1. Home
  2. Vesti
  3. Širom Evrope drastično poskupljuje najam automobila
Širom Evrope drastično poskupljuje najam automobila
1

Širom Evrope drastično poskupljuje najam automobila

265
1
Podelite sa prijateljima:

Poslednjih dna je registrovan dramatičan rast naknade za najam vozila na tlu Evrope, pa se tako umesto nekadašnja 24 evra, za zakup automobila plaća 61 evro, na dnevnim osnovama. Eksplozija rasta cena će se zasigurno nastaviti i nakon što prođe uskršnja euforija koja je ovih dana zahvatila hrišćane koji slave poštujući „brži“ kalendar.

Razloge zbog kojih je došlo do ovakvog odraza na cene najma vozila nije teško pobrojati. U prvi plan se obično ističe pandemija novog korona virusa s kojom se čovečanstvo i dalje bori, iako se donedavno činilo da je „Putin uspeo da za 24 časa izleči svet od korone“, a zatim je tu i problem u snabdevanju celim nizom sirovina i komponenti nužnih za proizvodnju četvorotočkaša.

Cene najma vozila koja se izdaju su šarolike, i to ne samo zavisno od konkretnog primerka, već osetno variraju i od tržišta do tržišta. Tako se za jedan dan vozikanja rentalnim automobilom na Islandu plaća za 35% više no uporedne godine, dok se u Španiji fakturiše za 155% više nego što se to činilo za Uskrs proslavljen 2019. godine.

Da nastavimo s primerom, pa da kažemo da se u proseku u Španiji za dan najma vozila plaća pomenuti 61 evro, dok je ranije ta cifra bila na nivou od 24 evra, sudeći po evaluaciji koju je sačinio stručni tim specijalizovnog portala iz Nemačke, a koji se zove billiger-mietwagen.de. U poređenju s Uskrsom iz 2021. godine, kada je turistička ponuda usled korone skoro u potpunosti zamrla, razlike su još više ekstremne. Evo primera i Portugalije gde se sada kupci za uslugu najma zadužuju za 158%, dok je taj procenat u Hrvatskoj na nivou od čak 180, u odnosu na komparativni period.

Razlog je, kako rekosmo strukturne prirode, i tiče se nedostatka novih automobila. Na početku pandemije su rentalne kompanije bile prinuđene da prodaju mnoge automobile pošto ih više nisu mogle izdavati. Međutim, tražnja je sada eksplodirala, ali rent-a-car društva ne mogu da dobave nove četvorotočkaše pošto ih proizvođači automobila ne mogu isporučiti, opet zahvaljujući poremećenim lancima snabdevanja u globalnoj privredi, gde nedostaju elektronske komponente i bazične sirovine.

Nemojte sumnjati da će se rast cena nastaviti, podgrejan nabujalom tražnjom i dolazećom sezonom godišnjih odmora.

AutoRepublika

(265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nedavno sam bio u potrazi za vozilom na rent na 2-3 meseca.
Zaprepastio sam se koje su to cene, da ti maltene nemaš rent vozila B segmenta ispod 300 evra, za neku tešku „klotaru“ od motora ( a uz ograničenje mesečne kilometraže na smešnih, recimo, 500 km ), a ako hoćeš iole veće mesečne kilometre ( recimo, do 1.500-2.000 ), mesečni najam za skromnije vozilo B segmenta lako prebaci i preko 600 evra mesečno.