 je najprodavaniji svetski automobil u 2022. godini

2.42K
7
Podelite sa prijateljima:

Napraviti automobil koji će biti voljen od strane kupaca širom sveta je izuzetno težak posao. Zahtevi i očekivanja se razlikuju od države do države, pa je samim tim malo kome pošlo za rukom da ostvari takav podvig. To ne znači da je posredi nemoguća misija, i to će nam potvrditi lista najprodavanijih vozila na svetu koju je objavio izvor JATO Dynamics.

Oni kažu da je protekle godine širom sveta napravljeno 79,4 miliona vozila ili oko dva procenta manje u poređenju sa istim periodom prošle godine, a najveći pad je zabeležen u Severnoj Americi, Evropi i Kini. S druge strane, Indija, Bliski istok, ostatak Azije i Afrika su videli više isporučenih primeraka.

Ono što nas posebno interesuje je to šta se od modela najviše prodaje, a pobednik je opet krosover Toyota RAV4. Japanski SUV je slavio i godinu dana ranije, a isporučeno je preko milion jedinica u 2022. godini, od čega je oko 43% otpalo na američko tržište.

Toyota je zapravo najveći pobednik na listi pošto je popunila čak pet poziciji na listi od deset bestselera. Pored modela RAV4, na listi možemo da vidimo „običnu“ Corollu, zatim Camry, Hilux i Corollu Cross. Štaviše, svaki trinaesti prodati novi automobil u 2022. godini je nosio oznaku Toyote.

Najbolje plasiran model koji ne nosi značku japanskog brenda je bio Teslin Model Y. Probio se na fantastično treće mesto sa 747 hiljada zadovoljnih kupaca. Na listi je samo jedan model koji se ne prodaje širom sveta, a to je Ford F-150 na devetoj poziciji. Nije nam baš jasno zašto je JATO Dynamics izabrao samo F-150 kada je on samo jedan deo Serije F.

Ako bismo pogledali listu najprodavanijih automobilskih kompanija, na prvom mestu je naravno Toyota, a prate je grupa Volkswagen, korporacija Hyundai-Kia, Stellantis i na kraju General Motors. Brend sa najvećim rastom prodaje je bio BYD iz Kine i njegovo učešće na tržištu sada iznosi 2,42%. Spomenućemo da je kategorija električnih vozila najbrže rastuća, i prošle godine je isporučeno 7,37 miliona takvih četovoročkaša – za čak 2,9 miliona više nego godinu dana ranije.


Ne sumnjamo da naš verni čitalac Goran Jurković sedi u svom domu u Zagrebu, smeška se i govori nam, „pa jesam li vam rekao…“ (eh šala).

Lista deset svetskih bestselera praćena brojem otprema ka kupcima:
1. Toyota RAV4 1.016.000
2. Toyota Corolla 992.000
3. Tesla Model Y 747.000
4. Honda CR-V 733.000
5. Toyota Camry 673.000
6. Toyota Hilux 632.000
7. Nissan Sentra 566.000
8. Toyota Corolla Cross 530.000
9. Ford F-150 525.000
10. Tesla Model 3 482.000

AutoRepublika

(2422)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Nije mi jasno kako VW zauzima drugo mjesto najvećih proizvođača, na listi od deset najprodavanijih modela nema ni jednog VW derivata. Ne samo da nema VW već ni jednog evropskog. Gledao sam na drugim sajtovima tu listu malo dužu, neki kineski VW je tek negdje na sredini treće kartice od deset vozila…
Ili evropski proizvođači nisu uzeti u obzir ili jako jadno stoje u svjetskim okvirima…

Matija

Ne zaboravi da je VW ime korporacije koja sadrzi veci broj marki, izmedju ostalih i VW. Ovo je malo zbunjujuce jer tek iz konteksta moze da se vidi o cemu se govori – o VWu kao korporaciji ili kao marki. I ako niko od njih nije uvrsten u prvih 10 svi zajedno cine ukupan broj koji je drugi na svetu. Pre desetak godina VW je bio prvi.

moron

Meni je interesantno i koliko su pojedini modeli imali rast ili pad u odnosu na 2021.
Jer, Tesla model Y je imao rast od čak 91%, a RAV pad od 10% ( kao i Corolla sedan ). Mnogi su baš pali.
A možda najveći uspeh ( za mene) jeste Corolla Cross. Ja ne znam ko ju je baš od „testera“ pozitivno ocenio, a ona na 8. mestu. Bravo za Toyotu, za to, a i generalno !

Zoran

Pod Toyota Corolla spadaju sva tri modela (hatchback, sedan i touring sports), a Cross samo jedan model?!

Matija

Uspeh Tojote je veoma intereresantan! Bas me interesuje sta bi pokazala jedna detaljna marketing analiza tog uspeha – na cemu se zasniva? Licno ne smatram Tojotina vozila nesto posebno atraktivnim, na protiv, solidna konfekcija, nista vise. Ali to nije odgovor na gornje pitanje.

Garbage

Vjerojatno dobra prodaja na svim vaznim trzistima – globalni doseg. Najvise me cudi da nema Tiguana ipak bi on trebao biti relativno dobro prihvacen kako u EU tako i USA. Tesla Y mi je totalno iznenadjenje, da je svijetski Top3 iz samo dvije tvornice? Proizvodnja iz Berlina se tek zahuktava tako da bi uz smanjenje cijene 2023 mogla biti mozda i rekordna.

Matija

„Dobra prodaja na svim vaznim trzistima“ – tacno, to je uspeh! Ali kako im je to uspelo, to je moje pitanje. Sta je to sto njihove automobile odva od ostalih. Neku bitnu razliku ne vidim.