1. Home
  2. Life
  3. Mercedes na masovno tržište uvodi sistem autonomne vožnje trećeg nivoa
Mercedes na masovno tržište uvodi sistem autonomne vožnje trećeg nivoa

Mercedes na masovno tržište uvodi sistem autonomne vožnje trećeg nivoa

249
0
Podelite sa prijateljima:

Lepe vesti iz Mercedesa. Proizvođač je počev od 17. maja omogućio kupcima na nemačkom tržištu da naručuju vozila opremljena sistemom autonomne vožnje trećeg nivoa. Sada je sistem nazvan Drive Pilot našao mesta u ponudi kod samo dva modela.

U slučaju sedana koji igra ulogu perjanice marke, odnosno kod S Klase, za njega se doplaćuje suma od pet hiljada evra, dok kod električnog liftbeka s oznakom EQS, takav sistem staje 7.430 evra. Razlog koji je nametnuo drugačije cene se krije u tome što je kod baterijske verzije u ponudu uključen i paket po imenu Driver Assistance Package Plus, a koji je opet, sastavni deo serijske opreme superiorne S Klase.

Mercedes-Benz s ponosom navodi da je sistem Drive Pilot prvi s trećim nivoom autonomije, ali i tu ima mnogo nijansi. Već je bilo priča na tu temu, negde u decembru kada je sistem sertifikovan u Nemačkoj. Prvo, pionir u oblasti legalizacije trećeg nivoa autopilota se pojavio u proleće 2021. godine, i setićete se da pričamo o japanskoj Hondi Legend.

Međutim, Honda je sklopila samo stotinu primeraka ovog modela koji je ponuđen isključivo na japanskom tržištu, pa Mercedes ima i formalni razlog da tvrdi da je upravo on međunarodni šampion koji je sistem ponudio na širokom tržištu i u masovnoj proizvodnji. Vožnja bespilotnog Mercedesa nije ograničena, a do kraja ove godine je očekivanje kompanije da će sistem Drive Pilot postati legalan u američkim saveznim državama Kaliforniji i Nevadi.

Međutim, kako Hondin, tako i Mercedesov autopilot i dalje nude veoma ograničen nivo funkcionalnosti. Sudeći po sertifikatu, omogućeno je njegovo funkcionisanje samo do brzina koje ne prevazilaze 60 km/h, i to samo u okviru jedne saobraćajne trake, dok je zabranjeno prestrojavanje. Pride je njegova upotreba legalna i samo na određenim drumskim sekcijama.

U vreme njegove sertifikacije u matičnoj Nemačkoj je „samo“ 13.191 kilometara drumova bilo podesno za ovako nešto, a tu pričamo o autoputevima bez raskrsnica sa zaštitnim ogradama između traka koje se mimoilaze, i gde je zabranjeno kretanje pešacima i biciklistima. Da pojednostavimo, Drive Pilot ima smisla samo tamo gde se saobraćaj odvija usporeno i gde imamo zakrčenja na autoputevima.

Ovde je bitno istaći još jednu važnu stvar. Vozač mora ostati na sedištu, kao što mora ostati i vezan pojasem. Isto tako bi morao da ostane pripravan da uskoči za volan i preuzme komande, ako veštačka inteligencija to zatraži od njega. I sve to na prvi poziv mašine.

Zasebna kamera montirana u kabini nadzire aktivnost vozača, pa on neće moći da spava tokom uslova usporenog, zakrčenog saobraćaja. Ukoliko u roku od deset sekundi vozač ne reaguje na poziv elektronike da preuzme komande, sistem Drive Pilot će aktivirati četiri migavca i nežno se zaustaviti na podesnom mestu.

Tehnički posmatrano, Mercedesov autopilot trećeg nivoa autonomije se razlikuje od adaptivnog tempomata po prisustvu lidara koji je lociran u prednjoj oblogi. Povrh toga, ako je kod S Klase lidar s uspehom skriven u jednoj od ćelija rešetke hladnjaka, onda je on veoma upadljiv u oči kod baterijskog ekvivalenta s oznakom EQS. Zarad očuvanja simetrije, Nemci su postavili još jedan isti segment kako vizuelna ravnoteža ne bi bila narušena.

U arsenalu takođe postoje radari i kamere. U obruč upravljača su ugrađene indikatorske lampice i dugmad pomoću kojih vozač aktivira sistem i potvrđuje svoju uključenost.

Deonice autoputa na kojima je legalizovana upotreba ovog autopilota su učitane u softver uređaja za navigaciju. Postepeno će se dužina tih drumova uvećavati, ali čak i na nivou cele Evrope, samo je Nemačka legalizovala oslanjanje na sistem autonomne vožnje trećeg nivoa. Da napomenemo da je i Francuska blizu donošenja slične odluke koja je na snazi s one strane Rajne.

I to je, inače, jedan od važnijih razloga zašto Tesla ne žuri da sertifikuje svoj FSD (Full Self Driving) sistem za treći nivo autonomije, iako je njegova funkcionalnost mnogo šira od ovog što nudi Mercedes.

AutoRepublika

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments